Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Český Krumlov

I konačno događaj vrijedan pažnje u mom životu u odjeljku »Gorana odlazi u prirodu«. Proteklog vikenda je održano šesto kolo Vojvođanske treking lige u Subotici, lige koja je na visini zadatka kada je epidemiološka situacija u pitanju i zaista, s puno truda, resursa, a prije svega volje i entuzijazma, uspijevaju organizirati praznik za sve trkače.
Nešto što smo konstatirali odmah po dolasku je da je tu dosta novih lica u odnosu na protekle godine. Jesu li to drumaši trkači koji nalaze konačno utrke na kojima mogu sudjelovati ili bi se ta nova lica svakako dogodila – ne znam, ali je zaista lijepo bilo naći se sa svim ljudima zainteresiranim za trčanje i prirodu koju okolina Subotice ima za ponuditi.
Prvi put sam trčala ovu stazu, ali nisam prvi put bila u Vizitorskom centru Ludaš i kao i do sada bilo mi je divno, a o suncu na Ludaškom jezeru da i ne pričam. Koliko je sve izvuklo više od očekivanog od mene svjedoči i skor pretrčanih kilometara. Od planiranih 6, tenisice su prešle 16 km i velika zasluga svemu tome ide lijepoj prirodi, jesenskim radovima i jesenskom ambijentu.

Češki san

Ali ne vodim nas ovog tjedna na Ludaško jezero nego u Češku. I da rasplet bude interesantniji, ne idemo u Prag iako nam je, bar velikoj većini, Prag prva asocijacija na Češku. Tako je bar meni bilo kad sam na utrci srela drugara koji je išao sa mnom u razred u srednjoj školi. Mislim da se nismo sreli bar deset godina, pa je logično što smo pretresali tko se čime bavi, gdje živi i što zapravo hoće od života. E, pa moj drugar želi živjeti u Češkoj. Priznajem, bila sam iznenađena izborom jer nekako je ljudima ovdje češći izbor Njemačka, Austrija, Hrvatska, Mađarska, ali Češka jako rijetko. I kada ti netko tko je živio u Češkoj kaže da mu je najljepši Češki Krumlov, moraš ga staviti na listu želja. 
Dodali smo u razgovoru i neka mjesta koje drugar nije obišao, a planirao je ove godine detaljnije istražiti južni dio: Třeboň, Jindřichův Hradec, Slavonice, Telč… Dobila sam i obavezan domaći pogledati zamak Hluboká nad Vltavou i na kraju poziv nešto organizirati kada otvore granice.

Bohemijski grad

Český Krumlov je bohemijski grad na rijeci Vltavi u češkoj pokrajini Južna Češka i ova pozicija ga čini veoma dostupnim iz Austrije, pogotovo Linza. Grad je sagrađen oko dvorca iz 13. st. s gotičkim, renesansnim i baroknim elementima. Izvanredan je primjer malog srednjovjekovnog grada čija je građevinska baština ostala netaknuta zahvaljujući mirnom razvoju tijekom pet stoljeća. Povijesno središte grada 1992. je godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.
Gradić je dovoljno mali da se može upoznati pješice, a negdje sam pročitala kako postoje besplatne dvosatne ture poznate pod imenom »Wiseman Free Walking Tour« u okviru kojih lokalni vodič vodi turiste i priča im povijesne i manje poznate priče lokalnog folklora. Na kraju sami birate hoćete li i s koliko novaca nagraditi vodiča.
Naravno, najveća atrakcija je zamak koji svojom veličinom plijeni i dominira gradom. Ovo je drugi po površini zamak u Češkoj i u okviru gradskog zamka, koji se smatra nacionalnim spomenikom, postoje zdanja iz različitih razdoblja, iako je njegova gradnja počela u 13. stoljeću. Kao grad bogate povijesti Český Krumlov nudi mnoge atrakcije za koje nije potreban poseban plan obilaska, jer će vas prosto pozvati usput. Ljubitelji umjetnosti poželjet će posjetiti gradski muzej posvećen Egonu Schieleu (Egon Schiele Art Centrum) koji je nekada ovdje živio, a ništa manje poznato nije i najbolje očuvano barokno kazalište u Europi.
Sasvim je moguće da će vas u šetnji uhvatiti romantično raspoloženje, a ako dojmova bude previše pokušajte ih posložiti uz čašu dobrog piva. Meni kao odličan izbor zvuči dimljeno pivo nakouřený švihák. Ovo tamno pivo pivovare Eggenberg smatra se jednim od boljih u Češkoj, a ako vam ostane slobodnog vremena, mogući su i organizirani obilasci pivovare s degustacijom. 
Gorana Koporan
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika