Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gdje je sahranjen Jovan Mikić Spartak?

Subotica je u Drugom svjetskom ratu oslobođena 10. listopada 1944. godine i povodom ovog dana na Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora svake se godine polažu vijenci. Tako je bilo i ove godine.
U akciji oslobođenja Subotice svoj život su izgubili te tako zaslužili ulazak u povijest i istaknuti partizani – komandant Subotičkog partizanskog odreda Jovan Mikić Spartak (rođen 1914. u Opovu u Banatu u obitelji Hrvata) i Tivadar Felegi Radenko, koji je dan ranije postavljen za komandanta II. partizanskog bataljona. 
Zbog toga su kao heroji, Jovan Mikić Spartak i Tivadar Felegi Radenko s još s dva ruska vojnika pokopani na središnjem gradskom trgu (današnjem Trgu slobode) uz vojne počasti. Na sprovodu su govorili kapetan Crvene armije Železnij te paroh pravoslavne crkve Dragutin Simić (govorio na ruskom), tadašnji predsjednik NOO grada Lajčo Jaramazović i Kata Đanić.
Crkveni ritual sprovoda obavio je svećenik Stipan Vujković uz koncelebriranje još dva svećenika, a prota Đorđe Nikolić opojao poginule narodne junake koji su dali svoje živote za oslobođenje grada.

Spomen na junaka

Spomen na junaka Jovana Mikića Subotičani su kasnije memorirali na različite načine, po njemu je recimo nazvano lokalno sportsko društvo, poznati Spartak. 
Povodom dvogodišnjice Mikićeve smrti, 1946. godine, građani IV. kvarta su kod igrališta Sand (na Palićkom putu) postavili bijelu mramornu spomen ploču veličine 60x38 cm na fasadi nekadašnje osnovne škole (kasnije vrtić), gdje je živio i radio više godina Jovan Mikić.
Uz prigodni govor o životu i radu Jovana Mikića Spartaka i o razlozima zbog kojih je postavljena ova spomen ploča govorio je profesor Josip Pančić. Spomen ploču je otkrio Antun Kopilović Šogor, tadašnji predsjednik Narodnog odbora I. Rajona.
Danas ove zgrade, na kojoj je bila postavljena spomen ploča, više nema – srušena je. 
Jovan Mikić je dobio i svoju ulicu, a i jedna osnovna škola u gradu nosi također njegovo ime. U toj školi je bila postavljena njegova bista koja je netragom nestala. Do danas nije obnovljena već se cvijeće postavlja na prazan postament. Treba napomenuti da je i Tivadar Felegi imao svoju ulicu u centru grada, ali je nedavno njezin naziv izmijenjen. Zašto im se ovo dogodilo kada su u ratu dali svoje najveće blago – živote? 
Bez imena na spomeniku

No, meni najzanimljivije pitanje je gdje su Mikić i Felegi sahranjeni? Naime, po jednoj odluci Gradskog narodnog odbora u Subotici iz 1947. godine, odnosno dokumentu Saveza boraca, stoji da se posmrtni ostaci palih boraca trebaju sa središnjeg gradskog trga prenijeti u spomen kosturnicu (mauzolej) Spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora. Na tom spomeniku, čiji je inače autor poznati skulptor Toma Rosandić, stoji sljedeći tekst: »U оvoj spomen-kosturnici počivaju istaknuti borci i prvoborci Subotice, članovi Saveza komunističke omladine i Komunističke partije Jugoslavije koji su ubijeni, streljani, obešeni ili poginuli u borbi za slobodu ovog kraja. Spomen-kosturnicu im podižu večno zahvalni građani Subotice«.
Na stražnjoj strani spomenika su brončane ploče s imenima onih koji su sahranjeni u spomen kosturnici. Međutim, tamo nema imena Jovana Mikića Spartaka i Tivadara Felegija Radenka. 
Povodom toga bio sam u Udruzi boraca, uredu župe Svete Terezije, JKP-u Pogrebno i nisam uspio dobiti nikakav zadovoljavajući odgovor zašto na spomeniku nema imena dvojice heroja koji su dali svoj mladi život za ideale kojima su oslobađali naš grad. 
Stoga, logično je zapitati se: zašto službena gradska tijela koja bi trebala voditi računa o ovom propustu nisu ispravila nepravdu ili nemar cijelih 68 godina?
Ljudevit Vujković Lamić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika