Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na mjestu nekadašnje ledare

Krajem devetnaestog stoljeća Lajos Vermes, sportaš i veliki propagator širenja sportskog duha i aktivnosti, na Paliću je izgradio tri vile, terene za natjecanja i biciklističku stazu –  sportsko naselje nadaleko poznato u to vrijeme. Prošlo je znatno više od stoljeća od spomenutih događanja, a dva zdanja ovog kompleksa i dalje svojim tornjevima i zanimljivim detaljima na fasadama privlače pažnju svih posjetitelja; to su vila Lujza i vila Bagolyvár (nažalost, ne koristi se). Osim ovih vila, prvotno korištenih za smještaj sportaša, izgrađena je i treća, obiteljska Vermes vila, čija je revitalizacija započeta 1998. – 1999. godine, ali ne i završena, te je objekt godinama u tom graditeljski nedovršenom stanju. 
Uz obiteljsku Vermes vilu nekada je postojala ledara! To je zbilja bio nesvakidašnji objekt, čija je svrha bila čuvanje tabli leda u vrijeme kada još nije bilo rashladnih uređaja. Prema nekim kazivanjima, iz ove se ledare zaprežnim kolima raznosio led do potrošača. U Subotici su, inače, prije stotinu godinu postojale četiri tvornice leda, što govori o razmjerama potreba za ledom prije no što su se u kuće uselili hladnjaci.  
Vermesova ledara je bio prizemni objekt, većim dijelom ukopan u zemlju, a u tom podrumskom prostoru čuvali su ledene table. Nad podrumom je bila napravljena višekutna prostorija, pokrivena kupastim krovom. Izgled nekadašnje ledare vidi se na fotografiji iz albuma Povijesnog arhiva Subotica, snimljenoj 1969. godine.
Zavod za zaštitu zdravlja početkom 1999. godine na mjestu nekadašnje ledare izgradio je zanimljiv amfiteatar (obla fasada poput stare ledare), ali kompletan projekt Eko-centra s laboratorijima za istraživanje i praćenje stanja životnog okoliša, koji bi uključivao i revitalizirani objekt Vermes vile, nikada nije dovršen.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika