Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Umnožiti talente

Isus nas je prošle nedjelje prispodobom o mudrim i ludim djevicama upozorio na budnost, a ove nedjelje prispodobom o talentima pojašnjava što zapravo znači kršćanska budnost.

U čemu je sluga pogriješio?

Neki je čovjek, polazeći na put, podijelio svoj imetak slugama. Prva dvojica, koja su dobila više, taj su novac uložila i po gospodarevu povratku vratili su mu dvostruko više nego što su dobili. Treći sluga, koji je dobio najmanje, novac je zakopao, te je gospodaru vratio ono što je i dobio. Gospodar se na to razljutio, proglasio ga zlim i lijenim, te ga kaznio (usp. Mt 25,14-30).
Mnogi vjernici su zbunjeni slušajući ovu prispodobu, jer teško mogu shvatiti zašto je ovaj posljednji sluga tako strogo kažnjen. On nije novac loše uložio, pa izgubio; nije ga potrošio u lošem društvu, niti se njime nepošteno obogatio. Jednostavno ga je sačuvao i vratio. Pitamo se što tu ne valja. No, upravo je tu bit problema. Ni Isus ne kaže da je nešto loše učinio već mu kaznu izriče riječima: »Slugo zli i lijeni!... Trebalo je, dakle, da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom« (Mt 25,26-27). Poruka ovih riječi je da nećemo biti suđeni samo po onome što smo loše učinili nego i po onome što smo propustili učiniti. Isus slugu naziva zlim i lijenim, pri čemu njegova zloća proizlazi iz njegove lijenosti. Dakle, od Boga nagradu ne može očekivati ne samo onaj koji je darove okrenuo na zlo nego ni onaj koji svoje darove nije upotrijebio i s njima nije učinio ništa dobro. Tu se krije jedan od najvećih problema modernog kršćanstva. 
Talenti o kojima je riječ nisu neki imaginarni darovi, oni imaju svoje porijeklo: »Čovjek, polazeći na put, dozva sluge i dade im svoj imetak« (Mt 25,14). Vlasnik talenata nije nitko drugi nego sâm Krist, a sluge su njegovi učenici. Talenti koje on dijeli su mnogobrojni darovi koje daje svakomu kako hoće, a koji učenicima ostaju na raspolaganju do njegova ponovnoga dolaska. S tim darovima oni trebaju nastaviti njegovo djelo na zemlji, tj. širiti njegovo kraljevstvo, za što su pozvani i poslani. U tome je zlo ovog trećeg sluge, koji je iz straha zakopao dobiveni talent.
Problem današnjeg kršćanina

Ako iz ovoga kuta pogledamo prispodobu, lako shvaćamo zašto se gospodar naljutio na slugu koji novac nije uložio i umnožio. Isto tako lako možemo shvatiti i koji je problem nas kao vjernika i kršćanstva uopće. Prispodoba od prošle nedjelje o mudrim i ludim djevicama pozvala nas je na budnost. To nije bilo teško prihvatiti, mnogi su se čak prepoznali kao budni, jer su revni u vršenju vjerskih obveza, te su mirni jer se, gledano iz te perspektive, smatraju spremnima za susret s Kristom. Međutim, ovom prispodobom Isus želi poljuljati mir mnogih i pokazati da ipak ono što mnogi od nas smatraju vjerskom budnošću ni izbliza to nije.
Svatko je od Gospodina dobio neke darove. Nisu to samo talenti po kojima se razlikujemo od drugih, poput nekih vještina i sklonosti, koje ne posjeduje svatko. To su i mogućnosti koje su nam u životu pružene, a koje trebamo iskoristiti na pravi način. Dajući nam različite mogućnosti i sposobnosti, Gospodin želi ne samo da ih iskoristimo za osobni boljitak nego da ih iskoristimo za širenje njegovog kraljevstva na zemlji. To nije bio zadatak samo za učenike prvih vremena, to je zadatak svakog kršćanina sve do njegovog ponovnog dolaska. No, problem današnjeg Kristovog učenika je upravo u tome što je bojažljiv, kao sluga iz prispodobe. Boji se riskirati zarad Božjeg kraljevstva, pa ne koristi ono što mu je povjereno. 
Kršćanska budnost nikako nije revno izvršavati vjerske propise, to su činili i farizeji, pa ih je Isus stalno kritizirao, već iz toga možemo zaključiti da je to potrebno, ali nije dovoljno. Također, oni koji se redovito ispovijedaju paze da se klone grijeha. I to je potrebno, ali opet nije dovoljno. Kršćanin treba izaći iz svoje učahurenosti, krenuti u svijet, upustiti se u razne vrste rizika zarad Božjeg kraljevstva. Učinit će mu se ponekad da nije uspio umnožiti povjereno, da je doživio neuspjeh jer je ismijan i odbačen zbog svog kršćanskog djelovanja i razmišljanja. No, to je u Božjim očima umnožavanje povjerenih talenata. Svatko je primio nešto što može iskoristiti za dobrobit kršćanstva i svijeta, svatko može u Isusovo ime širiti poruku evanđelja, ne samo riječima nego i djelima. Svijetu je to danas itekako potrebno. Zato budimo kršćani, ne samo u nečinjenju grijeha nego i u činjenju dobra. Sve će to Isus gledati kada ponovno dođe.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika