Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Delegacija iz Bajskog trokuta kod Tita, Radićev zbor u Subotici

16. siječnja 1910. – Naše novine javljaju da je poslije dugog natezanja Ministarstvo prosvjete i vjera potvrdilo izbor Paje Kujundžića za župnika crkve sv. Jurja. 

16. siječnja 1941. – Hrvatski dnevnik javlja da je 29 bunjevačkih Hrvata đaka dobilo nagradu iz fonda subotičkog gradonačelnika Laze Mamužića. Đaci su dobili od 400 do 1.000 dinara, a 150.000 dinara je razdijeljeno bunjevačkoj sirotinji.

17. siječnja 2003. – Subotičke novine javljaju da će u prostorijama Matice hrvatske u Vinkovcima 17. siječnja biti predstavljene dvije knjige profesora filozofije i književnika Tomislava Žigmanova iz Tavankuta: Bunjevački blues i Iza efemerija svakodnevlja.

18. siječnja 1945. – Slobodna Vojvodina javlja da se 16. siječnja uveče vratila kroz Suboticu za Baju i Bajski Trokut delegacija Hrvata iz Bajskog trokuta, koja je bila primljena kod maršala Jugoslavije Josipa Broza Tita. U ime delegacije Antun Karagić i Mariška Vidaković zamolili su Tita neka pripoji Bajski trokut Jugoslaviji.

19. siječnja 1907. – Fruškogorac javlja da je zauzimanjem novosadskog kapelana Lajče Budanovića 13. siječnja održano u Novom Sadu drugo po redu Veliko bunjevačko kolo.

19. siječnja 1940. – Subotičke novine javljaju da je Križarsko sestrinstvo u Bajmaku održalo uobičajenu čajanku. Križarice su odigrale šaljivi igrokaz Kod fotografa u jednom činu: Lenka Alaga kao fotograf i Stana Bešlić kao seljanka. Prisutni su bili bajmački župnik Lénárd Hegedűs i kapelan Josip Novotny.

19. siječnja 1941. – Hrvatski dnevnik javlja da su Hrvatska ratarska čitaonica i knjižnica u Rumi održale 12. siječnja svoju XXI. redovitu godišnju skupštinu. Izabrana je nova uprava: predsjednik Stjepan Težak, potpredsjednik Franjo Kun, tajnik Joza Bodor, blagajnik Đuro Štimac. U odbor su izabrani Đuro Matešić, Pero Matešić, Martin Matešić, Đuro Rakoš i Stjepan Palaić. Nadzorni odbor: Stjepan Galar, Marko Bačević i Josip Matešić. Sud časti: Nikola Pil i Adam Šikezdi.

20. siječnja 1935. – Naše slovo javlja da je 13. siječnja u Subotici Subotička matica priredila svečanu akademiju u čast Ivana Antunovića, kojoj su prisustvovali i predstavnici somborskih Bunjevaca: Stipan Stolišić, Ivan Abramović, Grga Vuković i Vinko Vlašić. Matija Evetović je u Subotičkoj matici održao predavanje o Ivanu Antunoviću.

21. siječnja 1926. – Neven piše da je 17. siječnja predsjednik Hrvatske seljačke stranke Stjepan Radić održao u Subotici svoj prvi zbor: »Sakupilo se ljudi, da ih čovjek jedva i pregledati, a kamoli pobrojiti mogao. Trg Slobode za varoškom kućom bio je u nedjelju po podne sličan jednoj košnici. Sve je vrelo: čovjek na čovjeku. A to nisu bili samo znatiželjni, da vide i čuju g. Radića, već su to bili bez malog izuzetka svi pristaše politike g. Radića«.

21. siječnja 1941. – Napló javlja da je 19. siječnja u prostorijama Subotičke matice održan sastanak hrvatskih intelektualaca. Mirko Ivković Ivandekić, bivši narodni zastupnik, rekao je nakon razgovora, među ostalim: »Danas uopće nije sporna činjenica da su Bunjevci i Šokci zapravo Hrvati«.

21. siječnja 1941. – Hrvatski dnevnik piše da je 19. siječnja u Šidu održan sastanak tri kotarske organizacije HSS-a najistočnijeg dijela banovine Hrvatske: Šida, Iloka i Vukovara. Sastanku je prisustvovao senator Juraj Krnjević.
22. siječnja 1937. – Neven piše da se poznati slikar Luka Đelmiš, pripadnik poznate bunjevačke obitelji u Subotici, koji je prije deset godina otputovao na studije u Italiju i imao uspješne izložbe širom Europe, vratio u Suboticu. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika