Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predanje Bogu i mjesnoj Crkvi

Slavlje biskupskog ređenja novoimenovanog subotičkog biskupa mons. Slavka Večerina bit će na blagdan sv. Nikole Tavelića, 14. studenoga, u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske, s početkom u 11 sati. Glavni zareditelj bit će zrenjaninski biskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije mons. László Német, a suzareditelji umirovljeni subotički biskup Ivan Pénzes i biskup grkokatoličke eparhije sv. Nikole u Ruskom Krsturu vladika Đura Džudžar, rekao je na konferenciji za medije bivši tajnik Subotičke biskupije preč. mr. Mirko Štefković, a medijima koji su se okupili u velikoj broju obratio se na mađarskoj jeziku i novi tajnik Subotičke biskupije vlč. Csaba Szabó Szepesi. Konferencija je održana 10. studenoga u zgradi biskupije, na kojoj su tajnici iznijeli podatke vezane za proslavu biskupskog ređenja. 

Služba pastira i učitelja 

U okviru bliže duhovne priprave za ovo veliko slavlje, u petak, 13. studenoga, s početkom u 19 sati, u katedrali će biti pjevana Večernja molitva, dok će u subotu pola sata prije početka misnog slavlja biti duhovna priprava za ređenje.
Kako je naglasio Štefković, običaj u Katoličkoj crkvi je da se na ređenje pozivaju biskupi iz okruženja, što je učinjeno, no zbog aktualne situacije s pandemijom mnogi biskupi nisu u mogućnosti doći, te se tako očekuje desetak biskupa koji su potvrdili svoj dolazak. 
»Biskupsko ređenje je vrlo značajno za život jedne lokalne Crkve. Biskup se postaje samim činom ređenja, te ujedno ređenik postaje članom apostolskog zbora. Sama liturgija je svečana i posebna. Nakon evanđelja se moli/pjeva himan Duhu Svetome, te se potom pjevaju litanije Svih svetih. Za to vrijeme se kandidat, u ovome slučaju mons. Večerin, prostire na zemlju ispred oltara. To je čin potpunog predanja Bogu. Potom ide polaganje ruku zareditelja na glavu ređenika i moli se određena molitva. To je srž liturgije, a po tome ima još nekoliko obrednih činova vezanih za podjelu svetog reda biskupstva, a to je pomazanje glave ređenika, predaja evanđelistara (knjiga u kojoj su sadržana evanđelja), stavljanje prstena na ruku, jer biskup u Ime Kristovo vodi Crkvu kao svoju zaručnicu, te se biskupu stavlja mitra (biskupska kapa) i na kraju mu se predaje štap, što simbolizira da on postaje pastirom ove mjesne Crkve, te svečano sjeda na katedru. To je znak biskupove službe pastira i učitelja mjesne Crkve«, pojasnio je preč. Štefković. 

Ređenje bez nazočnosti vjernika

Cijeli događaj ređenja i preuzimanja službe dijecezanskog biskupa mons. Slavka Večerina prenosit će se putem radio i TV postaja, a program će započeti 10 minuta prije samoga ređenja i trajat će nekih dva i pol sata. Tako će misno slavlje biti prenošeno na RTV 1 s komentarima na hrvatskom jeziku, kao i na Radio Mariji Srbije, te na Radio Novom Sadu, dok će prijenos na RTV 2 i Pannon RTV biti s komentarima na mađarskom jeziku. 
Tajnici Subotičke biskupije pozvali su ovim putem vjernike da iz svojih domova uz molitvu prate čin ređenja, jer zbog epidemiološke situacije nazočnost vjernika neće biti moguća. Ređenju će nazočiti samo biskupi, svećenici, časne sestre, službene zvanice i biskupovi osobni gosti, kao i zbor. Među službenim zvanicama su predstavnici drugih crkava i vjerskih zajednica, kao i predstavnici Ministarstva pravde – uprave za suradnju i odnose s crkvenim i vjerskim zajednicama na državnom i pokrajinskom nivou, predstavnici diplomacije i lokalne vlasti u Subotici, no još uvijek nisu svi potvrdili svoj dolazak. 
Mons. Večerin je sebi za geslo izabrao početne riječi svečane doksologije (slavoslovlja) kojim se završava euharistijska molitva »Po Kristu, i s Kristom, i u Kristu«, kao i grb u kom se prikazuje ono što simbolizira biskupiju i samoga biskupa. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika