Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čarobne gljive

Vikend u prirodi je rezultirao divljenjem prema ljudima koji se razumiju u gljive. Dvije prijateljice su samo nestale u jednom momentu, a u drugom su bile tu s vrećom punom gljiva. Priroda je više nego ikad puna ovih kapičastih biljaka, a kako sam negdje pročitala one su sve više mutirale i pojavile su se neke otrovne vrste do sada jestivih. Sada se tek ne usuđujem sama otići u šumsku nabavu, ali imam povjerenja u one koji ih poznaju, a na sebe preuzimam dio pripreme. 
Potrebno: 6 odrezaka bijelog pilećeg mesa – oko 600 g / 6 kriški tanko rezanog dimljenog kačkavalja – oko 200 g / 12 kriški tanko rezane šunke – oko 250 g / 2 srednje glavice mladog crnog luka / 400 g mariniranih gljiva / 2 žlice brašna / 2 žlice mješavine začina / sol i mljeveni papar po potrebi / 4-5 čenova češnjaka / 200 g kiselog vrhnja / malo peršina.
Postupak: Čekićem za meso blago izlupati odreske i svaki začiniti mješavinom začina. Preko staviti po režanj kačkavalja, a preko toga dva koluta šunke. Smotati u rolnice, pričvrstiti čačkalicama kako se ne bi otvarale i propržiti, s vrlo malo ulja, sa svih strana dok lijepo ne porumene. Ispržene rolnice skloniti sa strane i ostaviti da se ohlade, pa ih narezati na režnjeve. Otprilike svaki narezati na tri dijela. Posebno propržiti sitno sjeckani crni luk dok ne postane staklast, dodati zatim na listiće narezane gljive i pržiti dok ne ispari višak tekućine. Dodati brašno i naliti s dvije šolje vode, pa uz stalno miješanje kuhati dok se ne zgusne. Začiniti po ukusu sitno sjeckani češnjak i kiselo vrhnje. Izmiješati lijepo da se sve sjedini, pa masu izručiti u posudu za pečenje. Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva Celzija. Preko umaka poredati narezane kolutove rolanog mesa i posuti preko sjeckani peršin. Zapeći u zagrijanoj pećnici nekih 15 minuta.
Ovo jelo začinili smo bijelim vinom koje sam imala.
Dobar tek!
Gorana Koporan

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay