Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Završetak memoarske trilogije

Poslije knjiga Kako je umirao moj narod i Antimemoari I., kako je umirao moj narod, svećenik Marko Kljajić završio je i treću knjigu iz istoga ciklusa Antimemoari II., kako je umirao moj narod, koja iz tiska treba izaći do Uskrsa. Antimemoari II., kako je umirao moj narod je nastavak priče o hrtkovačkom sindromu i druge knjige u navedenom serijalu koji je zamišljen kao trilogija. Uz tekstove objavljivane u medijima, knjiga sadržava i priče iz Kljajićeva 40-godišnjeg župnikovanja u Srijemu. 
»U knjizi je dokumentirano reagiranje na knjigu Kako je umirao moj narod, koja je objavljena 1996. godine u Petrovaradinu. Reagiranja se odnose na tisak, vezano za haškog optuženika i moju malenkost kao govornika Haškog tribunala. Objedinjeno je reagiranje kroz hrvatski i srbijanski tisak vezano za tu problematiku i hrtkovački sindrom, sinonim za progon Hrvata istočnoga Srijema, te recenzija te moje knjige i promocije knjige Kako je umirao moj narod. U drugom dijelu knjige su predstavljeni moji novinarski radovi, eseji i priče. Također, tu su priče o haškom optuženiku, o haškom sugovorniku i neobična priča iz moga sela. Ova knjiga će malo izići iz konteksta knjige o hrtkovačkom sindromu. Prošetat će se malo do Baranje, a onda će Božjom providnošću i stjecajem nekih okolnosti doći do ukradenog križnoga puta iz župe Donja Tramošnica u Bosni. To je jedno umjetničko skulptorsko djelo koje se našlo ovdje u Srijemu i došlo do mene. Uspio sam vratiti taj ukradeni Križni put u istu župu. O tome sam pisao u novoj knjizi, i tu priču naslovio Križni put jednoga križnoga puta. Također su u knjizi zastupljene i druge priče koje su se iznjedrile kroz devedesete godine. Interesantne su i zanimljive, a vezane su za moju sudbinu«, navodi Kljajić.
Knjiga Kako je umirao moj narod izazvala je veliko interesiranje u javnosti, a i njezino drugo dopunjeno izdanje doživjelo je odjek u pojedinim medijima.
»Eho još nije odjeknuo zbog pandemije koronavirusa. Zbog mjera predostrožnosti nisam do sada bio u mogućnosti promovirati prošireno i dopunjeno izdanje knjige. Međutim, ima reagiranja u medijima. Zagrebački tjednik za kulturu Hrvatsko slovo uradio je kratki prikaz knjige a i Hrvatska riječ je također pisala o knjizi. Vjerojatno još ponegdje ima nekih prikaza knjige do kojih nisam uspio doći zbog ove aktualne situacije, ali vjerujem da će biti interesantna za čitatelja«, kaže Kljajić.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika