Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stockholm

– Ja mislim da bi ti mogla živjeti u Stockholmu.
Bila sam tko zna gdje u mislima, uljuljana u kanal i sve zelenilo koje na kraj ljeta ima zaista neku posebnu čaroliju. 
– Meni kažeš?
- Da, da. Slao sam ti onda fotke njihove knjižnice? Mogla bi tamo raditi. Nije velik grad, a velik je. Sve je lijepo, uređeno i na poseban način mirno. 
– Nisam razmišljala o tome. Zapravo, ni ne znam mnogo o Stockholmu. Da, vjerujem da bih mogla živjeti u Švedskoj. Nije ni tako daleko.
– Nije to za zauvijek. Onako malo, ići probati, doživjeti, ostati ili nastaviti.

Grad na 14 otoka

Glavni grad Švedske, sagrađen na 14 otoka, okružen morem i jezerom. Svaki stanovnik posjeduje bicikl, ima vikinški grad, slavi kulturu, dodjeljuje Nobelovu nagradu... Ali, polako...
Početak priče o Stockholmu smješten je u 13. stoljeće u dokumentima koje je potpisao vladar Birger Jarl, za kojeg se vjeruje da je sagradio Stockholm kako bi Švedsku zaštitio od napada. Da li zbog toga ili nečeg drugog, ali zanimljiva je činjenica da je Švedska zemlja koja nije ratovala u posljednjih 200 godina i da njezini stanovnici žive dobar i miran život.
Iako ga svi zamišljaju kao ledeni grad, uistinu nije. Klima je tamo umjereno kontinentalna, što znači da su ljetne temperature oko 25 Celzijevih, a zimske oko minus 5 stupnjeva. A što se tiče Celzija, i ova ljestvica je švedskog podrijetla.
Gamla stan ili Stari grad najstariji je dio grada, smješten na tri otoka – glavnom Stadsholmen, te na otocima Riddarholmen i Helgeandsholmen. Na ulazu nalazi se gradska vijećnica Stadshuset, izgrađena u talijanskom renesansnom stilu, a Oscari su organizirani u njenoj Zlatnoj dvorani. Središte Starog grada pravi je epicentar turista i u njemu su smještene Kraljevska palača, Kraljevske grobnice i Parlament, ulice su uske i kamene, a renesansne su zgrade obojene u žutu i crvenu boju i prepoznatljiva su značajka grada.

Od turista do stanovnika Stockholma

Turisti također vole otok zelenila i muzeja, Djurgarden. Stockholm je na vrhu popisa po broju muzeja u svijetu. Ima ih preko 70, a većina ih se nalazi na ovom otoku. Od mnogih muzeja koji su ovdje, posebno bi me zanimao onaj posvećen spisateljici Astrid Lindgren, koja je stvorila Pipi Dugu Čarapu, i svi oni koji uživaju u dječjim pričama uživat će u ovom muzeju, vozeći se kroz imaginarne svjetove ove spisateljice. Još jedan vrlo zanimljiv muzej posvećen je bendu ABBA koji potječe iz Stockholma, a smješten je na tri kata i prostire se na površini od 4.000 četvornih metara. Nobelov muzej, muzej Vasa, Skansen, fotografija ili nešto sasvim drugo, ali sigurno je da vam muzeja neće nedostajati i da vam uopće neće biti dosadno.
Kraljevska rezidencija Drottningholm, zajedno sa starim grobljem i najstarijim gradom u Švedskoj – Birkom, uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a moram priznati da me posebno privlači Birka – vikinški grad. Smješten na otoku Björkö, izgrađen kao važna trgovačka luka, danas vam pruža priliku da vidite kako je izgledao svakodnevni život grada Vikinga i izvrsno je mjesto za izlete.
– Nisam puno pročitala, ali sve ovo što jesam me poziva, i da: mogla bih živjeti u Stockholmu, gradu gdje je osnovno prijevozno sredstvo bicikl, gdje je vožnja brodićem uz prolaze ispod mostova poseban i veoma dostupan ugođaj, gdje je zrak kao i sam grad besprijekorno čist, a prijevoz i svaki dogovor besprijekorno precizni.
Tko zna…
Gorana Koporan 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika