Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obnova župnog dvora u Opovu

»Multikulturalnost i tolerancija tradicionalne su vrijednosti u Opovu, stoga sve vjerske zajednice kod nas mogu računati na projektno financiranje. Katolički župni dvor ne samo da je važan za vjernike nego ima i veliki povijesni značaj«, istaknuo je predsjednik Općine Opovo Miloš Markov 28. listopada na sastanku s generalnim vikarom Zrenjaninske biskupije Róbertom Pastyikom te s predstavnicima Udruge banatskih Hrvata Željkom Horvatom i Goranom Kaurićem. 
U prostorijama lokalne samouprave oni su razgovarali o predstojećoj sanaciji zgrade župnog stana, jednog od najstarijih opovačkih objekata. Temeljem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Udruzi banatskih Hrvata su za spomenute radove dodijeljena sredstva u iznosu od 400 tisuća dinara. Zbog procijenjenih ukupnih troškova ovog posla bit će potrebno dodatno sufinanciranje projekta, pa je zato pomoć zatražena i od mjesnih vlasti. O blagodatima koje će katolici u Opovu imati od uređenja prostorija župnog dvora govorio je Róbert Pastyik koji je donedavno u mjestu služio kao župnik. 
»Nakon završetka radova na crkvi imali smo želju osposobiti bar jedan dio starog župnog stana. Tamo bi se vjernici poslije mise mogli sastati, a služio bi i kao ured, vjeronaučna dvorana ili za različite skupove pastoralnog karaktera. Raduje me što će naša zamisao uskoro napokon biti realizirana«, kazao je Pastyik. 
Čvrste garancije za to sudionici sastanka dobili su od prvog čovjeka Opova koji je obećao da će iz općinske blagajne biti izdvojeno 305 tisuća dinara, što je suma koja će u potpunosti pokriti troškove radova. Zadovoljstvo postignutim dogovorom nije krio ni predsjednik Udruge banatskih Hrvata i vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Goran Kaurić. On je naveo da ako se sve bude odvijalo planiranom dinamikom očekuje da zajednica u Opovu svoj prostor za vjerske i kulturne manifestacije dobije tijekom proljeća 2021. godine. Naglasio je da je razgovor bio izuzetno konstruktivan i da su izložene potrebe predstavnika Udruge i Crkve naišle na puno razumijevanje općinskog rukovodstva. Najzadovoljniji ishodom sastanka u Opovu su sigurno župljani i članovi lokalne hrvatske zajednice koja će na ovaj način poslije dugo godina dobiti svoje mjesto za okupljanja, druženja i susrete.
D. M. 
Fotografije:
Opovo.jpg (izvor: www.glasopova.rs)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika