Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvi Šokice na sokaku

Svinjar je na ćošku, ko i svakog jutra, zatuturiko u svoje tuturikalo i svi su istirali svoje svinje, pa i strina Eva. Kad je vidila da je svinje istirala i komšinica Manda, a tog jutra je bila zdravo željna divana, vikne Mandi: »Jel Mando, jel ta tvoja Anica još uvik iđe s onim Jozom kalamunjom?«
 »Moljim ti, neka mi sam to pitat, živu će mi pojist«, odvrati joj Manda i nastavi divan: »Sto put sam joj rekla da ga se baši kad nevalja. Pijanica je, kartaš i covač, a čula sam i da se volji tuć. Niki dan je u bircizu kod Adoša istuko dva momka, pa se Anica još diči šnjim kako ima momka da ga se svi drugi momci boju.«
»Pa dobro, ni malo ti ne sluša kad ju svituješ?«, ope će strina Eva.
»Eto, kaže ona, kad ga zdravo volji, kad je on zdravo lip. E, željo moja kažem ja njoj, prisišće tebe njegova lipota kad ti okrene frustrat, ako se udaš za njeg«, odgovora Manda strina Evi.
»Za tog Jozu ni cura iz redovne kuće ko što je vaša«, odvrati joj strina Eva.
»Da mi je sam znati na koga se bacio«, Manda će strina Evi.
»Kako ne znaš na koga se bacio? Pa bacio se na dadu. Dada mu je bio još gorji. Ne sićaš se Mando štaj radio njegov dada kad mu je umro čika? Ni prošlo ni nedilj dana, a on očo u bircuz kod Mance, popo se na stolicu pa piva bećarac. Istina je da se s čikom ni baš najbolje slago, al ope ni lipo štoj to radio. Sićaš se Mando?«, pita strina Eva.
Kako nebi, odvrati joj Manda: »Sitila sam se, sad sam se baš sitila. Cilo selo je o tom pripovidalo«.
I ko zna dokle bi nji dvi tako oštro raspravljale da se nije oglasio Mandin čovek Stipa iz dvora. »Jelte vas dvi, dokle ćete plećkat? Šta ste napale tog sirotog momka pa još i njegovga dadu? Sve sam čo što ste napolju divanile. Mando neš oma unutra!«, vikne Stipa s dvora.
»Idi moljim ti, neka mi jidit, triba ti taki zet, koji do četiri sata ujtru logmari po svi bircuza i triba ti taki pretelj, koji ni svojga čiku ne poštiva, ajde moljim ti neka da ti odrapim«, ovim se Mandinim ričma svršio divan dvi komšinice u crkvenomskom sokaku, u šokačkom selu Monoštor.
Ivan Pašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika