Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Genealogija Skenderovića Općinara

Tragom starih matičnih knjiga u Subotici : Povijest jedne male grane velike porodice Skenderović naslov je knjige Ivana Skenderovića koja izlazi kao četvrta u Biblioteci Prinosi za povijesna istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. U prosincu prošle godine završeno je uređivanje knjige pod stručnim praćenjem recenzenta, povjesničara dr. sc. Roberta Skenderovića, a u tisak je predana polovicom siječnja 2021. godine.

Skenderovići Općinari

Recenzent je pratio nastajanje ove knjige i dao joj visoku ocjenu rekavši kako je ona »više od povijesti jedne male grane velike porodice Skenderovića«. Tako u svojoj recenziji piše: »Ivan Skenderović u ovoj knjizi opisuje povijest svoje porodice Skenderovića Općinara od najranijeg spomena u povijesnim izvorima početkom 18. stoljeća sve do danas. Autor se u istraživanju koristio brojnim povijesnim izvorima (matičnim knjigama, kanonskim vizitacijama, novinama, privatnom arhivskom građom i dr.) što dokazuje ozbiljnost njegova pristupa. Rezultat tako predanog istraživanja, očigledno visoko motiviranog istraživanjem povijesti vlastitih predaka, doista je zadivljujuć. Knjiga predstavlja iznimno uspješan pokušaj rekonstrukcije vlastite obiteljske genealogije. Vrijedna je za sve članove porodice Skenderovića Općinara, ali i za sve bunjevačke Hrvate, pa i za širu čitalačku publiku koju zanima povijest bunjevačkih Hrvata i Bačke.« 

Društvene prilike

Vrijednost ove knjige nije u priči o Skenderovićima, nadalje piše recenzent, već u autorovoj želji da kroz sudbine Skenderovića prikaže »i opće društvene prilike kroz tri stoljeća koje uključuju brojne epidemije i ratove, promjene društvenih uređenja, te razne društvene sukobe i prijelomnice kao što je primjerice nestanak latinskog i hrvatskog jezika iz uporabe u radu gradskih institucija u prvoj polovini 19. stoljeća, sekularizacija društva i uvođenje građanskog braka krajem istog stoljeća, zatim raspad Austro-Ugarske Monarhije, život u Kraljevini SHS, stradanja u Drugom svjetskom ratu te život u komunističkoj Jugoslaviji. Zbog toga je ovo i knjiga o povijesti grada Subotice iz perspektive jedne bunjevačke hrvatske porodice koja u njoj stoljećima živi.« 
Knjiga na 256 stranica donosi ne samo priču o Skenderovićima, već je praćena sa sto četrdeset ilustracija, te osobito vrijednim porodičnim stablom, što je plod dugogodišnjeg traganja za fotografijama i arhivskim izvorima. Recenzent dr. sc. Skenderović stoga potvrđuje kako ovakav rukopis ne bi mogao nastati bez dobrog poznavanja društvene i crkvene povijesti Bačke i poznavanja jezika koji su se u tome višestoljetnom razdoblju koristili – naročito latinskog i mađarskog jezika.
Nakladnik vjeruje kako se autor svojom zauzetošću oko istraživanja povijesti vlastite porodice na najbolji način odužio i svome zavičaju koji nije zaboravio, a knjiga je ujedno vrstan prinos danas osporavanom, a nekada neupitnom, hrvatstvu Bunjevaca i našoj bogatoj povijesti. Knjigu je uredila Katarina Čeliković, lektura je djelo Jelene Dulić Bako, korektura Mirka Kopunovića, dok je Darko Vuković autor naslovnice i likovnog uređenja, a za tisak u petrovaradinskoj tiskari Simbol knjigu je pripremio mr. sc. Ervin Čeliković.
Knjiga će se moći kupiti u prostorijama ZKVH-a u Subotici, na adresi Laze Mamužića 22 ili slanjem poštom ako je poručite preko mail adrese: ured@zkvh.org.rs uz plaćanje poštanskih troškova.
(ZKVH)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika