Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pripreme u tijeku


Slavlje biskupskog ređenja novoimenovanog subotičkog biskupa mons. Slavka Večerina bit će na blagdan sv. Nikole Tavelića, 14. studenoga, u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske, s početkom u 11 sati. Glavni zareditelj bit će zrenjaninski biskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije mons. László Német, a suzareditelji umirovljeni subotički biskup Ivan Pénzes i biskup grkokatoličke eparhije sv. Nikole u Ruskom Krsturu mons. Đura Džudžar. 
U okviru bliže duhovne priprave za ovo veliko slavlje u petak, 13. studenoga, s početkom u 19 sati, u katedrali će biti pjevana večernja molitva. Po riječima tajnika Subotičke biskupije preč. mr. Mirka Štefkovića u svrhu priprave za ređenje formiran je Odbor za pripravu ređenja, kojeg čini desetak svećenika i katedralni orguljaš, koji su na sjednici održanoj 21. rujna u Biskupskom ordinarijatu podijelili uloge i odgovornosti u pripravi liturgijskih slavlja, gostoprimstva i medijskog praćenja događaja. 
Za ovu prigodu, točnije za večernju molitvu i misu ređenja bit će tiskane knjižice sa svim tekstovima i pjesmama, kao i kratkim objašnjenjima o pojedinim dijelovima obreda. U knjižicama će biti i opis biskupskog grba, kao i biografija novog biskupa, te kratka povijest Katoličke crkve na području Subotičke biskupije. 
Koji će grb i geslo sebi uzeti novoimenovani biskup predstoji nam tek vidjeti, a pravilo je da biskup može birati svoj grb i geslo. Ono što nam je pojasnio preč. Štefković jeste da se obično na grbu očituje nešto vezano za biskupiju, kao i za samog biskupa. Što se tiče gesla, njime novi biskup izražava poruku kojom doživljava svoje novo poslanje. Više o samome grbu i geslu bit će objavljeno u danima prije ređenja. 
Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i aktualnih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa još uvijek se ne zna točno hoće li ovome velikom događaju moći nazočiti i vjernici. Jasno je da će svi sudionici slavlja morati nositi zaštitne maske i poštivati propisanu međusobnu udaljenost, te da će slavlju nazočiti ponajprije biskupi, svećenici, uzvanici i zbor. Za očekivati je da će se aktualne mjere još postrožiti, te će o svim izmjena vjernici, kao i uzvanici, biti na vrijeme obaviješteni od Subotičke biskupije. 
Ono što se već sada zna jest da će se cijeli događaj ređenja i preuzimanja službe dijecezanskog biskupa mons. Slavka Večerina prenositi putem radio i TV postaja. Tako će misno slavlje biti prenošeno na RTV-u 1 s komentarima na hrvatskom jeziku, kao i na Radio Mariji Srbije, dok će prijenos na RTV-u 2 i Pannon RTV-u biti s komentarima na mađarskom jeziku.
Podsjetimo se da je posljednje biskupsko ređenje u Subotičkoj biskupiji bilo prije više od 30 godina, točnije 18. lipnja 1989. godine, kada je za biskupa zaređen i ustoličen sada umirovljeni biskup Ivan Pénzes. S obzirom na navršenu kanonsku dob mons. Pénzes je podnio svoje odreknuće sv. Ocu papi Franji koji ga je prihvatio i 8. rujna ove godine imenovao mons. Večerina trećim subotičkim biskupom. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika