Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fritule

Ne samo da mi čitav stan ostane ukrašen dugo nakon Božića nego mi iz glave ne izlaze mnoge fine poslastice koje smo pripremili. Ovih dana posebno su mi zanimljive fritule, pa sam se sjetila da nikada nisam dijelila recept za njih. Super mi je što je na jednom mjestu u gradu, uz kuhano vino, bilo moguće poručiti i fritule, ali baš iz tog razloga ih nisam sama pripremala. Vrijeme je za jedan dobar recept za fritule, kako bi već ovog vikenda kuhinja na njih mirisala.

Potrebno: 2 jaja / 3 žlice šećera / 1vanilin šećer /1 prašak za pecivo / 1 jogurt / 2,5 čaše (od jogurta) brašna / kora od pola limuna i pola naranče / rum / malo rakije.

Postupak: Jaja umutiti sa šećerom dok se ne zapjeni dobro. Dodavati neizmjenično jogurt s brašnom i praškom za pecivo i na kraju uliti rakiju. Dodati naribanu koricu pola limuna i pola naranče, sol, rum, vanilin šećer. Ostaviti tijesto da odmori pola sata. Ugrijati ulje, ali paziti da ne bude previše vrelo jer fritule mogu jako potamnjeti. Kada je ulje ugrijano na srednju temperaturu, žlicama oblikovati kuglice, te ih peći. One se same okreću, ali pratiti i dodatno okretati. Kada su pečene, izvaditi ih na salvete da se malo ocijede, pa uvaljati u šećer u prahu.

Postoji puno recepata za fritule – s jogurtom, jabukama, s raznoraznim dodacima. Recepti se prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima svoju verziju. Ovotjedna verzija je osnovna i s njom se možete poigrati. Moja omiljena kombinacija su fritule s jogurtom, jabukama i cimetom, a sigurna sam da ćete i vi ubrzo imati svoju, ako je već nemate. Dobar tek!
Gorana Koporan
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika