Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pogled na staru Gradsku kuću

Fotografije subotičkog centra, u prilogu, gotovo su nestvarne: to je stoga što prikazuju drugačiji centar grada no što nam je danas pred očima, sa starom Gradskom kućom završenom 1828. godine, na čijem je mjestu od 1908. do 1910. godine nastala ova, mnogo veća, kojoj danas svjedočimo – najčešće slikano zdanje u Subotici i nadaleko prepoznatljiv subotički simbol. Gradska kuća na fotografiji, građena između 1826. i 1828. godine, jednokatna, barokna zgrada s tornjem kojeg su krasili zvono i sat, bila je druga po redu, na mjestu gdje se, znatno skromnija, nalazila i prethodna, prva, iz još dalje povijesti grada. U tornju gradske kuće na slici bila je smještena i vatrogasna osmatračnica. Osim što fotografija, nastala svakako prije 1908. godine, prikazuje administrativni objekt grada iz prošlosti, kao i kuću u blizini (u desnom kutu) prije izgrađene palače na istom mjestu, ona dokumentira i staro prijevozno sredstvo, kočije, tj. fijakere. U to vrijeme nije bilo automobilskog prometnog kolapsa.
I druga fotografija prikazuje centar grada s baroknom Gradskom kućom i tržnicom na prostranom trgu; ovo je pogled iz smjera današnje Ulice Matka Vukovića. U govoru na svečanom otvaranju glavne gradske administrativne zgrade, 1828. godine, čiji je pisani trag sačuvan u Povijesnom arhivu, a objavljen u publikaciji Korijeni, svjedočenje stoljeća (izdanje 1991. godine), navodi se razlog podizanja novog objekta: na mjestu stare, niske i za razgranate gradske službe tijesne bivše Gradske kuće, izgrađena je tornjem ukrašena nova Gradska kuća, koja veličinom, visinom i dostojanstvenošću nadmašuje okolne zgrade...
Osamdeset godina kasnije bila je potrebna još veća i raskošnija građevina, podignuta uz velika ulaganja i zahtjevne graditeljske vještine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika