Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čarobne gljive

Vikend u prirodi je rezultirao divljenjem prema ljudima koji se razumiju u gljive. Dvije prijateljice su samo nestale u jednom momentu, a u drugom su bile tu s vrećom punom gljiva. Priroda je više nego ikad puna ovih kapičastih biljaka, a kako sam negdje pročitala one su sve više mutirale i pojavile su se neke otrovne vrste do sada jestivih. Sada se tek ne usuđujem sama otići u šumsku nabavu, ali imam povjerenja u one koji ih poznaju, a na sebe preuzimam dio pripreme. 
Potrebno: 6 odrezaka bijelog pilećeg mesa – oko 600 g / 6 kriški tanko rezanog dimljenog kačkavalja – oko 200 g / 12 kriški tanko rezane šunke – oko 250 g / 2 srednje glavice mladog crnog luka / 400 g mariniranih gljiva / 2 žlice brašna / 2 žlice mješavine začina / sol i mljeveni papar po potrebi / 4-5 čenova češnjaka / 200 g kiselog vrhnja / malo peršina.
Postupak: Čekićem za meso blago izlupati odreske i svaki začiniti mješavinom začina. Preko staviti po režanj kačkavalja, a preko toga dva koluta šunke. Smotati u rolnice, pričvrstiti čačkalicama kako se ne bi otvarale i propržiti, s vrlo malo ulja, sa svih strana dok lijepo ne porumene. Ispržene rolnice skloniti sa strane i ostaviti da se ohlade, pa ih narezati na režnjeve. Otprilike svaki narezati na tri dijela. Posebno propržiti sitno sjeckani crni luk dok ne postane staklast, dodati zatim na listiće narezane gljive i pržiti dok ne ispari višak tekućine. Dodati brašno i naliti s dvije šolje vode, pa uz stalno miješanje kuhati dok se ne zgusne. Začiniti po ukusu sitno sjeckani češnjak i kiselo vrhnje. Izmiješati lijepo da se sve sjedini, pa masu izručiti u posudu za pečenje. Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva Celzija. Preko umaka poredati narezane kolutove rolanog mesa i posuti preko sjeckani peršin. Zapeći u zagrijanoj pećnici nekih 15 minuta.
Ovo jelo začinili smo bijelim vinom koje sam imala.
Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika