Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Promocija naslijeđa kroz moderni izraz

Treći po redu Kaleidoskop kulture u Novom Sadu, kojega organizira Fondacija Novi Sad – Europska prijestolnica kulture, bit će održan od 4. rujna do 9. listopada. Ovaj kulturni projekt bit će otvoren večeras umjetničko-programskim konceptom Liman 5, na mjestu gde se susreću industrijsko naslijeđe i suvremeno stvaralaštvo.
Četiri dana svečanog otvorenja na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana kroz pet umjetnosti – arhitekturu, književnost, vizualnu, primijenjenu i izvođačku, predstavljat će uvertiru u pet tjedana tijekom kojih će se programi predstavljati širom Novog Sada, pružajući posjetiteljima priliku da izaberu i stvore svoj vlastiti kaleidoskop kulture. 

Uživo i online

Programi Kaleidoskopa kulture bit će dostupni i online, čime će pristup publici biti veći i u skladu s novim okvirima decentralizacije kulture. Iskustvo Fondacije Novi Sad – Europska prijestolnica kulture stečeno kroz jačanje novosadske umjetničke scene, jeste da je podrška online posjetitelja velika, što daje novi podstrek kako kultura može da se razvija, uz to stvarajući i novu publiku.
»Svojom kulturom zajedništva, uključujući sve Novosađane, Kaleidoskop kulture ne samo što nadilazi uobičajeni pristup kulturi, već ovogodišnjom organizacijom, uživo i online, prevladava ograničenja nametnuta koronom. Svečano otvorenje je utoliko važnije, jer se dešava u prostoru gdje je kultura dijaloga pokazala da kao društvo, bez obzira na različita viđenja, često i nepovjerenje, imamo snage da komuniciramo i stvaramo zajedno«, rekao je direktor Fondacije Novi Sad – Europska prijestolnica kulture Nemanja Milenković i dodao da je Kaleidoskop kulture svojevrstan primjer projekta koji nastaje i razvija se kroz smjernice i uključivanje svih aktera – umjetnika, ustanova kulture, nevladinih organizacija, građana i posetitelja, iz čega proistječe jak programski koncept.

Kultura zajedništva

Kultura zajedništva kroz jedinstven umjetničko-programski pristup započet će svečanim otvorenjem, uz sudjelovanje Srpskog narodnog pozorišta, Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra Infant, Bitef teatra, Šabačkog pozorišta, teatra Mimart, umjetničko-produkcijskog kolektiva Karkatag i Obnova film festa. Na otvaranju će biti održana i izložba o Velikom Limanu, predstavljanje slobodnih umjetnika iz nekadašnje Kineske četvrti, te izložba studenata sa smjera za scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka.
Nakon svečanog otvorenja publiku ispred Fabrike čekaju kazališne predstave ispred Lančare i Gvožđare, performans ispred Kulturne stanice OPENS, gdje će biti i projekcija dječjih filmova, zatim umjetničke, vizualne i zvučne instalacije kod Gvožđare, Fabrike i Čeličane, ispred Skladišta i na Mostogradnji. Izložbe fotografija također će biti na više lokacija, a ispred Menze će biti projekcija filmova.

Opera na otvorenom

Glavna ideja ovogodišnjeg otvaranja Kaleidoskopa kulture, očuvanja i promocije naslijeđa kroz moderni izraz, se možda najbolje ogleda u izvođenju multimedijalnog opernog spektakla Rigoleto. To je prvi put da će ova opera, nakon skoro 170 godina od premijere u Veneciji, biti izvedena na otvorenom, uz specijalnu video projekciju na fasadi dugoj 50 metara.
»Pravi je trenutak da pružimo jedni drugima ruke – možda sada prvi put i da zapravo pokušamo da operni umjetnici izađu iz operne zgrade i ostvare jednu sinergiju s drugim načinom razmišljanja i drugim prostorom. Kada se ovakvim, velikim projektima, stvaraju nove okolnosti, zajednica raste i tako se zapravo biva prijestolnicom kulture«, rekao je reditelj Aleksandar Nikolić. 
Rigoleto, pod dirigentskom palicom Argentinca Luisa Gorelika, urađen u koprodukciji s najstarijim srpskim teatrom, Srpskim narodnim pozorištem, publika će imati prilike pogledati 7. rujna kod Češkog magacina. 
Detaljan program trećeg Kaleidoskopa kulture sa satnicom možete pronaći na službenoj internetskoj stranici: http://kaleidoskopkulture.com.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika