Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet 
Srpska liga Vojvodina
Za šest minuta od trijumfa do ponora

ZRENJANIN – U 13. kolu Bačka 1901 iz Subotice gostovala je u Zrenjaninu kod ekipe  Radničkog i zabilježila poraz rezultatom 3:2 (0:0). Kad igraju crveni đavoli i nemoguće postaje moguće. Nepunih šest minuta prije posljednjeg sučevog zvižduka Subotičani su imali dva pogotka prednosti, međutim, rivali su u izgubljenoj poziciji iznašli snage za potpuni preokret. Iako su domaćini do odmora više napadali i stvorili nekoliko kolosalnih prigoda, Pilipović je ostao nesavladiv. U nastavku Subotičani preuzimaju inicijativu, a u 68. minuti pogotkom Manojlovića iz penala dolaze u prednost. Sedam minuta kasnije Šljivančanin je zatresao mrežu domaćina i najavio iznenađenje. No, Zrenjaninci se nisu predavali. Nakon kratkog šoka zaigrali su na sve ili ništa. Prednost Subotičana prepolovili su u 85. minuti, a poravnali su iz penala na isteku 90. Na koncu, u drugoj minuti nadoknade, domaćini su novim pogotkom potpuno preokrenuli rezultat na nevjerojatnih 3:2. S malo više pribranosti u finišu utakmice nogometaši Bačke 1901 mogli su uzeti pun plijen i tako bezbrižnije igrati predstojeće utakmice. U narednom kolu Subotičani će na svojem travnjaku imati priliku za popravni protiv još jedne od ekipa iz opasne zone, Bečeja 1918.

Preokret za pobjedu Čonopljanaca

ADORJAN – Nogometaši Sloge iz Čonoplje u 13. kolu, na gostovanju u Adorjanu, u duelu sa šestoplasiranom Tisom, zabilježili su pobjedu rezultatom 1:2 (1:0). Čonopljanci su napadačkom igrom od prve minute pokazali izuzetnu želju za pobjedom. Hrabra igra dala je rezultat već polovicom prvog poluvremena, no, po mnogima regularan pogodak gostujuće ekipe poništen je na intervenciju četvrtog suca. Uslijedilo je desetak minuta slabije igre Sloge, što su domaćini u 38. minuti iskoristili i iz slobodnjaka zatresli mrežu Čonopljanaca. Nakon odmora gosti su nametnuli još žešći ritam, a rezultat su poravnali u 68. minuti pogotkom Ninkovića iz slobodnog udarca. Nakon udarca iz kuta u 80. minuti Bojić je iz gužve glavom proslijedio loptu u mrežu domaćina za potpuni rezultatski preokret. U narednom kolu osokoljena Sloga će biti na teškom ispitu, ugostit će lidera, ekipu Mladosti iz Novog Sada.

Razigrani Somborci 

SOMBOR – Nogometaši somborskog Radničkog 1912 u 13. kolu su ugostili OFK Stari grad iz Bačke Palanke i zabilježili visoku pobjedu rezultatom 4:0 (3:0). Domaćini su odlično otvorili utakmicu i već u 21. minuti pogotkom Unkovića došli u prednost. Do poluvremena mrežu Bačkopalančana tresli su još Knežević u 30. i Antunić u 41. minuti. U nastavku trener Jevrić uvodi pet pričuva, kako bi odmorio igrače koji su u prethodnim kolima bili najopterećeniji. Bez obzira na promjene domaćini i dalje igraju lepršavo, stvaraju veći broj izglednih situacija pred gostujućim vratarom, međutim, realizirana je svega jedna. Konačni rezultat utakmice postavio je Avdić u 55. minuti. U narednom kolu Somborci će gostovati u Novim Banovcima kod devetoplasiranog Omladinca. 
Vojvođanska liga Sjever
Somborci posrnuli na Tikvari

BAČKA PALANKA – U 11. kolu somborski Radnički je na gostovanju u Bačkoj Palanki  poražen od ekipe Krila Krajine rezultatom 4:1 (3:0). Unutar nepunih šest minuta prvog poluvremena domaćini su riješili utakmicu. Iz tri kontre, u 23., 27. i 29. minuti tri puta su zatresli mrežu Zorića i potopili do tada boljeg takmaca. Somborci su se uspjeli povratiti iz šoka, a u 49. minuti pogotkom Žeželja i vratiti se u igru. Uslijedila je serija napada Radničkog, međutim, vratar domaćina bio je nesavladiv. Kako se u pravilu dešava, promašaje gostujućih napadača domaćini su kaznili iz jedne od rijetkih kontri u 80. minuti. U narednom kolu Radnički će ugostiti petoplasiranu Mladost iz Turije.

Očekivani poraz Tavankućana

ODŽACI – Očekivano, u utakmici 11. kola Tavankut je na gostovanju u Odžacima poražen od  četvrtoplasiranog Tekstilca rezultatom 2:0 (2:0). Domaćini su dobro otvorili utakmicu i već u šestoj minuti, zahvaljujući smušenosti obrane Tavankućana iz gužve pogodili mrežu nemoćnog Lebovića. Osokoljeni ranim pogotkom, domaćini su još žešće napadali i stvorili nekoliko kolosalnih prigoda, međutim, bez realizacije. Jedinu prigodu gosti su imali u 23. minuti, kad je Vojčić ušprintao u kazneni prostor Tekstilca i s desetak metara snažnim udarcem prebacio gredu. Nakon kornera u 41. minuti Odžačani su podvostručili prednost. Nakon odmora domaćini su, zadovoljni rezultatom, smanjili tempo, što su gosti nastojali iskoristiti za promjenu rezultata. U dopadljivoj igri stvorili su nekoliko poluprilika, međutim, dobro organizirana obrana domaćina nije dopustila nikavo iznenađenje. U narednom kolu Tavankut će ugostiti doprvaka, Mladost iz Bačkog Petrovca.

Nadigravanje za pobjedu

APATIN – OFK Mladost Apa u 11. kolu je u Apatinu ugostila fenjeraša Obilića iz Novog Kneževca i zabilježila laku pobjedu rezultatom 4:2 (3:1). Iako su domaćini igrali u donekle izmijenjenom i pomlađenom postavu, pobjeda nije dolazila u pitanje. I u narednom kolu Apatinci će igrati na svojem travnjaku. U derbiju kola ugostit će četvrtoplasiranog Tekstilca iz Odžaka, s kojim su bodovno poravnati.

Područna liga Sombor
Nogometni rat u Kljajićevu

KLJAJIĆEVO – Somborski ŽAK je u 11. kolu na gostovanju u susjednom Kljajićevu svladao ekipu iz skupine najugroženijih, Kordun, rezultatom 0:1 (0:0). Igralo se vrlo oštro, povremeno i grubo, o čemu svjedoči osam žutih i dva crvena kartona, dodijeljenih domaćinima, koji nisu umjeli sportski podnijeti gubitak bodova. Domaćini su sve vrijeme dominirali i stvarali ozbiljne prigode. U narednom kolu ŽAK će ugostiti petoplasiranu Slaviju iz Pivnica, za kojom zaostaje svega dva boda.  

Derbi začelja gostima

BAČ – Ekipa Tvrđave iz Bača u 11. kolu, u derbiju začelja, propustila je idealnu priliku za bijeg iz opasne zone. U novom derbiju začelja na svojem travnjaku je zabilježila poraz rezultatom 0:1 od izravnog rivala u borbi za opstanak, ekipe Maglića iz istoimenog mjesta. Domaćini su više napadali, ali prilično smušeno, a gosti su zatvorili sve prilaze svojim vratima. Iz jedne brze kontre uspjeli su i zatresti mrežu Bačana za tri zlata vrijedna boda. U narednom kolu Tvrđava će gostovati u Bačkom Gračacu kod osmoplasiranog Borca. 

Područna liga Subotica
Novi poraz Bajmačana

NJEGOŠEVO – U 10. kolu Radnički 1905 je zabilježio novu ništicu. Na gostovanju u Njegoševu poražen je od Proletera rezultatom 3:2 (2:1). Svega jedan osvojeni bod u posljednjih sedam prvenstvenih utakmica Bajmačane je svrstao u skupinu ekipa koje će se u nastavku prvenstva grčevito boriti za opstanak. U narednom kolu Radnički 1905 će ugostiti trećeplasiranog Proletera iz Ravnog Sela.

Negostoljubivi Đurđinčani

ĐURĐIN – U 10. kolu Đurđin je ugostio fenjeraša, ekipu Budućnosti iz Savinog Sela i zabilježio novu pobjedu rezultatom 4:1 (2:0). Domaći su dobro otvorili utakmicu i do odmora dva puta zatresli mrežu gostujućeg vratara, a još dva puta u nastavku. Gosti su jedino uspjeli ublažiti poraz. U narednom kolu Đurđin će gostovati u Zmajevu kod Obilića. 

MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Kupusinci istupili iz natjecanja

Natjecanje u ovom rangu nastavit će se s 13 ekipa. Kako je Partizan iz Kupusine odustao od daljih prvenstvenih nastupa, iz lige će ispasti samo posljednjeplasirana ekipa. 

Preokretom u poraz

MONOŠTOR – Dunav je u 9. kolu ugostio ekipu Omladinca iz Deronja i, iako je prvo poluvrijeme pogotkom mladog Mrvičina došao u prednost, zabilježio poraz rezultatom 1:2 (1:0). Nakon odmora gosti su igrali agilnije, pa su u posljednjih desetak minuta utakmice uspjeli potpuno preokrenuti rezultat. Monoštorci su ostali u skupini ekipa kojima će u nastavku prvenstva prioritet biti bijeg iz opasne zone. U narednom kolu Dunav će gostovati u Staparu kod Hajduka, s kojim je bodovno poravnat. 

Sigurna pobjeda Berežaca

BEREG – U 9. kolu Dinamo 1923 je ugostio ekipu iz skupine najugroženijih, Terekveš iz Svilojeva i zabilježio sigurnu pobjedu rezultatom 3:1 (2:0). U narednom kolu Dinamo 1923 će gostovati u Deronjama, kod susjeda na ljestvici Omladinca. 
 
MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 2. razred
Lemešani jesenski prvaci

LEMEŠ – U posljednjem jesenskom kolu Jedinstvo Lemeš je ugostilo ekipu sonćanskog Dinama i zabilježilo visoku pobjedu rezultatom 6:0 (2:0). U prvom poluvremenu domaćini su diktirali tempo, kojem su Sonćani parirali do prvog pogotka u mreži Kuruca. Od tada Sonćani potpuno padaju u igri, pa su im domaćini propisno napunili mrežu. Strijelci su bili Sabo, Vračarić, Kolar i tri puta Džinić. Lemešani su jesensku polusezonu završili na liderskoj poziciji bodovno izjednačeni s Telečkom i Graničarem iz Riđice, ali s najboljim omjerom danih i primljenih pogodaka.

Rukomet žene Somborke ipak prvoligašice

SOMBOR – Nakon istupanja ŽRK Dolovo iz Prve lige skupina Sjever, izazvanog lošom financijskom i kadrovskom situacijom, odlukom nadležnih tijela RSV upražnjenu poziciju zauzeo je ŽRK Ravangrad iz Sombora, kao posljednjeplasirani sudionik baraža za popunu Prve lige. Čelništvo Somborki ukazuje da je na koncu pravda zadovoljena, jer je prigodom prekida zbog epidemije Ravangrad bio na liderskoj poziciji Druge lige – Sjever. 
Ivan Andrašić

Hajduk

Najstariji član 1. HNL je splitski Hajduk, kojeg je osnovala skupina splitskih studenata u Pragu (Češka) 1911. godine. Od tih pionirskih nogometnih dana (ne zaboravimo ipak kako je NK Bačka iz Subotice starija punih 10 godina) sve do današnjih 109 godina postojanja, splitski bili, kako glasi popularni nadimak ove momčadi, osvojili su 18 naslova prvaka u pet država u kojima su egzistirali. Uz to klupske vitrine na Poljudu krasi i 15 pokala namijenjenih osvajačima kupa, a kao najveći internacionalni uspjesi upisana su tri plasmana u četvrtfinala Kupa šampiona-Lige prvaka i po jedan plasman u polufinale Kupa kupova i Kupa UEFA. Plus, službeno je Hajduk iz Splita prva momčad koja je obišla svih pet svjetskih kontinenata, a iza sebe ima najveću armiju pristalica u Hrvatskoj predvođenu legendarnom navijačkom skupinom Torcida.
U nedjelju, 18. listopada, Hajduk je na Poljudu, u 8. kolu 1. HNL, poražen od prošlosezonskog drugoligaša Šibenika (0:1) i još jednim neuspjehom produbio rezultatsku krizu u kojoj se već dulje vrijeme nalazi. U posljednjih pet prvenstvenih duela upisana su čak tri poraza (Šibenik, Gorica i Dinamo), uz samo jednu pobjedu (Varaždin) i jedan remi (Slaven), te ispadanje iz kvalifikacija za Ligu Europe (Galatasaray). Odlaskom trenera Igora Tudora za pomoćnika Pirlu u Juventusu, na užarenu »bilu klupu« sjeo je Hari Vukas, dotadašnji Tudorov pomoćnik. Momčad je dovela i nekoliko pojačanja (Diamantakos, Atanasov...), ali prema komentarima brojnih stručnjaka dovedena imena nisu na razini kvalitete koju zaslužuje drugi najtrofejniji hrvatski klub.
Momčad trenutačno, uz susret manje (odgođeni duel protiv Rijeke) zauzima skromno peto mjesto sa svega deset bodova, osvojenih iz sedam prvenstvenih susreta, dok je prvo mjesto i pretplaćeni prvak Dinamo već na velikih devet bodova prednosti.
Jedina utješna okolnost je činjenica kako je, izuzev branitelja naslova Dinama, situacija na vrhu još uvijek relativno izjednačena, a treća pozicija koja garantira euro ulaznicu sljedeće sezone je udaljena svega tri boda zaostatka.
Za jednog, nekada moćnog Hajduka, ipak premalo...
D. P.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika