Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Predavanje o Miši Brajcu 

STARČEVO – Udruga banatskih Hrvata i hrvatska zajednica iz Starčeva organiziraju predavanje o Miši Brajcu, prijeratnom političkom i kulturno-prosvjetnom prvaku starčevačkih i banatskih Hrvata prigodom 120. obljetnice od rođenja i 30 obljetnice od smrti. Predavanje će biti održano u petak, 6. studenoga, u galeriji Boem Doma kulture u Starčevu, s početkom u 17 sati. Predavač je Dalibor Mergel, etnolog i antropolog.

Društveni i politički život Hrvata između dva rata 

TAVANKUT – LXVII. Znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu Društveni i politički život Hrvata u Tavankutu između dva svjetska rata (1918. – 1941.) bit će održan večeras (petak, 6. studenoga), s početkom u 18 sati u dvorani HKPD-a Matija Gubec u Tavankutu (Marka Oreškovića 10). Predavač je Vladimir Nimčević, MA povijesti.
Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan društveni i politički život u Tavankutu koji je poslije Prvoga svjetskog rata doživio procvat. Usko je povezan s radom Bunjevačko-šokačke stranke i Hrvatske pučke seljačke stranke, koje su u Tavankutu imale svoje pristaše. Između pristaša BŠS-a i HPSS-a postojala je suradnja i ona je stvorila preduvjete za utapanje BŠS-a u Hrvatsku seljačku stranku 1926. Ubrzo nakon toga HSS počinje širiti svoju partijsku mrežu u Tavankutu. Prekretnicu u društvenom životu Tavankuta predstavlja osnutak ogranka Seljačke sloge (organizacije HSS-a), koja je do početka 1927. okupila blizu 300 članova i dokazala da su »Tavankut, Čikerija i Mirgeš jake kule hrvatske misli kako na političkom, tako i na prosvjetnom polju«. Konačno, Tavankut je ušao u red naprednih hrvatski sela kada je dobio Hrvatski seljački dom 28. kolovoza 1939. Drugi svjetski rat i komunistička diktatura su korjenito promijenili političke i društvene prilike u Tavankutu, navodi se u najavi kolokvija. 
Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!

Alasi i bećari u Monoštoru

MONOŠTOR – KUDH Bodrog sutra (subota, 7. studenoga) organizira manifestaciju Sastali se alasi i bećari. Bit će to susret majstora u kuhanju ribljeg paprikaša iz Sonte, Sombora, Berega, Bođana i Monoštora. Zbog epidemiološke situacije ove godine neće biti sudionika iz Hrvatske.
Manifestaciju Sastali se alasi i bećari Bodrog je prvi puta organizirao 2015. s ciljem očuvanja i popularizacije tradicionalnog načina kuhanja ribljeg paprikaša i očuvanja i popularizacije karakterističnog načina pjevanja Šokaca u Monoštoru. Posvećena je jednom od najstarijih zanimanja ovoga podneblja alasima – ribarima i bećarcu.
Manifestaciju su ove godine podržali Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, HNV i ZKVH.

Avaške godine u nedjelju i utorak

SUBOTICA – U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koji je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra, s početkom u 19.30 sati. 
Ulaznice za premijeru su rasprodane, ali će zbog velike zainteresiranosti publike, ista predstava biti igrana i u utorak, 10. studenoga, također u HKC-u Bunjevačko kolo, s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara se mogu rezervirati na brojeve telefona 024/556-898 ili 064/6590-635. Broj mjesta je ograničen zbog poštovanja svih propisanih protuepidemijskih mjera. Obavezno je korištenje zaštitnih maski. 

NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

SUBOTICA – Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili na dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za 2021. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2020. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika