Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izmjene zakona i popis glavni prioriteti

Olena Papuga imenovana je za državnu tajnicu u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na poziv ministrice Gordane Čomić.
Papuga, koja je bila dugogodišnja zastupnica Lige socijaldemokrata Vojvodine, kako u Narodnoj skupštini tako i Skupštini Vojvodine kazala je za dnevni list Danas da joj je mjesto državne tajnice u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ponudila ministrica Gordana Čomić imajući u vidu njen dugogodišnji rad i zalaganja u području prava nacionalnih manjina.
»I to ne samo zalaganja u odborima Narodne skupštine Srbije, radnim grupama već i u desetogodišnjem članstvu u Nacionalnom vijeću rusinske nacionalne zajednice, kao i u dvadesetogodišnjem radu u Novinsko-izdavačkoj ustanovi Ruske slovo na poslovima novinara i lektora«, objasnila je Papuga i dodala kako je prihvatila poziv da se bavi nacionalnim manjinama, jer će samo tako biti u prilici svoja dugogodišnja politička zalaganja pretvoriti u djelo.
Ona napominje da su manjinska prava sve više ugrožena, asimilacija je sve prisutnija, što, kako kaže, osjeća i kod svog naroda.
»Zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u poslovima državne uprave je jako mala, na njih se često gleda samo kao na broj, a ne kao na ravnopravni činitelj ovog društva. Jedan od najvećih motiva da prihvatim mjesto državne tajnice, zadužene za nacionalne manjine je mogućnost utjecanja, zajedno s nacionalnim vijećima na izmjene zakona koji se tiču njihovih prava i afirmacije, jest i popis koji će biti u listopadu ove godine. Država, odnosno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog trebaju pomoći pripadnicima nacionalnih manjina da se slobodno izjasne kojoj nacionalnosti pripadaju. Trudit ću se da javni servisi posvete više pažnje kampanji, jer toga do sada nije bilo. Također, popis će biti priprema za izbore za nacionalna vijeća u 2022. godini«, rekla je Papuga u razgovoru za Danas.
Također je rekla kako »nisu vođeni nikakvi razgovori između Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske napredne stranke o ulasku Lige u vlast niti bi to Liga mogla prihvatiti bez odluke Glavnog odbora«, piše Danas.
Olena Papuga je osnivač Udruge građana Rusinska liga, preko koje je, prvi put 2009. godine, postala članica Nacionalnog vijeća rusinske nacionalne zajednice. Trenutačno je aktualna članica i predsjednica Odbora za službenu uporabu jezika i pisma.
Od 2008. do 2020. godine bila je zastupnica u Narodnoj skupštini Srbije iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. Poslije prošlogodišnjih izbora izabrana je za zastupnicu u Skupštini Vojvodine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika