Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gradnja u Vermešovim vinogradima

Kada je X. kvart, današnji Kertvaroš, planski reguliran za gradnju i nove placeve, »slavnom gradskom Senatu« 1925. godine obratio se Károly Vermes dopisom, koji je sačuvan u Povijesnom arhivu Subotica (F:47. III 465/1925), sa skicom ponuđene parcelizacije njegovog vinograda površine pet katastarskih jutara. Na fotografiji je dio spomenute skice, na kojoj je crvenom bojom označen dotadašnji vinograd, sa žuto ucrtanim predloženim novim ulicama. Lokacija je, vjerojatno, poznata mnogim Subotičanima, a čije je to zemljište bilo prije nastanka novog naselja otkriva ovaj dopis i drugi sačuvani prateći akti. Vermesovi vinogradi nalazili su se pokraj nekadašnje Kolijevke, danas MUP-a, gdje je nastalo nekoliko novih ulica, prepoznatljivih i u ovo vrijeme.
Károly Vermes obraća se Senatu s adrese Park kralja Petra 9; to je adresa jedne od četiri palače podignute uz park kod Željezničke postaje koncem devetnaestog stoljeća. Vermes je ponudio plan parcelizacije površine koju će prodavati za gradnju, a gradu besplatno namijenio dio zemljišta kojim će prolaziti ulice. U dopisu navodi: »Saopštavam da ću onu površinu, koja će biti eksproprisana za ulice zbog eventualne regulacije, gradu besplatno gruntovno otpisati...«. Prijedlog je prihvaćen. 
Jedna od prvih dozvola za gradnju u novim ulicama u Vermesovim vinogradima odobrena je Antunu Vojniću u rujnu 1925. godine. Kada u svibnju 1928. nadležnu instituciju obavještava o završetku kuće, navodi adresu Segedinski vinogradi – Naselba Vermeša. Upravo te godine ulice u novim kvartovima dobijaju nazive, a kuće brojeve, te je koncem iste godine Vojnićeva adresa Vojvođanska ulica broj 19. Danas je to Ulica Ferenca Kissa.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika