Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Teta Đanina

Ova fotografija je snimljena u Sonti, ulica Dobrovoljačka br. 5, u pridnje sobe, tj. u svečanoj sobi. Na fotografiji je Ana Šuvak, Geđina (1906. – 1983.), rođena Đanić, Đanina. Kao mlada djevojka je bila u službi dr. Paumana (Baumanna?). Ordinacija mjesnog liječnika se u to vrijeme nalazila u današnjoj ulici Vuka Karadžića, br. 114 (bivša Titova ulica). Anin zadatak je bio održavanje higijene u ambulanti i ispomoć u kući istoimenog liječnika.
Mnoge korisne stvari je naučila u liječničkoj kući, kao što je snalaženje oko kuhanja i pečenja, a naučila je i šivati, krojiti i modelirati. Bila je vesela i snalažljiva djevojka. Vrlo mlada se udala za Marka Šuvaka, Geđu. Ostavila je službu kod liječnika, te se priklonila suprugovoj obitelji koja se bavila poljodjelstvom. Kad bi joj mušterije donosile robu na šivenje, prihvaćala je bez zadrške.
Ana je imala dva brata: starijeg Jozu, koji je imao kći Evu (1925. – 2000.) i sina Antuna (1931. – 2007.), i mlađeg Šandora, koji je imao sina Martina (1933. – 1968.), kći Agicu (1935. – 2012.), sina Jozu (1940. – 1986.) i tada još nerođenu kći Maricu (r. 1943.).
Starijem bratu Jozi je umrla supruga Janja 1934. i ostavila mu sina Antuna s dvije i pol godine i kći Evu od devet godina. Pet godina kasnije, 1939., umro je i on. Kći Eva je tada imala 14, a sin Antun 8 godina. Evu je teta Ana (s fotografije) odmah dovela u svoju kuću, a mali Tuna je premješten kod staroga Martina, očevog oca, koji je živio na salašu. Vrlo teško je podnosio prerani odlazak roditelja. Nije mogao jesti, pa mu je stari često govorio: »Moraš jist i pit mlika. Ne piješ mlika, pa si zoto taki žgoljav«, našalio bi se stari. Kad se dijete vremenom vratilo u kudikamo normalan život, upisan je u školu i on je našao utočište kod tete Ane u selu.
Anin mlađi brat Šandor je umro u drugoj polovici 1942. Najstariji sin Martin je tada imao 9 godina, kći Agica 7, Joza 2, a Marica još nije bila rođena. Marica je rođena lipnja 1943. Šest mjeseci kasnije umrla je i njihova mama Kata. Maricu, dojenče od šest mjeseci, kao i svu ostalu djecu od oba brata prihvatila je i dovela u svoju kuću osoba s fotografije, Ana Šuvak (r. Đanić). Svi su je zvali teto, jer je ona to i bila. Svoje, rođene djece nije imala.
Tetin suprug Marko je emigrirao u Kanadu u drugoj polovici tridesetih goduna (1938.?) sa sumještanima koji su tada skoro masovno odlazili u Ameriku. Dobro je zarađivao i slao supruzi novac da bi što lakše othranila djecu. Nadao se kada ona odrastu, da će mu se Ana pridružiti u Kanadi. Međutim, Ana nije mogla otići. Isuviše je bila potrebna šestorici siročadi. Tijekom života nisu prekinuli komunikaciju. On je redovito slao novac, a poslije njegove smrti naslijedila je njegovu mirovinu. Je li to bila cijela mirovina ili dio, ostaje nepoznanica.
Od posvojene bratovljeve djece na životu je Marija (Marica) Crnković, koja je ostala sa šest mjeseci bez majke, a oca nije ni upoznala. Sva posvojena djeca Anu su zvala teto, pa je tako i u selu ostala zapamćena kao Teta Đanina, jer su svi oni nosili prezime Đanić, s nadimkom Đanini. Svi su se poženili i poudavali i ostavili ženske i muške potomke.
Osobno je se sjećam, a i njena unuka, tj. kći najstarije kćeri Eve, Jelica Šegrt, Ćutina (rođ. 1950. Miloš, Tađanova), se također sjeća i priča o teti:
 »Išla je u crkvu redovno, jel je bila trećoredica u Franjinomu redu. Jako je lipo pivala. Doma, dok je šila na singerice, jel radila u bašče, često je znala zataknit cvit iza uva nuz šokačku maranku i tako uredita radila pivajući. Mi, dica smo je voljili i obilazili, jel za drugu baku nismo znali«.
Ana je fotografirana kasnih sedamdesetih u svojoj kući. Soba je uređena već po »novoj« modi, odnosno krevet je udešen po švapski (do pedesetih godina su se kreveti namještali »visoko«), jedino ćilimi, ponjava i na podu krpare svjedoče da ovdje stanuju Šokci. Jastuci su po novoj modi talijanski (dar od Marice koja je živjela i još živi u Izoli). Teta je odjevena tipično za stariju Šokicu iz Sonte.
Ruža Silađev

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika