Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stotinu filmova sa »Starog kontinenta«

Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala europskog filma Palić, bit će održano od 12. do 18. rujna na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog sveučilišta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu Eurocinema i Art kinu Lifka u Subotici, kao i kinu Abazija na Paliću.
Ovogodišnja dobitnica nagrade Aleksandar Lifka, za izuzetan doprinos europskoj kinematografiji, u kategoriji inozemnih stvaralaca je legendarna mađarska redateljica Ildikó Enyedi, koja je za svoj posljednji film O tijelu i duši dobila jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu nezavisnog filma – Zlatnog medvjeda na Berlinalu. U kategoriji stvaralaca iz Srbije, Lifku za ovu godinu je dobila čuvena glumica Mirjana Karanović. Talijanska redateljica i montažerka Sara Fgaier dobitnica je ovogodišnje nagrade Underground spirit koju festival dodjeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu izvan glavnih tokova industrije.

Petnaest selekcija

Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Europe, u 15 različitih selekcija i programskih cjelina. Glavnu natjecateljsku selekciju čini 12 europskih ostvarenja. Na svečanom otvorenju, 12. rujna, premijerno će biti prikazan film Ime naroda Darka Bajića. Na programu će se naći film Pinokio talijanskog redatelja Mattea Garronea (Gommora, Riality show, Dogman). Poznati francuski autor starije generacije Philippe Garrel bit će na programu s novim filmom Sol od suza, a vete-ranka poljskog i svjetskog filma Agnieszka Holland će na repertoaru biti s novim filmom Šarlatan. Jedan od najosobenijih njemačkih redatelja Christian Petzold dolazi s dramom Undin, koja je na ovogodišnjem Berlinalu dobila nagradu kritike FIPRESCI i Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu. Najkontroverzniji film glavnog programa bit će Nataša, jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog redatelja Ilyae Khrzhanovskyog. Iz službene selekcije neodržanog festivala u Canessu stiže poljsko-švedski film Znoj Magnusa Von Horna, dok će se filmom Lekcije iz perzijskog predstaviti redatelj Vadim Perelman. Na Paliću će biti prikazani i filmovi Divlja zemlja danske redateljice Jeanette Nordahl, Valan mađarskog redatelja Béle Bagote, Nada norveške rediteljice Marie Sødahl i 18% sivog bugarskog redatelja Viktora Chouchkova. Festival će 18. rujna, izvan konkurencije, svečano zatvoriti Hotel Beograd redatelja Konstantina Statskiya.

Paralele i sudari

U natjecateljskoj selekciji programa Paralele i sudari bit će prikazani filmovi Očajanje latvijskog redatelja Karlisa Lesinsha, Sluškinja ukrajinske redateljice Kristine Sivolap, FOMO – strah od propuštanja Attile Hartung iz Mađarske, FREM slovačke redateljice Viere Čákanyove, Ubij, pa napusti grad Mariusza Wilczyńskog iz Poljske, Mater hrvatskog redatelja Jure Pavlovića, Partenon litavskog redatelja Mantasa Kvedaravičiusa, austrijski film Kraljevsko plava Dinka Draganovića, domaći film Sutra je još uvek juli koji je režirao Dejan Vlaisavljević Nikt, Zaboravljeni Darje Oniščenko iz Ukrajine, Posluga slovačkog redatelja Ivana Ostrochovskyog. Izvan konkurencije će u istoj selekciji biti prikazana ostvarenja Prvi most Laile Pakalnine iz Latvije, Ja sam Frenk slovenskog redatelja Metoda Peveca i Patrole bugarskog redatelja Stefana Komandareva.
Međunarodni žiri dodijelit će Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju. Žiri kritike dodijelit će nagradu za najbolji film iz selekcije Paralele i sudari, FIPRESCI žiri za najbolji film, a na osnovu glasova publike bit će dodijeljena i Gorki list nagrada publike.
Festival europskog filma Palić podržali su Europska unija kroz program Kreativna Europa MEDIA, Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica i mnogobrojni partneri i medijski partneri.
Festival europskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih mjera Vlade Srbije i Kriznog stožera za suzbijanje zarazne bolesti covid-19. Službeni protokol, s detaljnim uputama o mjerama tijekom trajanja festivala, bit će donijet i blagovremeno objavljen prije početka manifestacije, najavljuju organizatori.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika