Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Izgradnja ljetnikovca u Šokačkoj kući

VAJSKA – U Šokačkoj kući u Vajskoj radovi i u doba korone nisu stali. Tako su u tijeku završni radovi na letnjikovcu (natkrivenoj terasi) u dvorištu kuće. Stupovi su uzidani još jesenas, kada je stigla i građa, ovih dana treba stići i crijep, a dok crijep ne stigne, radi se na podizanju krovne konstrukcije. Nakon toga, slijede završni radovi na popločavanju poda i fugiranju stupova. Sredstva za izgradnju letnjikovca osigurala je Vukovarsko srijemska županija. Također na  zamolbu dopredsjednika HNV-a za Podunavlje Željka Pakledinca, Nexe grupa d.o.o. iz Našica s pogonom u Novom Bečeju donirala je 1500 komada crijepa i 67 četvornih metara podnih pločica. 

Nova izvedba Avaških godina

SUBOTICA – Novo, treće izvođenje poetskog prikaza Avaške godine bit će u nedjelju, 31. siječnja, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, s početkom u 18 sati. Predstava je rađena po poemi Milovana Mikovića, koju je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvodi je Književno-teatarski kružok HKC-a.
Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima od 9 do 14 sati na broj 024/556-898 ili 064/659-06-35. Prikupljeni novac od ulaznica bit će doniran za pomoć stradalima od potresa u Hrvatskoj. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji.

Natječaji Ministarstva iz područja informiranja

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informiranja raspisalo je 10 natječaja iz područja javnog informiranja za 2021. godinu za koje je opredijeljeno 310 milijuna dinara, što je najviši iznos do sada.
Među ostalim, raspisan je i natječaj za sufinanciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina, a prvi put ove godine raspisan je Natječaj za sufinanciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promoviraju i afirmiraju teme iz područja kulture.
Natječaji, koji traju do 12. veljače, raspisani su radi pružanja financijske potpore medijskim sadržajima koji doprinose ostvarivanju javnog interesa u području javnog informiranja, kao i za sufinanciranje projekata organiziranja i sudjelovanja na stručnim, znanstvenim i prigodnim skupovima, unaprjeđivanje profesionalnih i etičkih standarda. 
Natječaji su dostupni na internetskoj stranici Ministarstva: www.kultura.gov.rs.

Novi Sad pomjera titulu EPK za 2022. godinu

NOVI SAD – Umjesto 2021. godine, Novi Sad će biti Europska prijestolnica kulture 2022., a do odgađanja je došlo zbog pandemije koronavirusa, prenijela je Radio Slobodna Europa.
Odgađanje je inicirala Europska komisija, koju je podržao i Europski parlament, a konačnu riječ dao je i Europski savjet koji je potvrdio prijedlog.
Iz Fondacije Novi Sad 2021, koja je zadužena za organizaciju događaja, naveli su da odgađanje građane neće koštati više i da će program »uklopiti« u postojeći proračun.
»Ovo pomjeranje, naravno, s jedne strane ima i svoje prednosti jer možete još doraditi program, ali ima i svoje mane, jer mnogobrojne dogovore koje smo imali s europskim organizacijama sada moramo preispitati, jer nekima odgovara odgađanje, nekima pak ne«, ističe direktor Fondacije Nemanja Milenković.
Bruxelles je odobrio i produžetak titule Rijeci iz Hrvatske, i irskom Galwayu do kraja travnja 2021., jer ti gradovi nisu mogli završiti sve svoje programe u 2020. godini.
Do pomjeranja je došlo i u Rumunjskoj i Grčkoj, a gradovi Temišvar i Elefsina, umjesto 2021. godine, titulu europske prijestolnice kulture nosit će 2023. godine.
Titula Europska prijestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost europskih kultura, kao i da bi se spojili ljudi iz različitih europskih zemalja.

Kalendar hrvatskih institucija

SUBOTICA – Bogata baština – trajni zalog naše budućnosti tema je zidnog i stolnog kalendara za 2021. godinu u čijoj izradi i objavi zajednički sudjeluju sve tri hrvatske profesionalne institucije i ustanove: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće. Kalendar izlazi pod sloganom »Godine novog preporoda« te se na 12 listova nalaze sljedeće teme: Nematerijalna kulturna baština, Tradicijska kultura, Sakralna baština, Obrazovanje i jezik, Tiskovine i informiranje, Književnost, Kazalište i film, Likovne umjetnosti, Glazba, Filozofija i znanost, Društveno djelovanje i sport i Politički život. Svaka od tema ima kraći opis koji prate izabrane fotografije. Uz katolički kalendar, označeni su svi blagdani i praznici koji se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj, kao i praznici hrvatske zajednice u Srbiji. Kalendar dobivaju sve hrvatske udruge kulture, a pojedinci ga mogu dobiti u ZKVH-u, NIU Hrvatska riječ i HNV-u.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika