Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vjenčana fotografija

Fotografija snimljena na dan vjenčanja jednog, po godinama mladoženje i mladenke, pomalo neobičnog para svjedoči o nepobitnoj činjenici kako niti rat ne može zaustaviti normalan način življenja. Osobito ako su u pitanju ljubav i brak. 
Drugi svjetski rat je tek započeo u Subotici, ali unatoč okupaciji život je nastavio teći uobičajenim tijekom. Jer život je uvijek bio jači od svih nedaća. A ljubav i brak njegova najjača snaga. I baš te, prve ratne godine, 19. srpnja 1941., vjenčali su se Lazar Prćić i Ana Horvacki. Tridesetčetverogodišnji odvjetnik i osam-naestogodišnja djevojka. Pomalo neobična kombinacija, ali ljubav nikada nije marila za starosne granice i statusne razlike. Gledajući sa strane, Lazar je za ono vrijeme bio već u zrelim godinama i trebao se već prije oženiti, dok je šiparica Ana možda mogla pričekati još koju godinu. Fotografija je snimljena u dvorištu mladenkine rodne kuće u tadašnjoj Kosovskoj ulici u Subotici, nepun sat nakon vjenčanja u katedrali sv. Terezije u kojoj je bračni par Prćić vjenčao velečasni Nikola Dulić.
Pokraj mladenke Ane sjede njezina mater Marga, brat i njezin kum Marko (sudac kotarskog suda u Dugom Selu pokraj Zagreba), dok su pored mladoženje Lazara njegov punac, Martin Horvacki (glavni gradski arhivar u mirovini) i njegov kum Franjo Orčić (odvjetnik). U gornjem redu iznad mladenke je njezina najmlađa sestra Marija, a do nje najstarija sestra Liza, te nekoliko najbližih obiteljskih prijatelja (Ivan Tikvicki sa suprugom).
Godinu dana kasnije, točnije 1. listopada 1942. godine, dobili su sina Milivoja koji će poći očevim stopama (dipl. pravnik) i 1980. godine nastaviti rad u obiteljskom odvjetničkom uredu osnovanom 1937. godine u Subotici. Nažalost, ovaj »ratni brak« nije dugo potrajao (do 1946. godine) i kao da je s ratnim vihorom odlepršala i ljubav kojom je, unatoč starosnoj razlici, svojevremeno započeo. Stoga je i ova priča o fotografiji zbilja kratka, ali više od riječi i nadasve kratke bračne veze govori sačuvani stari fotos iz obiteljskog albuma.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika