Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Uspjeh Ruža na Tamburica festu

NOVI SAD – Ansambl Ruže iz Subotice osvojio je nagradu za najbolji orkestar na 13. po redu festivalu Tamburica fest koji je održan protekloga tjedna. Po odluci međunarodnog žirija, osim nagrade za najbolji orkestar festivala, Ruže su dobile još dvije nagrade: njihov član Matija Temunović osvojio je nagradu za najboljeg basprimaša, a kolega Sebastijan Kantur proglašen je za najboljeg vokalnog solista. 
I Tamburica fest je zbog epidemiološke situacije organiziran u novom, online formatu. Natjecateljski orkestri iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore muzicirali su u svojim gradovima, a nastupi su prenošeni na internetu. 

Preprekova pjevačka skupina u Svilari

NOVI SAD – Uz bogat repertoar, Ženska pjevačka skupina HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada održala je u subotu, 24. listopada, koncert u Kulturnoj stanici Svilara. Ova pjevačka skupina djeluje osam godina i izvodi hrvatsku folklornu glazbu. Svilara je otvorena 2018. godine u kontekstu projekta Novi Sad 2021. – Europska prijestolnica kulture i predstavlja jedan od važnih kulturnih prostora u tome gradu.  

Izložba tradicijske obuće u Muzeju Vojvodine

NOVI SAD – U ponedjeljak je u Muzeju Vojvodine otvorena izložba Ja nosim vas, vi nosite mene na kojoj je predstavljena obuća iz etnološke zbirke toga muzeja. Analiza zbirke obuće polazna je osnova za priču o različitim kulturnim utjecajima u prošlosti, estetici, modi, načinima proizvodnje, kao i identitetskim i komunikacijskim aspektima različitih vrsta obuće. Predmeti iz ove zbirke potječu uglavnom s kraja 19. i iz 20. stoljeća. U postavu su u velikom broju zastupljeni i predmeti Hrvata iz Hrtkovaca, Starčeva i Monoštora. 

Pjesničke posvete Matošu u sunakladi ZKVH-a

ZAGREB – Društvo hrvatskih književnika iz Zagreba organiziralo je u srijedu tribinu na kojoj je predstavljena knjiga Moderato dolcissimo – Pjesničke posvete Antunu Gustavu Matošu koja je tiskana u sklopu projekta Dani Antuna Gustava Matoša (Plavna – Tovarnik – Osijek – Zagreb). Knjiga je izišla u sunakladi Društva hrvatskih književnika – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski iz Osijeka i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Prema najavama, na predstavljanju su govorili predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, dopredsjednik DHK-a Mirko Ćurić i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov. Snimka tribine može se pogledati na You-Tube kanalu DHK-a.

Virtualni koncert Škrinja našega blaga 

DUISBURG – Tamburaški sastav HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice sudjeluje na prvom virtualnom koncertu izvandomovinskih Hrvata pod nazivom Škrinja našega blaga koji će biti prenošen sutra (subota, 31. listopada) u 20 sati, na kanalu Adria Duisburg YouTube te na Online LIVE TV Croatia www.online-livetv.com. Tamburaši iz Subotice predstavljaju se s tradicijskim svatovskim pjesmama bunjevačkih Hrvata. Pokrovitelji virtualnog koncerta na kojem sudjeluju mnogobrojni hrvatski umjetnici, folkloraši i glazbenici iz osam zemalja i s pet kontinenta su Savez Hrvata u Duisburgu i Hrvatska katolička misija Duisburg.

Premijera predstave Avaške godine

SUBOTICA – U iduću nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra, s početkom u 19.30 sati. 
Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj: 024/556-898 ili 064-659-06-35. Izmjene su moguće sukladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji.
Zbirka pjesama Avaške godine Milovana Mikovića iz 1991. napisana je na bunjevačkoj ikavici i pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata. Bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima bunjevačkih Hrvata u Bačkoj.
»Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprizorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvata u Panonsku nizinu do današnjih dana, podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatstvu, a suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog«, navodi redateljica Nevena Mlinko.

NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

SUBOTICA – Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili na dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za 2021. godinu odlučivat će peteročlano nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je do 31. prosinca 2020. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika