Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pod zaštitom sv. Pavla

Kršćanski svetac štovan u svim kršćanskim crkvama, apostol, misionar, mučenik, teolog – sv. Pavao rođen je u Tarzu u Ciliciji početkom 1. st., u židovskoj obitelji čiji su članovi imali pravo rimskih građana, što im je omogućavalo znatno lakši život u svim područjima u odnosu na one koji to pravo nisu imali. 
Završio je visoke škole, helenističke i židovske, a pripadao je farizejskoj sljedbi, odnosno onima koji su se strogo pridržavali Zakona. Kao takav, progonio je i prvu Crkvu, vjerujući kako na takav način potpuno izvršava Božju volju i židovski Zakon. Prema Novom zavjetu, dok su kamenovali svetog Stjepana, prvoga mučenika Crkve, svjedoci su odložili svoje haljine do Pavlovih nogu, što znači da je i on podržavao Stjepanovo ubojstvo.

Obraćenje sv. Pavla 

Idući za Damask, da bi progonio kršćane, oko 30. godine na ulazu u grad doživljava svoje obraćenje, i to tako što je začuo glas s neba koji ga je upitao: »Savle, Savle, zašto me progoniš?«. Pao je s konja i privremeno fizički oslijepio, ali je taj događaj postao njegovo duhovno obraćenje u kojemu je u punom smislu riječi progledao. Dobio je novo ime – Pavao – koje upravo to označava: potpunu promjenu cjelokupna njegova bića. 
O njegovoj čvrstoj vjeri, ustrajnosti i ljubavi za Krista posebno svjedoče njegove poslanice. 
Pod zaštitu sv. Pavla stavljena je i Subotička biskupija, pa i cijela Bačka. 
Sv. Pavao apostol je jedan od najvećih crkvenih pisaca, misionara i propovjednika. Mnoge institucije nose njegovo časno ime, među kojima je i Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište (kolegij) Paulinum. Dan škole i proštenje sjemenišne kapele, koja je posvećena ovome svecu, proslavlja se na blagdan Obraćenja sv. Pavla, 25. siječnja i svih prijašnjih godina paulinci i njihovi profesori uvijek su širom otvorili svoja vrata za roditelje i vjernike laike. Ove godine iz svima poznatih epidemioloških razloga, velikoga slavlja, kako poručuju iz Paulinuma, neće biti nego će se učenici i profesori u skromnosti i jednostavnosti svoje škole na poseban način sjetiti sv. Pavla. 
»Nažalost, ove godine ne možemo proslaviti blagdan Obraćenja sv. Pavla onako kako smo navikli. Obilježit ćemo ga skromno, u krugu učenika i profesora. Samo unutar naše kuće«, potvrdio je ravnatelj Paulinuma mons. art. m. József Miocs. 

Klasična gimnazija Paulinum 

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište Paulinum zapažena je obrazovna institucija Subotičke biskupije, koja neprekidno radi od školske 1962./63. godine. Nakon otvorenja škole, nastava je počela u dva razreda, a zatim su postupno otvoreni i ostali razredi. Paulinum prvenstveno priprema učenike za teološke i filozofske studije, a zatim za klasične jezike i povijest. Najveći broj svećenika Subotičke i Zrenjaninske biskupije bili su paulinci, a neki od njih postali su i biskupi. U ovoj instituciji svoje srednjoškolsko obrazovanje stekli su mnogi vjeroučitelji, kantori, misionari, profesori, liječnici, pravnici, novinari, diplomate i drugi. Od 1990. godine Paulinum je postao otvoreniji nego u prijašnjim godinama i mnogo toga je promijenjeno. Uvedeni su novi predmeti, otvoren je kabinet za računala, proširena je knjižnica, dobivena je dvorana za tjelesni odgoj, nabavljeni su novi glazbeni instrumenti. Škola je opremljena najsuvremenijim didaktičkim pomagalima, otvorena je audio-vizualna dvorana, učenici slobodno pišu u medijima, nastupaju u radiju i u televizijskim emisijama, uređuju stalne stranice u dvjema katoličkim novinama, te je dosad snimljeno nekoliko nosača zvuka. Ova klasična gimnazija od svog osnutka uživa međunarodni ugled i priznanje, a od veljače 2004. godine Paulinum je i u Srbiji dobio potpuno priznanje i izjednačenje s ostalim školama.
Priredila: Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika