Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dačić vodi Skupštinu

Dosadašnji srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izabran je prošloga tjedna za predsjednika Skupštine Srbije, nakon što je prethodno dužnost šefa diplomacije predao premijerki Ani Brnabić. Konstitutivna sjednica parlamenta Srbije, započeta formalno 3. kolovoza, nastavljena je 22. listopada, izborom vođe Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića za predsjednika zakonodavnog doma, a za njegov izbor glasovalo je 225 od ukupno 250 zastupnika. 
Za izbor Dačića glasali su zastupnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, SPAS-a (Srpskog patriotskog saveza), Stranke pravde i pomirenja i Saveza vojvođanskih Mađara.
Protiv se izjasnio samostalni zastupnik Vladan Glišić, dok zastupnici liste Ujedinjena dolina – SDA, koji su ranije najavili da neće podržati lidera socijalista nisu nazočili glasanju. Izbor predsjednika parlamenta je obavljen javnim glasanjem, odnosno pojedinačnom prozivkom zastupnika.

Jedini kandidat 

Šef zastupničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je kako je SNS podržala kandidaturu Ivice Dačića za predsjednika Skupštine Srbije, imajući u vidu njegovo veliko političko iskustvo i dobre rezultate koje je postigao kao ministar vanjskih poslova. Dačić je bio jedini kandidat za predsjednika Skupštine Srbije.
Dačić je u prvom obraćanju poručio da je za njega izbor za predsjednika parlamenta čast. Podsjetio je da je u Skupštinu Srbije prvi put ušao 1992. godine i da se sada vratio kući. Zahvalio je svima koji su podržali njegov izbor na visoku dužnost, kao i predsjedniku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću zato što ga je predložio da bude predsjednik parlamenta. Ocijenio je da samo ujedinjena Srbija može odgovoriti izazovima.
Navodeći da je bio predsjednik Vlade Srbije, zamjenik predsjednika Vlade, ministar unutarnjih poslova, ministar vanjskih poslova, Dačić je naglasio da je funkcija predsjednika Skupštine najveća koju je do sada obavljao. 
Narodna Skupština izabrala je Veljka Odalovića s liste Socijalistička partija – Jedinstvena Srbija za generalnog tajnika, a u nastavku sjednice formirani su i skupštinski odbori. Odalović je izabran većinom glasova zastupnika na prijedlog predsjednika Skupštine Dačića. Za šest potpredsjednika Skupštine izabrani su Vladimir Orlić iz SNS-a, Stefan Krkobabić iz PUPS-a, Radovan Tvrdišić iz SPAS-a, Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije, Muamer Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja i Elvira Kovács iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Savez u »nešto izmijenjenom formatu« 

Nastavak sjednice bio je najavljen za subotu, kada se očekivalo usvajanje izmjena zakona o Vladi i ministarstvima, budući da je najavljeno osnivanje dva nova resora, a najavljena je i posebna sjednica na kojoj će mandatarka za sastav nove Vlade i dosadašnja premijerka Ana Brnabić zastupnicima predstaviti plan rada Vlade i buduće ministre čiji izbor Skupština treba potvrditi.
Zakonski rok za izbor nove vlade Srbije je 1. studenog, kad ističe 90 dana od potvrđivanja mandata zastupnika.
Na parlamentarnim izborima u lipnju uvjerljivu pobjedu s više od 60 osvojenih glasova ostvarila je koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom aktualnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Premda po broju osvojenih mandata SNS realno nema potrebu za koalicijskim partnerima, Vučićevi naprednjaci odlučili su održati dosadašnji savez s Dačićevim socijalistima, a Vučić je najavio da će to biti »u nešto izmijenjenom formatu« u odnosu na dosadašnju raspodjelu ministarskih portfelja. 

Dačić i normalizacija odnosa

Zagrebački Jutarnji list konstatirao je kako je predsjednik Srbije Vučić na nedavnoj konferenciji za novinare dao nekoliko, kako to vidi taj list, važnih i dobrih informacija za Hrvatsku, a prije svega da Ivica Dačić neće više biti u Vladi i da će u Vladi biti predstavnici hrvatske manjine u Srbiji.
To što u budućoj Vladi neće biti lider SPS-a i što će ta stranka imati manje resora, uz citiranje Vučića s konferencije da je Vlada »mogla i bez njih«, list vidi kao »dobru vijest za Zagreb« i navodi kako »nije tajna da je Dačić bio prepreka u normalizaciji odnosa. Na Hrvatskoj je (pre)često jačao svoj politički imidž u Srbiji. I Vučić je, ali on je već više puta pokazao da je spreman na kopernikanske obrte«.
Jutarnji list konstatira da će u Vladi biti i predstavnici hrvatske manjine u Srbiji i podsjeća i da je hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević izjavio kako je dobio obećanja Beograda da će predstavnici hrvatske zajednice sudjelovati u radu Vlade, kao i pokrajinskih i lokalnih vlasti.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika