Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vučić – konačni sastav Vlade 25. listopada

Vlada koja se bude formirala i skupština su ograničenog trajanja. Parlamentarni, zajedno s predsjedničkim izborima bit će najkasnije 3. travnja 2022. godine, rekao je 20. listopada, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare. Vučić je kazao da je lideru Srpskog patriotskog saveza Aleksandru Šapiću ponudio da ta stranka ima jednog ministra u Vladi Srbije, a lideru SPS-a Ivici Dačiću da bude predsjednik Skupštine Srbije.
Šapić je rekao kako je spreman podržavati i sudjelovati u pravljenju politike, ali on nije tražio nikakvu poziciju, nikakvo ministarstvo, rekao je Vučić na konferenciji za novinare poslije sjednice predsjedništva SNS-a.
»Imat ćemo značajnije predstavljanje nacionalnih zajednica u Vladi«, rekao je Vučić i najavio da će biti podnijet prijedlog da predsjednik Skupštine Srbije bude Ivica Dačić.
On je izjavio da stranci nisu potrebni koalicijski partneri, jer sama SNS ima 160 zastupnika, ali će biti nastavljena suradnja sa Socijalističkom partijom u nešto izmijenjenom formatu i najavio da će predsjednik Skupštine biti Ivica Dačić.
»Imat ćemo u Vladi više predstavnika manjina, ali to moraju biti stručni ljudi«, naveo je Vučić i rekao da je plan Vlade borba za zdravlje građana – borba protiv epidemije koronavirusa, izgradnja bolnica, povećanje kapaciteta i izgradnja novih kliničkih centara.
Vučić je naveo da je dogovoreno pet glavnih ciljeva Vlade, a prvi je borba za zdravlje građana, odnosno borba protiv epidemije koronavirusa, što podrazumijeva izgradnju bolnica, povećanje kapaciteta i izgradnju novih kliničkih centara.
Druga točka je borba za interese Srbije na Kosovu i spremnost za razgovore i kompromisna rješenja, a treći cilj je borba protiv, kako je rekao Vučić, »onih koji su ekonomski progres Srbije iskoristili za to da postave neke nove mreže za uspostavljenje svojih sistema za ubijanja i pljačku ljudi«. On je dodao da je četvrti cilj očuvanje nezavisnosti, vojne neutralnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, a peti cilj su ubrzane reforme, posebno u području vladavine prava i europskih integracija. Vučić je dodao da će postojati novo Ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog i da je permanentni dijalog neophodan na svim nivoima. Izjavio je i da ima nekoliko nedoumica u vezi sa sastavom nove Vlade Srbije i najavio da će konačan sastav biti saopćen u nedjelju, 25. listopada, nakon sjednice predsjedništva SNS-a.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika