Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pomoć hrvatskoj djeci u Rumi, turneja zagrebačkog HPD-a Kolo

7. studenoga 1925. – Subotičke Hrvatske novine pišu da su seljaci Tome Matković iz Subotice i Filip Skenderović iz Tavankuta bili za vrijeme izbora 1920. godine vatreni pučkaši, odnosno pristaše Hrvatske seljačke pučke stranke.

7. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik piše da je Ivan Malagurski, profesor iz Subotice, odlukom hrvatskog bana Ivana Šubašića dobio posao u prosvjetnom odjelu vlasti Banovine Hrvatske. Dodaje da mu je 5. studenoga u prostorijama Hrvatskog doma u Subotici priređen banket.

7. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik piše da je 6. studenoga u prostorijama Hrvatskoga doma u Rumi održana zajednička odborska sjednica Hrvatske čitaonice i Hrvatske ratarske čitaonice. Ustanovljeno je da u Rumi ima mnogo hrvatske školske djece siromašnog stanja. Odlučeno je zato da se među rumskim Hrvatima provede sabirna akcija u novcu i naravi (naturi) za zimsku đačku kuhinju. Iz sakupljenih sredstava hrvatska djeca bi se hranila besplatno preko cijele zime. Dodaje da će se tijekom jeseni u Rumi osnovati i društvo Hrvatska žena, čiji cilj će biti pomaganje hrvatske sirotinje i rad na socijalnom polju.

8. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik piše da je hrvatska omladina u Beočinu, svjesna svoje pripadnosti, odlučila osnovati Stijeg Hrvatskog Junaka. Radi toga obratila se Savezu Hrvatskog Junaka u Zagrebu, koji joj je poslao svog delegata Franju Mlinarića (studenta filozofije u Zagrebu). Mlinarić je održao tečaj na kojem je prisustvovala sva hrvatska omladina. Na kraju su održani ispiti na kojima su prisustvovali Josip Lubašćik, predsjednik odbora Hrvatske seljačke stranke i Marko Blažević, predsjednik odbora Hrvatskog radničkog saveza, te izaslanik Saveza Hrvatskog Junaka dr. Sušić, sudac iz Iloka. Ispit su položili svi omladinci i omladinke.

9. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da je u nedjelju u Rumi odigrana prijateljska nogometna utakmica između rumske Zvijezde i zemunskog Viteza, koja se završila neodlučnim rezultatom 2:2.

10. studenoga 1917. – Zagrebačke Novine javljaju da su postavljeni namjesnim učiteljima: dr. Simeon Stanković u Kraljevsku malu realnu gimnaziju u Mitrovici, Vicko Gligo u Kraljevsku trgovačku akademiju i Mušku realnu gimnaziju u Mitrovici, te Nikola Mladineo u Privremenu mušku realnu gimnaziju u Rumi.

10. studenoga 1940. – Zagrebačka Hrvatska straža javlja da je 8. studenoga ujutro zagrebačko HPD Kolo stiglo u Novi Sad, a istoga dana navečer priredilo u tamošnjem Spomen domu uspio koncert. Na kolodvoru su pjevače dočekali predstavnici novosadskih Hrvata, među njima dr. Ivan Mladineo, ing. Frigao i Štrauh. Nakon nastupa u Novom Sadu, Kolo je nastavilo turneju u Subotici.

12. studenoga 1940. – Hrvatska straža javlja da je 9. studenoga zagrebačko HPD Kolo priredilo koncert u Gradskom kazalištu u Subotici. Goste je na otvorenoj pozornici pozdravio predsjednik HPD-a Neven iz Subotice Ivan Malagurski. Neven je poklonio dar Kolu, a Hrvatska privredna omladina lovor vijenac s hrvatskom zastavom. Poslije koncerta priređena je večera u Hrvatskom domu, gdje su pjevači ostali do kasnih sati.

13. studenoga 1921. – Neven javlja da će na duhovne vježbe i svečanu akademiju subotičkih trećoredaca doći i u njima aktivno sudjelovati dr. Josip Andrić (iz Zagreba), Ivan Evetović (prepozit i narodni zastupnik), dr. Stipan Tumbas, župnik Mihael Troha, provincijal Đuro Bencetić (zagrebački gvardijan) i Klarus Horvat (tajnik provincije). Goste će primiti subotički gvardijan Josip Rukavina.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika