Arhiv tekstova Arhiv tekstova

More – ljubav od djetinjstva

Što su kilometri naspram ljubavi? Zbog ljubavi prema moru mlada devetnaestogodišnja Larisa Bogdanov iz Sombora svoje dalje školovanje – fakultet – nastavila je u Splitu. 
Od početka ovoga mjeseca brucošica je Sveučilišnog odjela za studij mora – smjer Biologija i tehnologija mora. Tako se ove jeseni preselila u Split u studentski dom u kome se, kako nam je rekla, lijepo smjestila i snašla. 
»More je moja ljubav od malena, a kako sam prije dvije godine položila tečaj ronjenja i postala ronilac, počela sam se sve više interesirati za podvodni svijet. Tada sam bila u srednjoj školi i došlo je vrijeme donijeti odluku čime se baviti kada ju završim. Počela sam istraživati zanimanja vezana za more i ronjenje i otkrila zanimanje marinskog biologa. Odmah sam znala da je to ono čime se želim baviti jednoga dana«, kaže Larisa i pojašnjava kako je to zanimanje vezano za živa bića, podvodni svijet, ekologiju… te se proteže i u druge sfere. 
Znala je što želi, no sljedeći izazov je bio: gdje studirati? Potraga za pravim fakultetom završila je 750 kilometara dalje od rodnoga mjesta – u Splitu. 
»Odlučila sam upisati fakultet u Splitu, a nakon dugih i napornih priprema, ostvarila sam svoju želju i uplovila u jedan sasvim poseban svijet koji donosi nove izazove«, kaže Larisa, koja je u Somboru završila Gimnaziju Veljko Petrović. 
Na smjeru Biologija i tehnologija mora, kako je pojasnila, izučavat će morske organizme, povijest morskog ribarstva, baviti se ekologijom, ali i tehnologijom mora. Osim predavanja i vježbi, u drugoj godini Larisu čeka i terenska nastava. 
»Vjerujem kako će mi studij u Splitu biti ispunjen i zanimljiv. Nakon preddiplomskih studija, planiram završiti i master, a također bih voljela proširiti moju perspektivu i otići i na institute u druge države. Vjerujem da će me studij preciznije usmjeriti u kom smjeru ovoga zanimanja želim ići, ali sada na prvoj godini je još rano pričati o nekim detaljnijim planovima za budućnost«, pojasnila je naša mlada sugovornica. 
Osim velike ljubavi prema moru i prirodi, Larisa inspiraciju nalazi i u umjetnosti i psihologiji, no, kako je sama rekla, te stvari je zadržala kao hobi. Također se voli baviti sportom i uvijek se trudi biti fizički aktivna. Osim ronjenja, privlače je plivanje i vožnja biciklom, kao rekreativne aktivnosti, te karate koji je trenirala sedam godina. No, to nije sve. Tijekom odrastanja njena velika ljubav je postalo i kazalište, gdje je volontirala kao hostesa tijekom četiri godine srednje škole, a mogli smo ju vidjeti i u kazališnim predstavama Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor iz Sombora. 
Sva njena interesiranja i hobiji će je, kako je rekla, nastaviti ispunjavati i dalje tijekom života, a sada tijekom studija želi nastaviti slijediti svoje srce i ostvarivati nove izazove i želje, kako u ovome svijetu tako i u plavetnilu morskih dubina. 
Ž. V.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika