Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet 
Srpska liga Vojvodina
Polovično 

SUBOTICA – Dva vezana domaćinstva nogometaši Bačke 1901 riješili su polovično. U izvanrednom kolu, odigranom u prošlu srijedu, protiv 1. maja iz Rume zabilježili su poraz rezultatom 1:2 (1:1). Od početka utakmice rivali su igrali čvrsto, ispitujući snagu protivnika. U 17. minuti, nakon neuspjelog zaleđa Rumljana, brzonogi Novak Vujošević se našao oči u oči s gostujućim vratarom i rutinski ga svladao. Gosti su poravnali nakon svega 10 minuta. U nastavku su oba rivala igrala čvrsto, na momente i nervozno. Kad su se već svi pomirili s podjelom bodova gosti su u sudačkoj nadoknadi zatresli mrežu Subotičana i tako prigrabili sva tri boda. U redovitom, 4. kolu, Subotičani su rezultatom 2:1 (1:0) svladali odličnu ekipu Hajduka 1912 iz Kule. I pored velike vrućine oba rivala su igrala vrlo požrtvovno. Nakon puno pretrčanih kilometara i po dvije bravurozne obrane vratara, u 28. minuti, iz slobodnjaka s 27-28 metara Manojlović razantnim udarcem po zemlji pogađa mrežu Kuljana. Iako su domaćini odlično započeli drugo poluvrijeme, tijekom njihovih najžešćih ataka Hajduk je u 52. minuti poravnao. Svega dvije minute kasnije na loptu je natrčao Bačkin poletarac Provči i svojoj ekipi donio novu prednost od 2:1. U finišu, riješeni da osvoje makar bod, gosti opsjedaju protivnička vrata, a Subotičani u 85. minuti ostaju bez Manojlovića, koji je unutar dvije minute dobio dvije javne opomene.  U preostalom vremenu Kuljani nisu uspjeli poravnati. U narednom kolu Bačka 1901 gostovat će Dunavu u Starim Banovcima.

Rasprodaja bodova

ČONOPLJA, NOVI BANOVCI – U izvanrednom, 3. kolu, Sloga je rezultatom 0:3 (0:0) položila oružje pred ekipom Stari grad. U srazu dva nova srpskoligaša u Čonoplji gosti su bili s(p)retniji. Skoro sat vremena igralo se egal, obostrano napadački. Stvorene prigode, najviše zahvaljujući odličnim vratarima, nisu realizirane, a onda su gosti iz Bačke Palanke za svega 25 minuta došli do uvjerljive pobjede. Zgodicima u 58., 73. i 84. minuti zapečatili su sudbinu Čonopljanaca i osigurali tri dragocjena boda. U 4. kolu, na gostovanju u Novim Banovcima, Sloga je ubilježila drugi poraz zaredom i upala u krug ekipa kojima predstoji borba za opstanak u ovom rangu natjecanja. Omladinac je zabilježio sigurnu pobjedu od 3:0 (1:0), pogocima u 27., 87. i 90. minuti. Sve do potkraj utakmice domaćini su imali minimalnu prednost, a Čonopljanci su sve snage bacili u napad, pokušavajući poravnati, što je iskusna ekipa Omladinca kaznila pogocima u posljednjim minutama utakmice. U narednom kolu Sloga će ugostiti ekipu OFK Vršca.

Preokret za poraz i pobjeda iz penala

PANČEVO, SOMBOR – Nogometaši Radničkog 1912 u derbiju izvanrednog kola, u prošlu srijedu su gostovali u Pančevu, kod ekipe Dinamo 1945. U srazu dva aspiranta na najviši plasman sigurniji su bili domaćini i zabilježili pobjedu rezultatom 3:1 (2:1). Domaćini su bolje otvorili utakmicu, imali više od igre, ali su Somborci u 37. minuti pogotkom Kneževića prvi zatresli protivničku mrežu. Dinamovci su poravnali nakon dvije minute, a na samom isteku prvog poluvremena i preokrenuli rezultat. Već u 48. minuti pogodili su mrežu Ićitovića za konačni rezultat utakmice. Somborci su se otvorili, preuzeli inicijativu, međutim, rezultat se više nije mijenjao. Jedino je Goronjić nakon grubog starta u posljednjoj minuti dobio izravni crveni karton. U 4. kolu Radnički 1912 je na domaćem travnjaku zabilježio pobjedu protiv Tise iz Adorjana rezultatom 2:1 (1:1). Somborci su neočekivano naišli na vrlo žestok otpor protivnika. Iako su se bolje otvorili i već u 15. minuti pogotkom Švelje došli u prednost, greškom u obrani dopustili su gostima poravnanje u 29. minuti. U nastavku su domaćini nastojali doći u novu prednost, a to su uspjeli tek u 62. minuti pogotkom Kneževića udarcem s bijele točke. U narednom kolu, u novom derbiju, Somborci će gostovati u Novom Sadu, kod ekipe Mladosti.

Vojvođanska liga Sjever
Presudio rani zgoditak 

SOMBOR – U derbiju 3. kola Radnički je ugostio trenutačnog lidera, Vojvodinu iz Bačkog Gradišta i zabilježio poraz od 1:2 (0:1). Gosti su došli u prednost već u 5. minuti, nakon prvog ozbiljnog napada. Najidealniju prigodu za poravnanje u prvom dijelu je propustio Lazar Žeželj. Nakon idealnog ubacivanja Lučića, nerezonski je oštro šutirao i prebacio vrata protivnika. U finišu poluvremena Radnički je imao još jednu odličnu prigodu, međutim Ožegovićev udarac maestralno je obranio gostujući vratar. Gosti su prednost podvostručili u 62. minuti iz jedne munjevite kontre. U 73. minuti Mazinjanin je ubacio s lijeve strane, a na oštru loptu natrčao je jedan od obrambenih igrača Vojvodine i glavom ju zakucao u vlastitu mrežu. Iako se do kraja susreta igralo pred gostujućim vratima, Somborci nisu uspjeli poravnati. Radnički će u izvanrednom kolu gostovati u Srbobranu kod istoimene ekipe, a u redovitom će dočekati ekipu Obilića iz Novog Kneževca.

Vratili se s punim plijenom

TAVANKUT – U 3. kolu Tavankut je ugostio ekipu OFK Vrbasa iz istoimenog mjesta i zabilježio pobjedu rezultatom 3:1 (1:0). Iako je tijekom cijelog prvog poluvremena domaćin napadao i stvarao prigode, tek u 43. minuti Sloboda je realizirao odličnu asistenciju igrača utakmice Nebojše Skenderovića. Na samom početku nastavka hladan tuš za Tavankućane. Gosti su u 47. minuti eurozgoditkom jednog od svojih napadača uspjeli poravnati.  Svega tri minute kasnije za novu prednost domaćina, a u 70. minuti i za konačan rezultat, Skenderović je zatresao mrežu žilave ekipe Vrbašana. U narednom, izvanrednom kolu Tavankut će gostovati u Crvenki, a u redovitom će ugostiti lidera, Vojvodinu iz Bačkog Gradišta.

Glatka pobjeda

APATIN – Utakmicu 3. kola OFK Mladost Apa je protiv Vojvodine iz Tovariševa odigrala vrlo sigurno i zabilježila čistu pobjedu rezultatom 3:0 (1:0). Apatinci su utakmicu otvorili silovito i protivniku stavili do znanja da ih zanima samo pobjeda. Gosti su sve karte bacili na obranu, kako bi što dulje sačuvali vlastitu mrežu. Domaćini su pogotkom Vukadinovića u prednost došli već u 7. minuti. U nastavku Apatinci pojačavaju tempo, a Mitrović u 70. i pričuvni igrač Repac u 76. minuti tresu mrežu gostujućeg vratara za konačni rezultat utakmice. U narednom, izvanrednom, kolu Apatinci će gostovati u Vrbasu, kod ekipe OFK Vrbasa, a u redovitom će ugostiti Crvenku.

Područna liga Sombor
Željezničari pokazali tko je gazda

BUKOVAC – Nogometaši somborskog ŽAK-a u gradskom derbiju odigranom u Bukovcu zabilježili su sigurnu pobjedu protiv Omladinca. Rezultat od 0:3 (0:2) mogao je biti i uvjerljiviji, pa domaćin i nema razloga za veliko nezadovoljstvo. Somborci su utakmicu započeli silovito, a već u 6. minuti mrežu domaćina zatresao je Čivčić. Nakon još nekoliko propuštenih prigoda Sazdanić je u 35. minuti podvostručio prednost gostiju. Hoscieslavski u 62. minuti nije realizirao penal, a samo deset minuta kasnije Vulin je postavio konačni rezultat. U narednom kolu ŽAK će ugostiti ekipu BSK iz Bačkog Brestovca.

Očekivano

STANIŠIĆ – Na gostovanju u Stanišiću, kod jednoga od najozbiljnijih aspiranata na lidersku poziciju, ekipe Stanišić 1920, očekivano, Tvrđava iz Bača nije izdržala opsadu domaćina i poražena je rezultatom 3:0. Domaćin je odigrao rutinski, a Bačani, pored sve borbenosti, nisu uspjeli postignuti niti počasni pogodak. U narednom kolu Tvrđava će ugostiti ekipu Radnički 1918 iz Ratkova. 
Područna liga Subotica
Tijesno u Bajmaku

BAJMAK – U 3. kolu Radnički 1905 je ugostio ekipu s dna ljestvice, Sutjesku iz Bačkog Dobrog Polja. Teže od očekivanog, domaćini su s minimalnih 1:0 (0:0) zabilježili unaprijed uknjiženu pobjedu. Ova utakmica je dokaz da se za svaki bod, bez obzira na snagu protivnika, i najjači moraju izboriti. U derbiju narednog kola Bajmačani će gostovati u Novom Žedniku kod ekipe Preporoda.

Ispuštena pobjeda

ĐURĐIN – U vrlo borbenoj utakmici, odigranoj u Đurđinu, domaćin je rezultatom1:2 (0:0) prepustio bodove ekipi Sloge iz Ostojićeva. U narednom kolu Đurđin će gostovati u Adi, kod ekipe AFK. 

MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Monoštorcima puna mreža

KULA – S prvog gostovanja u novoj sezoni Dunav se u Monoštor vratio s punom mrežom. Očekivano, jedan od favorita za najviši plasman, Kula, rezultatom od 4:0 upisala je nova tri boda na svoj konto. U narednom kolu Monoštorci će ugostiti ekipu Aleksa Šantića iz istoimenog mjesta.

Bodovi s neugodnog gostovanja

KRUŠČIĆ – S prvog gostovanja u novom prvenstvu ekipa Dinama 1923 u Bereg se vratila s nova tri boda. Oduvijek neugodnog rivala, ekipu Mladosti, u Kruščiću je svladala rezultatom 1:2 i na najbolji način potvrdila najavu juriša na najviši plasman na ljestvici. U derbiju narednog kola Berešci će ugostiti ekipu Kule iz istoimenog mjesta.
Ivan Andrašić

EUROPA


Polagano se zahuktava i europska nogometna scena, na kojoj je, unatoč ispadanju Lokomotive iz kvalifikacija za Ligu prvaka i dalje pet hrvatskih predstavnika. Jer, lokosi svoju euro odiseju nastavljaju u kvalifikacijama za Ligu Europe. Ali, pođimo redom. Prednost ima hrvatski prvak Dinamo, koji je na velike muke i uz dosta sreće na koncu uspio proći rumunjski Cluj. I to nakon penal ruleta u kojemu ga je spašavao vratar Livaković. Ali pobjedi se ne gleda u zube, jer je ždrijeb u ponedjeljak već donio novoga protivnika u trećem kvalifikacijskom kolu. I to kakvoga. Zahuktalog Ferencvárosa, koji je uspio svladati Celtic u Glazgowu, a sada doma dočekuje višestrukog prvaka Hrvatske. Netko će reći dobro je što se igra u Budimpešti, jer je prošlo gostovanje Dinama okrunjeno impresivnom pobjedom od 4:0. Kako će ovoga puta biti ostaje nam vidjeti sredinom mjeseca kada je na programu ovaj izlučni susret (igra se samo jedna utakmica). 
Hajduk i Osijek startaju u svojoj europskoj ulozi, ali je ždrijeb bio mnogo naklonjeniji Splićanima koji su izvukli Renovu i idu u goste u Sjevernu Makedoniju. U glavni grad Slavonije pak stiže švicarski Basel, momčad koja je prošle godine igrala u četvrtfinalu ovoga natjecanja i domaćini neće imati ulogu favorita u ovom susretu.
Što se tiče 1. HNL, uzbuđenja su i dalje redovita u svakom kolu. Najsvježije je bilo u Splitu, gdje je Slaven odigrao sjajan susret i pokvario Hajduku (2:2) stopostotan učinak. Maksimalni su još jedino Dinamo i Gorica. Modri su u derbiju kola uvjerljivo svladali Osijek (4:1), ali uz nekoliko penala, dok je hit momčad Gorice doma bila bolja od Šibenika (3:2). Rijeka se pobjedom protiv Istre (2:1) vratila u borbu za vrh tablice, dok su Varaždin i Lokomotiva remizirali (1:1).
Kakav je elitni razred hrvatskog klupskog nogometa najbolje svjedoči aktualna tablica na kojoj je Osijek, koji je još uvijek u Europi, trenutačno u zoni ispadanja sa samo jednim osvojenim bodom u tri odigrana kola. S druge strane, Gorica je druga s velikih devet bodova, dok je Varaždin solidan peti s četiri osvojena boda.
Ljubitelji hrvatskog nogometa mogu uživati. Još ako tako bude i u europskim susretima...
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika