Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet 
Srpska liga Vojvodina
Preokretom prekinuli crnu seriju 

SUBOTICA – U 14. kolu Bačka 1901 je u Subotici ugostila jednu od ekipa iz opasne zone, Bečej 1918 i rezultatskim preokretom zabilježila zlata vrijednu pobjedu 2:1 (0:1). Utakmica nije dobro počela za domaćine. Već u 5. minuti nesmotrenost Lazića i Đurovića omogućila je Bečejcima lagani dolazak u minimalnu prednost. U idealnoj prigodi za poravnanje bio je najefikasniji igrač Subotičana Šljivančanin u 18. minuti, međutim, udarac mu je blokirao gostujući vratar, a odbijenu loptu ponovno je zahvatio s tri metra i prebacio vrata. Nakon ove propuštene prigode igra Bačke 1901 je splasnula, pa se na pauzu otišlo s pogotkom prednosti za goste. Domaćini su u nastavku pojačali tempo, a nekoliko izmjena je osvježilo ekipu i znatno podiglo razinu igre. Poravnanje pogotkom Šljivančanina u 63. minuti dodatno je motiviralo Subotičane, a puni rezultatski preokret uslijedio je 11 minuta kasnije, prvijencem Matijevića. U narednom kolu Subotičani će gostovati u Staroj Pazovi kod osmoplasiranog Jedinstva. 

Lider pao u Čonoplji

ČONOPLJA – Nogometaši zahuktale Sloge u 14. kolu su na domaćem travnjaku svladali lidera, Mladost iz Novog Sada, rezultatom 1:0 (1:0). Čonopljanci su od prve minute igrali napadački, bez osobitog respekta favoriziranih Novosađana. Jedini pogodak na utakmici pao je u 27. minuti. U pravoj šahovskoj akciji Vuković je izveo korner, Makar ubacio loptu u gužvu, a Bojić ju proslijedio u mrežu gostujućeg vratara. U nastavku utakmice lider je pojačao tempo i sve karte bacio u napad. Domaća ekipa je čvrstom obranom napade Novosađana zaustavljala na sigurnoj udaljenosti od vratara Bulovića, a prigode stvarala iz brzih kontri. Kako se mreže više nisu tresle, Sloga se s nova tri boda priključila ekipama iz sredine ljestvice. U narednom kolu Čonopljanci će gostovati u Staroj Pazovi, kod Feniksa 1995. 

Podjela plijena

SOMBOR – Nogometaši somborskog Radničkog 1912 u 14. kolu su na gostovanju u Novim Banovcima kod devetoplasiranog Omladinca u igri bez pogodaka osvojili bod. U ne toliko lijepoj, koliko borbenoj igri, gosti su imali blagu terensku inicijativu, no, izrazitih prigoda za promjenu rezultata nije bilo. Domaćini su igrali oprezno, s pojačanom obranom, jer zbog nezavidne pozicije na ljestvici ne bi smjeli gubiti bodove na svojem travnjaku. U derbiju narednog kola Somborci će ugostiti ekipu OFK Vršca. 

Vojvođanska liga Sjever
Crna serija Somboraca 

PRIGREVICA – Somborski Radnički je u 12. kolu u Prigrevici ugostio trećeplasiranu Mladost iz Turije i zabilježio poraz rezultatom 0:2 (0:2). Gosti su bolje otvorili utakmicu, a njihov prvi ozbiljniji udarac s dvadesetak metara bio je neobranjiv za Zorića. Svega nekoliko minuta kasnije Žeželj je propustio stopostotnu prigodu za poravnanje. U poziciji 1 na 1 s protivničkim čuvarem mreže šutirao je pored vrata. Odličnu prigodu imao je i Kolarić nakon kornera, a u 42. minuti gosti su ove promašaje kaznili realizacijom kaznenog udarca, za kojega Somborci tvrde da je prestrogo dosuđen. Iako su gotovo sat vremena imali igrača više, domaćini nisu uspjeli niti jedanput svladati protivničkog vratara, a u najozbiljnijim prigodama bili su Žeželj, Knežević, Lučić i Čuljak. U narednom kolu Radnički će gostovati u Lovćencu, kod Njegoša.

Tavankućani tuširali doprvaka

TAVANKUT – Tavankut je u utakmici 12. kola ugostio doprvaka, Mladost iz Bačkog Petrovca i zabilježio pobjedu rezultatom 3:1 (1:0). U odličnoj utakmici igralo se obostrano napadački, a domaćini su bili spretniji pred protivničkim vratima. Jedini pogodak u prvom poluvremenu postignut je u 27. minuti udarcem s bijele točke. U solo prodoru oboren je Vojnić, dosuđen je penal, kojega je isti igrač i realizirao. Do odmora su domaćini imali još dvije nerealizirane prigode, gosti jednu. U nastavku, već u 47. minuti, Bursać je efektnim pogotkom iz voleja s desetak metara podvostručio prednost domaćina. U 68. minuti gosti su svojim jedinim pogotkom tu prednost prepolovili i doveli utakmicu u neizvjesne vode. Svega tri minute kasnije Šimić je oboren u kaznenom prostoru Petrovčana i arbitar Ćeranović je bez dvojbi dosudio novi penal za domaćina. Sigurnim udarcem s bijele točke Vojnić je ponovno zatresao mrežu gostujućeg vratara za zaslužen trijumf i veliku radost Tavankućana. U narednom kolu Tavankut će gostovati u Bačkoj Palanki, kod susjeda na ljestvici Krila Krajine.

Suci najslabiji akteri derbija

APATIN – U derbiju 12. kola OFK Mladost Apa je ugostila četvrtoplasiranog Tekstilca iz Odžaka. Rezultatom 1:1 (1:0) takmaci su podijelili bodove. U prvom poluvremenu napadi su se smjenjivali, a domaćini su pogotkom Mitrovića došli u prednost u 45. minuti. U nastavku se igralo onoliko koliko je dopuštala jaka kiša i izuzetno klizav teren. U 65. minuti dosuđen je penal za Odžačane, a zbog žučnih prosvjeda arbitar Krneta isključio je Dulića i još trojici njegovih suigrača izrekao javne opomene. Udarcem s bijele točke gosti su poravnali. Iako su skoro pola sata imali igrača manje, Apatinci su imali još dvije stopostotne prigode koje nisu realizirali Jovović i Mišković. U 82. minuti kapetan domaćina Rapaić sjajno je izveo slobodnjak s 30 metara, lopta je pogodila mjesto gdje se spajaju greda i vratnica i odbila se u ruke vratara Odžačana. Najlošiji akteri utakmice bili su suci. Apatinci im spočitavaju izmišljeni penal za goste, te bespotrebno dodijeljenih osam žutih i jedan crveni karton. U narednom kolu OFK Mladost Apa će gostovati u Bačkom Petrovcu kod doprvaka Mladosti.

Područna liga Sombor
Korak do iznenađenja

SOMBOR, PARAGE – Drastično oslabljena ekipa ŽAK-a u 12. kolu je na domaćem travnjaku poražena od Slavije iz Pivnica rezultatom 0:2 (0:1). U trenucima nepažnje domaće obrane gosti su zatresli mrežu Somboraca u 37. i 85. minuti i prekinuli im seriju bez poraza. U 13. kolu, na gostovanju u Paragama, ŽAK je od doprvaka Budućnosti poražen rezultatom 4:3 (3:1). Utakmica je za Somborce loše počela. Domaćini su zgodicima u 3., 18. i 39. minuti stvorili kapitalnu prednost, koju je pogotkom u 45. minuti ublažio Sazdanić. U nastavku, autogolom Kneževića u 55. minuti domaćini su ponovno u prednosti od tri pogotka. Potom su se razigrali i gosti i pogocima Nikića u 70. i Savića u 88. minuti utakmicu učinili neizvjesnom. U nadoknadi vremena Sazdanić nije pogodio mrežu domaćina s nekoliko metara, pa Somborci nisu uspjeli napraviti prvorazredno iznenađenje. U narednom kolu ŽAK će ugostiti ekipu Kulpina.

Treći poraz zaredom 

BAČKI GRAČAC, BAČ – Ekipa Tvrđave iz Bača u 12. kolu, na gostovanju u Bačkom Gračacu poražena je od osmoplasiranog Borca rezultatom 6:2 (3:1). Neoporavljeni od katastrofalnog poraza u prošlom kolu, Bačani su na svojem travnjaku doživjeli novi debakl. U derbiju začelja 13. kola zabilježili su poraz od fenjeraša Omladinca iz Bukovca rezultatom 2:3. Nakon ovoga poraza Bačani su među tri najugroženije ekipe, sa svega dva boda više od posljednjeplasiranog Omladinca. U narednom kolu Tvrđava će gostovati u Ruskom Krsturu kod Rusina.

Područna liga Subotica
Fenjeraš nokautirao Bajmačane

BAJMAK – U 11. kolu Radnički 1905 je na domaćem travnjaku poražen od trećeplasiranog Proletera iz Ravnog Sela rezultatom 2:4 (1:1). Svega jedan osvojeni bod u posljednjih osam prvenstvenih utakmica za Bajmačane je znak za alarm. U skupini su ekipa kojima će u nastavku prvenstva svaki bod biti veliki kao kuća. U narednom kolu, u derbiju začelja, Radnički 1905 će gostovati u Kucuri, kod Iskre.

Petarda u mreži Đurđinačana

ZMAJEVO – U 11. kolu Đurđin je na gostovanju u Zmajevu poražen od Obilića rezultatom 5:2 (0:1). Gosti su dobro otvorili utakmicu i do odmora uspjeli sačuvati svoja vrata, a iz jedne od brzih kontri i zatresti mrežu domaćeg vratara. U nastavku probuđeni domaćini su zaigrali na sve ili ništa i uspjeli pet puta svladati vratara Đurđinčana, koji su jedino uspjeli ublažiti poraz. U narednom kolu Đurđin će ugostiti ekipu Tornjoša. 

MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Novi poraz za brigu

STAPAR – Dunav je u 10. kolu u Staparu poražen od Hajduka rezultatom 3:1. Monoštorci su nakon ovog poraza ostali na 10. mjestu, u skupini ekipa koje će se u nastavku prvenstva boriti za svaki bod, kako bi pobjegli iz opasne zone. U narednom kolu Dunav će biti slobodan. 

Poraz nekompletnih Berežaca

DERONJE – Dinamo 1923 iz Berega u 10. kolu je na gostovanju u Deronjama od susjeda na ljestvici Omladinca poražen rezultatom 3:0. Berešci su na ovu utakmicu otputovali u oslabljenom postavu, pa poraz nije zabrinjavajući. U narednom kolu Dinamo 1923 će ugostiti Hajduka iz Stapara. 
 Ivan Andrašić

Europa

U novoj sezoni Europske lige hrvatski klupski nogomet predstavljaju dva predstavnika: Dinamo i Rijeka, što je već samo po sebi solidan uspjeh. A ako još i rezultati modrih i bijelih budu razmjerni, eto i novog hrvatskog nogometnog proljeća, kako ga je Dinamo uspio prije dvije sezone dohvatiti. No, do proljeća ima još mnogo. I susreta i potencijalnih bodova.
Nažalost, na startu niti jedna hrvatska momčad nije iskoristila prednost domaćeg terena i zabilježila pobjedu. Dinamo se na Maksimiru mučio s Feyenordom i na koncu, uz puno sreće i umješnost vratara Livakovića koji je obranio kazneni udarac, uspio obraniti 0:0. Slijedi gostovanje u Moskvi kod CSKA i ovaj bi susret trebao pokazati kakvi su potencijali modrih za tekuću euro sezonu.
Još više može žaliti Rijeka, jer je odigrala odličnu utakmicu protiv Real Sociedada i, na koncu u posljednjim trenutcima susreta, primila nesretan pogodak za minimalni poraz od 0:1. Bez obzira na prvi minus, stječe se dojam da Riječani hrabro igraju i potvrđuju kako njihov plasman u skupinu nije bio stvar čiste slučajnosti. Slijedi gostovanje AZ Alkmaaru, momčadi koja je u prvom kolu neugodno iznenadila favorizirani Napoli.
Što se tiče domaćeg nogometa, 1. HNL je protekloga vikenda prvi puta bila ozbiljno ugrožena koronavirusom. Čak tri prvenstvena susreta su odgođena zbog zaraženosti nogometaša, pa će se u naknadnom terminu odigrati susreti Lokomotiva – Hajduk, Gorica – Rijeka i Istra – Osijek. Odigrana su samo dva susreta u kojima je Slaven svladao Varaždin (2:1), a Dinamo je na gostovanju u Šibeniku rutinirano uzeo bodove (2:0). Pogled na tablicu ne daje realnu sliku, budući da mnoge momčadi imaju određeni broj neodigranih susreta, ponajprije Rijeka kojoj predstoji nadoknada tri susreta i Hajduk s dva susreta manjka.
Konačno, ne možemo izbjeći kratak pogled na po mnogima najveći svjetski nogometni derbi, El classico između Barcelone i Real Madrida, jer pogodak Luke Modrića ne samo da je začinio veliku gostujuću pobjedu kraljevskog kluba (3:1) nego je i tko zna koji puta dokazao kako je najbolji hrvatski nogometaš svih vremena još uvijek itekako važan adut u kombinacijama najtrofejnijeg europskog kluba.  
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika