Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavak obrade Balintova sakupljačkog opusa

U povodu XIX. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, u sunakladi Hrvatske čitaonice i ZKVH-a iz Subotice objavljene su dvije knjige. Prva je Pripovitke 1, četvrta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova. Knjiga sadržava 167 pripovjedaka, najviše ih je na ikavici bunjevačkih Hrvata iz Vojvodine i Mađarske. Izbor pripovjedaka sačinio je novinar Zlatko Romić iz Subotice, recenzentica je dr. sc. Sanja Vulić, a knjigu je uredila Katarina Čeliković. Isti sastav radio je na pripremi i triju ranijih knjiga u ediciji a kada su obrađivane bajke iz Vujkovljeva bogatog sakupljačkog rada. 
»Kada je starim bunjevačkim Hrvatima bilo nešto jako zanimljivo ili po nečemu drugom važno, izražavali su to frazemom bit za pripovitku, odnosno govorili su da je nešto za pripovitku. Upravo taj frazem izvrsno pokazuje koliko su narodne pripovijetke bile važne u životu bunjevačkog puka. Zbog toga vjerujem da će ova knjiga čitatelje ponovno podsjetiti na način života koji upravo u ovo naše doba zauvijek nestaje ili je već nestao«, zapisala je recenzentica Vulić. 
Druga knjiga je zbornik radova s međunarodnog znanstveno-stručnog skupa održanog u okviru prošlogodišnjih Dana hrvatske knjige i riječi, a čija je tema glasila Od narodne književne do suvremene kulturne baštine. U zborniku se nalazi 17 radova, među kojima je značajan dio onih koji tematiziraju narodnu književnu baštinu i pasionirane sakupljače ovog blaga, dok je drugi dio vezan uz književnike i jezičnu baštinu. Urednica zbornika je Katarina Čeliković koja u pogovoru ocjenjuje da organizatori skupa »mogu biti zadovoljni kakvoćom ovdje objavljenih radova«.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika