Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kolač od batata

Prije par godina da mi je netko spomenuo slatki krumpir, ne bih imala pojma o čemu govorimo, niti da li se gleda, jede, oblači ili nešto četvrto, a sada o tome govorim kao o obaveznom sastojku u kuhinji bez kojeg ne mogu zamisliti tjedni meni. Zasigurno je to zbog činjenice da je postao zastupljeniji i pristupačniji do te mjere da sada imam vlastitog dobavljača koji uzgaja slatki krumpir bez pesticida, na finom tlu, daleko od svega. I upravo mi je taj dobavljač donio veću količinu batata i sada je vrijeme za nove recepte. Naravno, batat na mediteranski način, za koji sam već podijelila recept, i dalje ostaje moja omiljena kombinacija za ovu čudnovatu biljku i ovog tjedna želim mu pridružiti poslasticu.

Potrebno: 600 g batata / 1 jabuka (slatka) / 3 jajeta / 2 žlice meda / 50 g zobenih pahuljica / 50 g kakao praha /1 vrećica praška za pecivo.

Postupak: Batat oguliti i nasjeckati, pa peći ili skuhati dok ne omekša. Kada je gotov, batat zgnječiti tako da od njega postane kao pire. Jabuku naribati pa pomiješati jaja, batat, jabuku i med i sve fino sjediniti. Zobene pahuljice samljeti u miješalici tako da od njih nastane brašno, pa ih pomiješati s kakaom i praškom za pecivo. Pomiješati suhe sastojke s umućenom smjesom od jabuke, jaja, batata i meda. Sve sastojke dobro umiješati i sjediniti, pa izliti u obložen pleh. Peći u pećnici pola sata na 200 stupnjeva. Čačkalicom provjeriti je li gotovo. Gotov kolač preliti otopljenom crnom čokoladom, ili kokosom, ili nečim drugim po izboru.
Savjet: Raspitajte se, sigurno znate nekoga tko gaji batat, mnogo je bolji od onoga koji se prodaje na veliko. 
Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika