Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjećanje na velikana Mišu Brajca

Svečanim polaganjem vijenca na grob Miše Brajca na katoličkom groblju u Starčevu u petak, 6. studenoga, započela je manifestacija realizirana u povodu 120. obljetnice rođenja tog prijeratnog političkog i društvenog vođe banatskih Hrvata. Nastavak je uslijedio navečer u Galeriji Boem u mjesnom Domu kulture. Tamo je etnolog i antropolog Dalibor Mergel održao predavanje tijekom kojega je zainteresirane upoznao s burnim životopisom Miše Brajca. 

Lider starčevačkih Hrvata

Mergel je kroz prizmu povijesnih zbivanja, a uz korištenje relevantnih novinskih, književnih i memoarskih izvora nazočnima predočio najvažnije biografske podatke o Brajcu. Kao najznačajniji i najplodonosniji period njegova života može se odrediti razdoblje između dva svjetska rata. Bio je istaknuti član Hrvatske seljačke stranke i tako utjecao na osnutak brojnih udruga i organizacija u Starčevu koje su imale hrvatski predznak. Seljačka sloga je s njim na čelu djelovala u mjestu od 1927. godine i sve do početka Drugog svjetskog rata. Glasovima ogromne većine Starčevaca Brajac je 1936. postao predsjednik Općine. 
Tijekom okupacije ni na koji način nije sudjelovao u vlasti, no, unatoč tomu, nakon oslobođenja pretrpio je politički progon koji ga je pratio sve do njegove starosti. Umro je u Starčevu 1990. godine u svojoj devedesetoj godini.
Ponos i uzor

Predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić se zahvalio gostima koji su došli i naveo kako mu je osobito drago da je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske podržao ovaj program kojim je na pravi način ukazana čast i zahvalnost jednom velikanu hrvatske zajednice u Banatu čiji trag ne blijedi ni nakon nekoliko desetljeća od njegove smrti.
Pored posjetitelja iz Starčeva i Pančeva, na predavanju je bio nazočan i Tomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH-a i predsjednik DSHV-a.
»Nemjerljivi značaj koji je Mišo Brajac imao za zajednicu u Starčevu može biti na ponos i uzor svim mještanima koji se i danas trude oživjeti i probuditi nacionalni identitet Hrvata u Banatu. Njegova potresna i doista tragična životna priča samo je jedna od brojnih sudbina mnogih političkih prvaka na ovim prostorima poteklih iz redova hrvatskog naroda. Zadivljujuće i za svaku pohvalu je to da Brajac i pored svega nije pokleknuo, dapače, nastavio se boriti za svoje ideale i vrijednosti u koje je iskreno vjerovao«, istaknuo je ovom prigodom Žigmanov. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika