Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sarme bez mesa

Kad sam iz prehrane izbacila hranu životinjskog podrijetla, bila je to samo moja odluka, pa čak i tada sam si obećala da neću nikoga nagovarati niti osuđivati što se hrani drugačije. Svatko bira za sebe i to mora tako i ostati. Ono čega sam se više bojala bilo je da ću svoje recepte usmjeriti samo na takvu kuhinju, što se lako moglo dogoditi jer jednostavno tako kuham, tako dobivam namirnice i takve recepte istražujem za sebe. Međutim, iz straha da se to ne dogodi, dogodilo se upravo suprotno. Kad se malo osvrnem, ispada da ima više recepata s mesom nego onih bez. Kako se bliži razdoblje godine kada jedemo više mesa, bilo zbog zime ili zbog praznika, danas listove kiselog kupusa ispunjavamo rižom i orasima, umjesto mesom. Neka se vaš želudac malo odmori.
Potrebno: 350 g integralne riže / 2 žlice maslinovog ulja / 3 velika luka / 100 g oraha / 15 listova kiselog kupusa / voda / sol / pola žličice mljevenog lovora / žličica aleve paprike ili malo čilija.
Postupak: Integralnu rižu namočiti u vodu i ostaviti da stoji oko 24 sata. Na dvije žlice maslinovog ulja pržiti sitno nasjeckane glavice luka, dok ne porumene. Dodati ocijeđenu rižu, posoliti, pa pirjati nekoliko minuta. Dodati pola žličice mljevenog lovora, žličicu aleve paprike i malo čilija po želji. Dodati krupno mljevene orahe u rižu i promiješati. Listove kupusa oprati od soli, pa ih puniti nadjevom i uvijati u sarme. Sarme poredati u posudu, preliti ih vodom razmućenom s dvije žlice maslinovog ulja. Kada voda prokipi, sarme staviti da se krčkaju na tihoj vatri oko dva i pol sata.
U svojim istraživanjima o blagodatima biljne ishrane otkrila sam i mnogo podataka koji baš nisu na strani ishrane mesom. Jedan od njih je da se meso jako dugo zadržava u crijevima, da je potrebno mnogo vremena i napora tijela da se ono preradi. Naravno, naše tijelo će sve uraditi za nas, pa nema brige, ali ga je zato dobro nekad nagraditi hranom koja ne sadrži meso, kako bi malo odmorilo.
Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika