Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Broj prepolovljen

Nakon blagdana Tri kralja, a nerijetko i u periodu između Božića i Nove godine, kreće se u božićni blagoslov obitelji. Iako se obično vjernici o terminu blagoslova dogovaraju sa svojim župnikom, ima mjesta, osobito u selima i manjim mjestima gdje se blagoslov obavlja po ustaljenom redu. Vjernici tih mjesta već znaju koji dan će njihovu ulicu ili sokak obići župnik.
Situacija u gradu i većim mjestima je drugačija, te se blagoslov obitelji odvija po unaprijed dogovorenom datumu i satnici.
Kakva je situacija, te kakvi su običaji u Bođanima i u Vajskoj razgovarali smo s tamošnjim župnikom vlč. Vinkom Cvijinom.  
Ima li ove godine uopće blagoslova obitelji s obzirom na još uvijek aktualnu pandemiju s koronavirusom? Koliko su vjernici spremni »otvoriti« svoj dom za blagoslov? 
Prije svega valja podsjetiti da je u skladu sa situacijom u našoj državi i pandemijom, biskup subotički mons. Slavko Večerin 9. prosinca prošle godine svim župnicima na teritoriju Subotičke biskupije uputio dopis u kojem je donio određene mjere za župnu katehezu, okupljanja u crkvama, pohod bolesnika u vrijeme došašća, velikih ispovijedi uoči Božića, slavljenje mise polnoćke, te smjernice za blagoslov obitelji. S obzirom na to da u svim mjestima i gradovima nije ista epidemiološka situacija, kao i to što se ne prakticira u svakoj župi isti način blagoslova obitelji, u danim smjernicama biskup je najprije naglasio kako se najprikladnije rješenje treba iznaći dogovorom župnika sa župnim pastoralnim vijećem. U samom dopisu mons. Slavko Večerin je ponudio nekoliko rješenja: da se blagoslov obitelji odgodi do povoljnije epidemiološke situacije, da se ne mora držati uobičajenih termina od Bogojavljenja do Krštenja Gospodinova nego da se pohod obitelji može odvijati u dužem periodu, da se pohod i blagoslov obitelji obavi na način koji najbolje odgovara obitelji ili da se pohod i blagoslov obitelji obavi ispred kuća i stambenih jedinica. S obzirom na to da preko 90 posto katoličkih obitelji (ovdje bih uvrstio i obitelji gdje su mješoviti brakovi  pravoslavac – katolik) na teritoriju sela Vajske i Bođana rado prima i očekuje svoga župnika na blagoslov, uoči Božića, u dogovoru s članovima pastoralnog vijeća svakoj obitelji uputio sam župsko pismo gdje sam, objasnivši trenutačnu situaciju, zamolio vjernike da se sami prijave za blagoslov. 
Kako se obavlja blagoslov u Vajskoj i Bođanima, imate li neki raspored za obilazak domova, odnosno obitelji ili po osobnom dogovoru?
U Vajskoj i Bođanima postoji jedna duga i lijepa tradicija blagoslova obitelji. Župnik u pratnji voditelja i dva ministranta obilazi dnevno tridesetak obitelji, koje su unaprijed obaviještene kojim danom je blagoslov u njihovoj ulici. Neki župnika dočekaju na ulici, dok drugi otvore kapiju. Ministranti sa sobom nose zvonce, te tako najavljuju naš dolazak. U domovima vjernici na trpezarijskom stolu (mjestu gdje se okuplja cijela obitelj) postave lijepi stolnjak, križ, Sveto pismo i blagoslovljenu vodu. Na popisu za blagoslov obitelji u Bođanima ima 90 obitelji, dok u Vajskoj ima 267. Tom broju još treba nadodati oko 100 domova u romskom naselju. Dakle, preko 450 što domova, što obitelji, župnik u Vajskoj i Bođanima blagoslovi. Prije nekih četrdesetak godina taj broj je bio skoro dvostruko veći. 
U kom periodu se u ovim mjestima obavlja blagoslov i prakticirate li ostaviti kakav vidljiv trag, svjedočanstvo na blagoslov?
Običaj je da blagoslov obitelji započinje nakon Bogojavljenja. Na samu svetkovinu Bogojavljenja uz prisustvo vjernika blagoslovi se župni stan, a nakon toga kreće blagoslov u Bođanima. S obzirom na to da ima mješovitih brakova, te da ljudi rado pohode svoje susjede i prijatelje na pravoslavni Božić, blagoslov u Bođanima započinje nakon pravoslavnog Božića. Nedjeljom i svetkovinama se ne ide u blagoslov. Na uspomenu blagoslova obitelji daruje se spomen sličica, koju vjernici s ponosom zalijepe na ulazna vrata. Novi običaj smo uveli 2017. godine, a to je da osim spomen sličice, obitelji na dar dobiju i naš župski časopis Izvor. Naime, početkom devedesetih godina tadašnji župnik vlč. Andrija Đaković pokrenuo je interno glasilo župa Vajske i Bođana pod imenom Izvor. Nakon dugogodišnje stanke, 2017. godine smo nanovo pokrenuli njegovo tiskanje uz male izmjene. U tom pastoralnom listu župljani se mogu podsjetiti bitnih događanja, radova i slavlja koja su se odvijala protekle godine u našim župama. Također mogu pročitati statistiku tko se krstio, vjenčao, preminuo, primio prvu pričest i krizmao protekle godine. Znali smo također objaviti poneku pjesmu koju je napisao netko od naših župljana. Nažalost, ove godine naše glasilo će malo okasniti.
Ima li možda neke odgode za ovaj blagoslov ako je netko bolestan ili je u strahu od zaraze?
U župskom pismu vjernike sam obavijestio da ako je netko bolestan, ili jednostavno smatra da u ovo vrijeme nije mudro da im svećenik dođe u kuću, da ću tijekom cijele godine biti na raspolaganju za blagoslov obitelji. Isto tako, svjestan mogućnosti zaraze, išao sam bez voditelja i ministranata. U svakoj kući sam nosio masku, te uz propisanu distancu izmolio blagoslov.
Počevši od ožujka prošle godine, u pojedinim mjestima i župama se broj vjernika doslovce prepolovio. Kakva je situacija u župama koje vodite i koliko se to odrazilo i na sam blagoslov? 
Ako govorimo o prisutnosti vjernika na svetim misama, u mojim župama, hvala Bogu, situacija nije toliko drastična. Jeste manji broj vjernika prisutan na nedjeljnim svetim misama, ali to su uglavnom starije osobe. Što se tiče blagoslova, dovoljno je reći da se od gore navedenog broja obitelji za blagoslov ove godine taj broj skoro prepolovio. To svjedoči o tome da ljudima nije svejedno, te da čekaju pogodniju situaciju za blagoslov. Na kraju krajeva, kako god da smo postupili u ovoj situaciji, netko bi to okarakterizirao kao »mudro« ili »ludo«. Između nema. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika