Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osnutak društva Neven, ministar Somljan u Somboru

29. kolovoza 1939. – Hrvatski dnevnik javlja da je u Subotici osnovano novo sportsko društvo, kojeg su osnovali hrvatski radnici. Društvo se zove Hrvatsko radničko sportsko društvo Sloboda. Hrvatski dnevnik također javlja da će u nedjelju, 3. rujna, seljaci u Tavankutu osnovati Hrvatsko seljačko sportsko društvo Tomislav.

1. rujna 1896. – Neven piše: »Bunjevci i Hrvati jednokrvna braća, koje iako dijeli granica, ali ih ne dijele osjećaji.«

1. rujna 1900. – Neven javlja da je bunjevački rodoljub Matija Išpanović otpušten iz prosvjetne službe odlukom državnog školskog nadzornika Kuruca. Naime, koncem srpnja 1900. Išpanović se oženio gospođicom Mačković, učiteljicom u crkvi sv. Terezije. Vjenčanje je obavljeno na hrvatskom jeziku, što je izazvalo negativnu reakciju medija, u kojoj su se, kako Neven piše, naročito istaknule »čivucke novine«.

1. rujna 1902. – Neven javlja da je u Baču župnikom postao Ivan Evetović, prijatelj i suradnik Nevena.

1. rujna 1920. – Neven javlja da je 31. kolovoza u velikoj dvorani Gradske kuće u Subotici održana osnivačka skupština Prosvjetnog društva Neven, kojom prilikom je izabran upravni odbor: predsjednik Ilija Kujundžić (kanonik), potpredsjednik Ivan Vojnić Tunić (gimnazijski upravitelj), tajnik Ivan Malagurski, članovi: Lajčo Budanović (župnik), Josip Prćić (podgradonačelnik), Mijo Mandić (školski nadzornik), Kata Taupert Sudarević, Kata Prćić (predsjednica društva Bunjevaka), Lazar Orčić (nadbilježnik), Matija Evetović (gimnazijski profesor), Ivan Kujundžić (školski upravitelj) i Ivan Marcikić.

1. rujna 1939. – Subotičke novine donose iscrpan članak (pod naslovom Velebno slavlje na Tavankutu) o posveti i otvaranju Hrvatskog seljačkog prosvjetnog doma u Tavankutu u nedjelju, 27. kolovoza, koje je, kako pišu, okupilo najmanje oko 10.000 ljudi. Sumirajući dojmove, zaključuju da je to bila »sjajna manifestacija hrvatske narodne svijesti bačkih i baranjskih Hrvata«.

2. rujna 1939. – Hrvatski dnevnik javlja da je ministar bez lisnice Bariša Smoljan 1. rujna u pola 10 stigao iz Beograda u Sombor. Na somborskom kolodvoru građanstvo i cijeli radni odbor Hrvatske seljačke stranke iz Bačke i Baranje priredio mu je svečani doček. Potom je povorka krenula ka Hrvatskom domu (danas HKUD Vladimir Nazor), u čijem dvorištu je Smoljan održao govor.

2. rujna 1977. – Subotičke novine javljaju da je proteklog tjedna KUD Bunjevačko kolo gostovalo na XII. Kočićevom zboru, tradicionalnoj manifestaciji posvećenoj književniku Bosanske krajine Petru Kočiću u Banja Luci.

3. rujna 1921. – Subotičke novine donose dopis iz Monoštora o bivšem župniku Paji Vidakoviću, koji je svrgnut s položaja monoštorskog župnika zbog članka protiv jurisdikcije Kalačke nadbiskupije nad Bačkom. Kako dopisnik javlja, u Monoštoru je u nedjelju, 27. rujna, bubnjar oglasio da je Vidaković dobio natrag svoje župništvo. Međutim, kako napominje, ta je vijest lažna. Dopisnik također objašnjava uzrok Vidakovićevog sukoba s nadbiskupijom. Naime, agitatori Demokratske stranke su »unesrićili našeg gospodina, kad su ga stalno nagovarali, da će on biti biskupom, a on je to povirovao, pa se prikomirno pouzdao u njihovu zaštitu«.

4. rujna 1936. – Subotičke novine javljaju da je u Đurđinu 30. kolovoza 1936. svečano otvoren Hrvatski seljački dom, koji je podignut »nastojanjem ogranka Seljačke sloge i požrtvovnošću svih Đurđinčana«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika