Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Uspjeh animatorice Lee Vidaković

ZAGREB – Projekt Obiteljski portret animatorice Lee Vidaković (podrijetlom iz Subotice) i producenta Draška Ivezića nagrađen je na nedavnom pitchingu Animarkt Stop Motion Foruma. Projekt je osvojio vaučer u iznosu od skoro 14 tisuća eura, koji će poslužiti za njegov daljnji razvoj. Žiri je projekt nagradio zbog »minimalističke, ali elegantne estetike i zadivljujućeg ritma«, a govori o složenim odnosima unutar velike obitelji za vrijeme pada Austro-Ugarske. Vidaković je za svoj projekt već osvojila niz nagrada na raznim pitching forumima (CEE Animation Forum, Animateka) i trenutačno je na prestižnoj rezidenciji NEF, gdje dodatno razrađuje projekt prije nego što se posveti snimanju koje će se dijelom odvijati u Francuskoj. Animarkt je namijenjen kratkometražnim projektima u razvoju s područja stop-animacijskih lutka-filmova. 

Bačić o Leksikonu na skupu Enciklopedika 2020

ZAGREB – U povodu 70. obljetnice osnutka Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, u Zagrebu je 15. i 16. listopada održan međunarodni znanstveni skup Enciklopedika 2020 – dosezi i izazovi. Zbog epidemiološke situacije, skup se osim u prostorijama Zavoda održavao i online putem platforme Zoom. Među sudionicima bio je i glavni urednik Leksikona podunavskih Hrvata –Bunjevaca i Šokaca Slaven Bačić, koji je imao izlaganje na temu Osobitosti koncepcije biografskih članaka u Leksikonu podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Radovi sudionika skupa bit će naknadno objavljeni u časopisu Studia lexicographica.

Izložba slika Bisere Veletanlić

BEOGRAD – U Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu prošloga je tjedna otvorena izložba slika poznate pjevačice Bisere Veletanlić. Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Irina Subotić. Prema njezinim riječima, izložba najbolje odražava ličnost Bisere, »jer kako se lako šetala kroz različite muzičke žanrove od romanse do bluesa, tako se lako šeta i kroz svoje slike«. 

GavranFest u Beogradu

BEOGRAD – GavranFest je međunarodni kazališni festival na kome se izvode drame i komedije hrvatskog književnika Mire Gavrana. Ove jeseni bit će održana dva GavranFesta, i to u Srbiji i Njemačkoj. Jedanaesti GavranFest održava se od 22. do 25. listopada u Teatru Madlenianum u Beogradu. Inicijatorica i direktorica festivala je Madlena Zepter, a selektorica Ana Zdravković-Radivojević.
Publika u četiri dana ima priliku vidjeti Gavranove drame: Noć bogova u izvedbi Teatra Tri glumca i Teško je reći zbogom u izvedbi Teatra Vihor iz Beograda, potom komediju Sladoled u izvedbi Narodnog pozorišta iz Niša, monodramu Hotel Babilon u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba, te čitajuću izvedbu komedije Pivo u izvedbi Teatra Madlenianum. Organizira se i predstavljanje Gavranove knjige Odabrane komedije, uz nazočnost autora.

Marijanski pučki festival u Monoštoru

MONOŠTOR – Četrnaesti po redu Marijanski pučki festival bit će održan sutra (subota, 24. listopada) u crkvi sv. Petra i Pavla u Monoštoru. Sudjeluju pjevačke skupine iz Sombora (HKUD Vladimir Nazor), Berega (HKPD S. S. Kranjčević), Apatina (Carza) i Monoštora (Kraljice Bodroga). Manifestacija se održava uz propisane protuepidemijske mjere. Organizator festivala je mjesni KUDH Bodrog, a početak je u 18 sati. Festival možete pratiti i uživo online na Facebook stranici KUDH-a Bodrog.  

Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

ĐURĐIN – LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada, s početkom u 18 sati, u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu. Predavač je Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici.
Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin. Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika