Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Avaške godine u humanitarne svrhe

SUBOTICA – Novo, treće izvođenje poetskog prikaza Avaške godine bit će u nedjelju, 31. siječnja, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, s početkom u 18 sati. Predstava je rađena po poemi Milovana Mikovića, koju je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvodi je Književno-teatarski kružok HKC-a.
Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima od 9 do 14 sati na broj 024/556-898 ili 064/659-06-35. Prikupljeni novac od ulaznica bit će doniran za pomoć stradalima od potresa u Hrvatskoj. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji, najavljuju organizatori.

Završena adaptacija depoa MSUV-a

NOVI SAD – Muzejski depo Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine (MSUV), izgrađen 1970. godine, koji koristi i Muzej Vojvodine, a koji je više desetljeća uslijed kiša bio plavljen, što je ugrožavalo vrijednu kolekciju kulturnog naslijeđa, saniran je i rekonstruiran sredstvima Pokrajinske vlade u iznosu od 31 milijun dinara.
»Poslije 50 godina uradili smo važnu stvar – sanirali muzejski depo i na taj način sačuvali prostor za više od 350.000 važnih eksponata koji se ovdje čuvaju. Uspjeli smo stvoriti prostor dostojan očuvanja naše kulturne baštine«, rekao je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska Muzeja.
Mirović je najavio da je pripremljena projektna dokumentacija i za druge etape uređenja platoa i unutrašnjosti Muzeja.
Istaknuo je i kako će ovo biti godina u kojoj će biti uložena znatna sredstva u kulturu, za  funkcioniranje kulturnih ustanova, programe kulturnih djelatnika, kao i za investicije u ovoj oblasti. 
Ove će godine, među ostalim, biti sanirana fasada zgrade Srpskog narodnog pozorišta, a za nekoliko tjedana će biti gotov i projekt za rekonstrukciju Studija M. Radovi na rekonstrukciji Narodnog kazališta u Subotici, bez koncertne dvorane, bit će završeni do kraja ove godine. 

Visoko mađarsko priznanje za Josu Ostrogonca

BUDIMPEŠTA – U povodu Dana narodnosti u Mađarskoj, predsjednik mađarske Vlade Viktor Orbán zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijelio je javno priznanje Nagrada za narodnosti. To visoko javno priznanje za 2020. primilo je jedanaest pojedinaca i dvije civilne organizacije, a među ostalima nagrađen je i predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac. 
Kako se navodi u obrazloženju, Joso Ostrogonac rođen je u obitelji bunjevačkih Hrvata. Nakon stjecanja diplome osnovno-školskog nastavnika hrvatskosrpskog jezika, književnosti i povijesti nastavlja školovanje i stječe zvanje srednjoškolskog nastavnika hrvatskosrpskog jezika i povijesti. Od 1977. do umirovljenja predaje u Osnovnoj školi na Vancagi. Godine 1988. imenovan je zamjenikom ravnatelja za narodnosti, a od 1994. za ravnatelja škole. Od 1993. predsjednik je Udruge savez Hrvata u Mađarskoj, od 1994. član Hrvatske samouprave Baje, a potom obnaša i dužnost potpredsjednika Hrvatske državne samouprave. Od 2012. predsjednik je Odbora za odgoj i obrazovanje HDS-a. Član je mađarsko-hrvatskog odbora za zaštitu manjina i Radne skupine za nacionalna pitanja Ministarstva pravosuđa.
(Hrvatski glasnik)

Natječaji Ministarstva iz područja informiranja

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informiranja raspisalo je 10 natječaja iz područja javnog informiranja za 2021. godinu za koje je opredijeljeno 310 milijuna dinara, što je najviši iznos do sada.
Među ostalim, raspisan je i natječaj za sufinanciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina, a prvi put ove godine raspisan je Natječaj za sufinanciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promoviraju i afirmiraju teme iz područja kulture.
Natječaji, koji traju do 12. veljače, raspisani su radi pružanja financijske potpore medijskim sadržajima koji doprinose ostvarivanju javnog interesa u području javnog informiranja, kao i za sufinanciranje projekata organiziranja i sudjelovanja na stručnim, znanstvenim i prigodnim skupovima, unaprjeđivanje profesionalnih i etičkih standarda. 
Natječaji su dostupni na internetskoj stranici Ministarstva: www.kultura.gov.rs.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika