Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet 
Srpska liga Vojvodina
Najpravičnije 

SUBOTICA – U utakmici 16. kola, odigranoj u Subotici između Bačke 1901 i Radničkog 1912 iz Sombora, mreže se nisu tresle. Skoro cijelo prvo poluvrijeme proteklo je u prosječnoj igri bez neke osobite borbenosti. Gosti su bili za nijansu agilniji takmac, međutim, nedovoljno za ozbiljnije prijetnje domaćem vrataru. Pilipović je bez velikih napora riješio nekoliko obećavajućih situacija ispred svoje mreže. Ukoliko se može konstatirati da je Somborcima pripalo prvo poluvrijeme, domaćini su bili nadmoćniji u drugom. Uz obostrano propuštene rijetke prigode, izglednije za Subotičane, u posljednjih desetak minuta oba takmaca opredijelila su se za opreznu igru u cilju čuvanja vlastite mreže. U sudačkoj nadoknadi Subotičanima se osmjehnula sreća, jer gosti nisu realizirali jedinu pravu prigodu na utakmici. Sve u svemu, podjela bodova je i najpravičniji ishod ove utakmice. U narednom kolu Subotičani će u Banatskom Velikom Selu odmjeriti snage s ekipom Kozare, a Radnički 1912 ugostit će Hajduka 1912 iz Kule.

Poraz u nadoknadi

ČONOPLJA – Nogometaši čonopljanske Sloge u 16. kolu su ugostili ekipu Radničkog iz Zrenjanina i zabilježili poraz rezultatom 1:2 (0:1). Domaćini su bolje otvorili susret, a u 15. minuti Vuković je snažnim udarcem poslao loptu tik pored vratnice. Desetak minuta kasnije isti igrač je zapucao penal, a već u narednom napadu Zrenjaninaca uslijedila je kazna u vidu pogotka u mreži Bulovića u 27. minuti. U nastavku su domaćini pojačali pritisak nastojeći bar poravnati. U toj nakani uspjeli su pogotkom Vemića u 90. minuti, a kad su se već svi pomirili s podjelom bodova, u drugoj minuti sudačke nadoknade mrežu Sloge je zatresao pričuvni igrač Zrenjaninaca, koji je u igru ušao nekoliko trenutaka ranije. U narednom kolu Čonopljanci će gostovati kod Bečeja 1918.

Vojvođanska liga Sjever
Prekinuli crnu seriju

SOMBOR – Somborski Radnički je u 14. kolu ugostio Bačku iz Pačira i pobjedom rezultatom 2:1 (0:0) prekinuo niz od pet poraza zaredom. Riješeni da osvoje bodove za mirniji nastavak prvenstva domaći su zaigrali napadački, a Pačirci su im iz jedne brze kontre u 8. minuti zatresli vratnicu. Iako su Somborci napadali i stvarali prigode, njihovi napadači se do odmora nisu iskazali. U nastavku je viđena ista igra, a domaće je u prednost doveo igrač utakmice Đukanović u 51. minuti. Prednost je podvostručio Mitrović dvadeset minuta kasnije. Gosti su u 85. minuti jedino uspjeli ublažiti poraz. U narednom kolu Radnički će gostovanti u Gajdobri, kod četrnaestoplasiranog Hercegovca.  

Pad favorita u Tavankutu

TAVANKUT – Tavankut je u utakmici 14. kola ugostio trećeplasiranu Mladost iz Turije i izvojevao vrijednu pobjedu rezultatom 2:1 (1:0). U odličnoj utakmici igralo se obostrano napadački, a domaćini su bili spretniji pred protivničkim vratima. U prvom poluvremenu stvoreno je više izglednih situacija ispred obojice vratara, a prednost Tavankućanima donio je Vojnić u 33. minuti. Nakon odmora domaćini pojačavaju tempo, a N. Skenderović je u 57. minuti podvostručio prednost. Gosti su zaigrali na sve ili ništa, međutim domaćini su svim njihovim napadima uspješno odolijevali sve do 88. minute, kad im se mreža zatresla za konačni rezultat. U narednom kolu Tavankut će gostovati u Lovćencu kod dvanaestoplasiranog Njegoša.

Specijalizirali se za podjelu bodova

APATIN – U 14. kolu OFK Mladost Apa je na svojem travnjaku, iako je slovila favoritom, rezultatom 2:2 podijelila bodove sa zahuktalom ekipom Krila Krajine iz Bačke Palanke. Ovim bodom Apatinci su zadržali šestu poziciju na ljestvici, a dojam je da su, uz malo bolju realizaciju stvorenih prigoda, mogli i više. Naime, ovo im je, od posljednjih sedam utakmica, šesta s neodlučnim ishodom, a od lidera Bajše dijeli ih svega šest bodova. Već u derbiju 15. kola OFK Mladost Apa će novi bod(ove) potražiti na gostovanju u Turiji, kod četvrtoplasirane Mladosti. 

Područna liga Sombor
Četvrti poraz zaredom

SRPSKI MILETIĆ – Oslabljena ekipa ŽAK-a u 15. kolu je na gostovanju u Srpskom Miletiću od četrnaestoplasiranog Zadrugara poražena rezultatom 2:1. I ovoga puta željezničari su imali igru, stvorili nekoliko izrazitih prigoda, ali im je tko zna koji put zakazala realizacija. U narednom kolu Somborci će ugostiti ekipu Maglića iz istoimenog mjesta.

Peti poraz zaredom 

BAČ – Ekipa Tvrđave iz Bača u 15. kolu je na svojem travnjaku od trinaestoplasirane Budućnosti iz Gložana poražena rezultatom 1:2. Ovo je peti poraz Bačana zaredom i doveo ih je u vrlo nezavidnu poziciju na ljestvici. Na pretposljednjem su mjestu, sa svega bodom više od fenjeraša Omladinca iz Bukovca. U narednom kolu Tvrđava će gostovati u Obrovcu, kod petoplasiranog Borca 46. 

Područna liga Subotica
Vrijeme za alarm

SAVINO SELO – U derbiju začelja 13. kola Radnički 1905 je na gostovanju u Savinom Selu od dofenjeraša Budućnosti poražen rezultatom 4:0 (1:0). Izravni rivali u borbi za opstanak imali su različit pristup igri. Domaćini su beskompromisno napadali i stvarali prigode, od kojih su četiri i realizirali. Nakon ovog poraza Bajmačani zauzimaju 11. mjesto, sa svega dva boda više od fenjeraša Sutjeske. U narednom kolu Radnički 1905 će ugostiti šestoplasiranu Slogu iz Ostojićeva. 

Očekivani poraz

NOVI ŽEDNIK – Očekivano, u 13. kolu Đurđin je na gostovanju u Novom Žedniku kod trećeplasiranog Preporoda poražen rezultatom 3:0 (2:0). Favorizirani domaćini su bolje otvorili utakmicu i već u prvom poluvremenu s dva pogotka najavili pobjedu. Gosti su pružali žilav otpor, a od nekoliko prigoda nakon brzih kontri nisu uspjeli realizirati niti jednu. Novožedničani su pobjedu potvrdili u nastavku još jednim pogotkom. U narednom kolu Đurđinčani će ugostiti ekipu petoplasiranog Napretka iz Nadalja.

MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Šokački derbi Monoštorcima

MONOŠTOR – Dunav je u 12. kolu u šokačkom derbiju ugostio starog rivala Dinamo 1923 iz Berega i zabilježio zasluženu pobjedu rezultatom 3:1 (1:0). I u ovoj utakmici gosti su bili nekompletni, a u Monoštor su doputovali sa svega trinaestoricom igrača. U oštroj, ali korektnoj igri domaćini su bili konkretniji i pogotkom Kurjakova u 14. minuti došli u prednost. Nakon odmora Monoštorci opasnije napadaju, stvaraju nove prigode, iz jedne je Balaž u 58. minuti podvostručio prednost. Pogotkom u 74. minuti Berešce je u igru vratio Tubić, a novim pogotkom sve dvojbe glede pobjednika riješio je deset minuta kasnije Katić. U narednom kolu Dunav će gostovati u Ribarevu, kod dofenjeraša Jedinstva, a Dinamo 1923 će biti slobodan.  

Rukomet žene
Prva liga Sjever
Preokretom do pobjede  

MOKRIN, SOMBOR, TEMERIN – Povratnice u Prvu ligu Sjever ŽRK Ravangrad iz Sombora nakon početne pobjede, u naredna tri kola zabilježile su poraze na gostovanju kod ŽRK Mokrina (19:13), na domaćem parketu protiv Spartaka iz Debeljače (14:48) i u gostima od lidera Temerina (38:30). Čelništvo kluba ovi porazi za sada ne brinu, jer su, pored plasmana koji će ih ostaviti u društvu prvoligašica, planirali i znatno pomlađivanje i stvaranje stabilne ekipe za budućnost. »Rezultati suradnje sa ŽRK Sonta, uspostavljene prošle godine itekako su vidljivi. Ravangrad je već dobio nekoliko po godinama vrlo mladih prvotimki, poput Danijele Bošnjak, Marije Halas i najmlađe, Lane Krstin, a Milica Cvetković je pokazala i svoje nesporne realizatorske mogućnosti. Na vrata prve ekipe kuca još nekoliko Sonćanki, pa se nadam da će ova suradnja trajati na obostrano zadovoljstvo«, kaže predsjednik Ravangrada Miodrag Ačić.

Hrvanje 
Održan IV. Memorijal Ivana Frgića

SOMBOR – Hrvački klub Radnički organizirao je turnir za najmlađe hrvače, IV. Memorijal posvećen najboljem somborskom sportašu 20. stoljeća Ivanu Frgiću. Natjecala su se djeca dobnih skupina do 9 i do 11 godina, a rezultati su bodovani i za Kup Srbije. Na turniru je sudjelovalo 85 mladih hrvača iz 14 klubova. Hrvači Radničkog bili su najuspješnija ekipa u konkurenciji jedanaestogodišnjaka. Zlato je osvojio Nikola Gunj u kategoriji do 60 kilograma, a posrebrili su se Jovan Kosovac (34 kg), Nemanja Lončarević do 37, Mladen Batalo (50 kg) i Luka Katanić do 60 kilograma. Najuspješniji natjecatelj Radničkog u konkurenciji devetogodišnjaka bio je pobjednik u kategoriji do 22 kilograma Adrian Dobi, a broncu je osvojio Marko Petrović. Treneri Igor Frgić i Milan Marić prezadovoljni su nastupima i rezultatima svojih hrvača, a istaknuli su da su pojedincima ovo bili prvi službeni nastupi. Organizaciju turnira pomogli su pojedini lokalni gospodarstvenici i javne ustanove.
Ivan Andrašić

Dinamo

Svoj izvorni naziv NK Dinamo duguje svom mehaničkom imenjaku, stroju koji mehaničku energiju pretvara u električnu. Naravno, za veću količinu energije potrebna je i veća mehanička aktivnost, a ona se prošlog tjedna oslobodila u Maksimiru u susretu trećeg kola Lige Europe. Naime, koronavirusom desetkovana momčad hrvatskog prvaka dočekala je u domaćem susretu jednako tako pandemijski osiromašenu austrijsku momčad Wolfsbergera. Modre je predvodio čak treći trener u stručnom stožeru Alen Peternac i uspio ono što je Zoran Mamić i kompletna prva postava željela u prva dva kola protiv Feyenorda i CSKA. Golom Iyayi Atiemwena zabilježio je minimalnu pobjedu (1:0), uzeo velika tri boda i zasjeo na čelo tablice K. Povrh svega, Dinamo je uz rame s Liverpoolom i Chelseajem jedina euro momčad koja još uvijek nije primila gol u oba renomirana klupska natjecanja. 
Nažalost, Rijeka i dalje nema sreće u svojim domaćim europskim ogledima protiv znantno jačih i bogatijih momčadi u svojoj skupini. Prvo su nadigrali Sociedad, vodeću momčad španjolske Primere i izgubili kasnim golom u posljednjim trenucima susreta prvoga kola. Prošlog četvrtka čak su vodili protiv velikog Napolija, a onda su dva kiksa obrane odnijela sva tri boda na jug Italije. Riječani su, ipak, pokazali kako njihov plasman među 32 momčadi Lige Europe nije slučajnost i da se, uz malo više iskustva, mogu ravnopravno nositi i protiv mnogo jačih protivnika.
I Hajduk je prošlog tjedna osjetio malo europskog pogona, jer je umjesto smijenjenog trenera Harija Vukasa na užarenu klupu majstora s mora sjeo Boro Primorac, dugogodišnji pomoćnik Arsena Wengera Arsenalu iz Londona. I to iz onih glasovitih vremena osvajanja naslova u Premiershipu i zapaženih nastupa u Ligi prvaka. Malo je nedostajalo da je Jradi pogodio iz penala u posljednjim trenucima susreta protiv Osijeka (1:1), da i Splićanima konačno proradi i njihov pobjednički »dinamo«.
Svi navedeni rezultati odlična su uvertira za predstojeće susrete hrvatske nogometne reprezentacije koja i dalje traži najbolji način pretvaranja mehaničko-kreativne energije u vrhunske rezultate. Sve na tragu onog nezaboravnog »dinama« iz Rusije 2018.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika