Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vila građena za Klaru

Neposredno uz željezničku prugu na Paliću, u blizini postaje, nalazi se vila koja je, vjerojatno, i u svom nastanku plijenila pozornost lokacijom i graditeljskim detaljima, a čini to i danas, sada drugom krajnošću, budući da je vremenom pretrpjela velika oštećenja zbog nezakonitih useljavanja. Uništeni su prozori i vrata, fasada se urušila i sve je obraslo raslinjem koje se neometano širi. 
Stariji Palićani vilu pamte po ljepoti i bogato uređenom enterijeru, gdje je važno mjesto zauzimao klavir, na kojem su vježbala djeca obitelji u čijem je posjedu bilo ovo, nekada lijepo zdanje, ali i druga djeca, s kojom su se družila. Bila je to imućna i cijenjena obitelj, čiji potomci više ne žive ovdje. Tako pričaju Palićani...
No, tko je podigao vilu na neobičnom mjestu, uz prugu, tko je njen tvorac i kreator, toga se više nitko nije sjećao. Nakon podužeg istraživanja u Povijesnom arhivu Subotica, poznato je više detalja o nastanku vile, iako je radi potpune vjerodostojnosti podataka neophodno još dopuniti dosadašnja saznanja. U lipnju 1925. godine građevinski inženjer Milan Manojlović obratio se Senatu Grada s molbom za odobrenje gradnje kuće za svoju suprugu Klaru – Etu (F: 47. III 485/1925). Istovremeno je posebne dozvole tražio od nadležnih službi željeznice, jer se lokacija nalazi u požarnom rajonu. U dokumentima je detaljno opisao buduću kuću, a posebno zanimljiv podatak iz ovog opisa su planirani zidovi izrađeni u betonu od šljake. Uz molbu su predani projekti – kako je naznačeno – ali ih u dokumentima, nažalost, više nema. Imovina je deset godina kasnije prodana narednim vlasnicima.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay