Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vila građena za Klaru

Neposredno uz željezničku prugu na Paliću, u blizini postaje, nalazi se vila koja je, vjerojatno, i u svom nastanku plijenila pozornost lokacijom i graditeljskim detaljima, a čini to i danas, sada drugom krajnošću, budući da je vremenom pretrpjela velika oštećenja zbog nezakonitih useljavanja. Uništeni su prozori i vrata, fasada se urušila i sve je obraslo raslinjem koje se neometano širi. 
Stariji Palićani vilu pamte po ljepoti i bogato uređenom enterijeru, gdje je važno mjesto zauzimao klavir, na kojem su vježbala djeca obitelji u čijem je posjedu bilo ovo, nekada lijepo zdanje, ali i druga djeca, s kojom su se družila. Bila je to imućna i cijenjena obitelj, čiji potomci više ne žive ovdje. Tako pričaju Palićani...
No, tko je podigao vilu na neobičnom mjestu, uz prugu, tko je njen tvorac i kreator, toga se više nitko nije sjećao. Nakon podužeg istraživanja u Povijesnom arhivu Subotica, poznato je više detalja o nastanku vile, iako je radi potpune vjerodostojnosti podataka neophodno još dopuniti dosadašnja saznanja. U lipnju 1925. godine građevinski inženjer Milan Manojlović obratio se Senatu Grada s molbom za odobrenje gradnje kuće za svoju suprugu Klaru – Etu (F: 47. III 485/1925). Istovremeno je posebne dozvole tražio od nadležnih službi željeznice, jer se lokacija nalazi u požarnom rajonu. U dokumentima je detaljno opisao buduću kuću, a posebno zanimljiv podatak iz ovog opisa su planirani zidovi izrađeni u betonu od šljake. Uz molbu su predani projekti – kako je naznačeno – ali ih u dokumentima, nažalost, više nema. Imovina je deset godina kasnije prodana narednim vlasnicima.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika