Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavak suradnje na očuvanju vjerske baštine

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je u ponedjeljak, 11. siječnja, biskupa srijemskog Đuru Gašparovića i predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnu Vojnić, s kojima je razgovarao o nastavku suradnje na projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini, priopćeno je iz Pokrajinske vlade.
»Danas smo imali veoma konkretan razgovor i dogovorili da već u veljači izdvojimo sredstva za projektnu dokumentaciju i odgovarajuće radove na rekonstrukciji crkve svetog Jurja u Petrovaradinu, stare 320 godina, ali i drugih vjerskih objekata. Želimo udružiti snage s Gradom Novim Sadom i zavodima za zaštitu spomenika kako bismo sačuvali vjerske objekte i vratili im stari sjaj«, kazao je Mirović.
Predsjednik je istaknuo i kako je Pokrajinska vlada u minulim godinama sudjelovala u značajnim projektima očuvanja zajedničke kulturne baštine u Vojvodini.
»To je poruka koja pokazuje kako treba brinuti o našoj zajedničkoj kulturnoj, vjerskoj i povijesnoj baštini«, ocijenio je Mirović.
Biskup Gašparović kaže kako je ovo bio veoma plodonosan susret koji će donijeti puno toga za budućnost. Pokrajinska vlada, kako je dodao, učinila je mnogo za Srijemsku biskupiju i njenih 29 župa kao i za crkvene objekte.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kazala je da je ovo nastavak dobre suradnje s Pokrajinskom vladom.
»Sve ono što smo započeli, mi smo i realizirali. Očekujemo da će poslije rekonstrukcije crkva svetog Jurja biti i dio turističke ponude Vojvodine«, rekla je Vojnić.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika