Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Održana javna rasprava u svezi s osnutkom Vijeća za međunacionalne odnose u Somboru

Odjel za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Sombora organizirao je 28. listopada javnu raspravu o Nacrtu Odluke Grada Sombora za osnutkom Vijeća za međunacionalne odnose u Somboru. Nacionalna vijeća su bila pozvana dostaviti svoje prijedloge o izmjenama i dopunama predložene Odluke.
Hrvatsko nacionalno vijeće je dostavilo ukupno četiri amand-mana s obrazloženjima kojima bi se pojedini predloženi članci Odluke proširili. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u javnoj raspravi sudjelovao je međunarodni tajnik Darko Baštovanović koji je ujedno i jedan od kreatora amandmana.
Baštovanović je istaknuo da je za HNV iznimno važno adekvatno funkcioniranje lokalnih Vijeća za međunacionalne odnose iz više razloga, a jedan od najvažnijih jest taj što se najveći dio manjinskih prava upravo konzumira na lokalnoj razini. Baštovanović je naglasio i da su Vijeća za međunacionalne odnose tijela koja imaju direktan kontakt s manjinskim zajednicama, a njihov je značaj u institucionalnome kontekstu utoliko veći, jer se njihovi članovi biraju na prijedlog nacionalnih vijeća kao krovnih institucija manjinskih kulturnih samouprava.
Međunarodni tajnik HNV-a je govoreći o amandmanima istaknuo da je neophodno da se odluke Vijeća za međunacionalne odnose više uvažavaju, da se intenzivira njihova komunikacija s nacionalnim vijećima kao vid međuinstitucionalne suradnje između lokalnih samouprava i manjinskih autonomija, ali isto tako da se članovi Vijeća iz redova manjinskih zajednica više uključuju u strateška planiranja i komunikaciju s matičnim državama.
Predstavnici lokalne samouprave su ocijenili amandmane koje su dostavila nacionalna vijeća nacionalnih manjina kao konstruktivne i usuglasili se da će dio istih biti unesen u konačni tekst odluke.    
Kako je previđeno Nacrtom Odluke, članovi Vijeća za međunacionalne odnose birat će se iz redova većinske srpske zajednice, te mađarske, hrvatske, romske i bunjevačke nacionalne zajednice. Članove bira Skupština grada Sombora na prijedlog nacionalnih vijeća.
Vijeće će imati 11 članova, i to pet iz srpske zajednice po dva iz mađarske i hrvatske i po jednog iz romske i bunjevačke nacionalne zajednice. Mandat članova Vijeća je pet godina.
Između ostalog, Vijeće za međunacionalne odnose analizira prijedloge akata koje donosi Skupština grada Sombora, a tiču se prava nacionalnih zajednica, predlaže izvore, opseg i namjenu proračunskih sredstava za ostvarivanje nacionalne ravnopravnosti. 
HNV / H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika