Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet 
Srpska liga Vojvodina
Mudrom igrom do cijeloga plijena 

STARI BANOVCI – Na gostovanju u Starim Banovcima nogometaši Bačke 1901 zabilježili su pobjedu protiv Dunava rezultatom 1:2 (0:1). Gosti su već u 3. minuti došli u prednost eurozgoditkom Radmanovića iz slobodnjaka. Prvo poluvrijeme proteklo je u nastojanju domaćina da poravna, a Subotičani su prijetili iz opasnih kontri. U nastavku domaćin pojačava tempo i propušta nekoliko zrelih prigoda, što u 54. minuti pogotkom kažnjava Šljivančanin. I pored velikog truda, nogometaši Dunava su uspjeli jedino umanjiti poraz pogotkom iz penala u 90. minuti. U narednom kolu Bačka 1901 će ugostiti ekipu Sloge iz Čonoplje. 
 
Bod s novim trenerom

ČONOPLJA – Predvođena novim trenerom Slobodanom Jokanovićem Sloga je u Čonoplji u 5. kolu rezultatom 0:0 podijelila bodove s ekipom OFK Vršca. Istina, Čonopljanci su prekinuli niz poraza, ali su i dalje bez pobjede. Bila je ovo treća podjela bodova, prva s novim trenerom, isključenim u 82. minuti zbog žestokih prosvjeda na jednu spornu sudačku odluku. Samo nekoliko minuta kasnije isključen je i trener gostiju iz istog razloga. Utakmica je bila više borbena nego lijepa za oko. Oba rivala imala su svoje vrlo ozbiljne prigode, međutim, vratari su bili sigurni, a i napadači neprecizni. U narednom kolu Sloga će gostovati u Subotici, kod ekipe Bačka 1901.

Bez bodova u derbiju

NOVI SAD – Na gostovanju u Novom Sadu, u novom derbiju kola, nogometaši Radničkog 1912 poraženi su s minimalnih 0:1 (0:0) od ekipe Mladosti GAT. U srazu dva aspiranta na najviši plasman s(p)retniji su bili domaćini. Somborci su od početka umješno čuvali vlastita vrata, ali i stvarali opasne prigode iz brzih kontri. U nastavku domaćini pojačavaju tempo, bacivši sve karte na napad. Stvorili su nekoliko vrlo izglednih prigoda, a kad je već sve nagovještavalo podjelu bodova, domaćini su, nakon jednoga od brojnih kornera, u 90. minuti zatresli mrežu Ićitovića za veliko slavlje i pobjedu u derbiju. U narednom kolu Somborci će ugostiti susjeda na ljestvici, ekipu Feniks 1995.

Vojvođanska liga Sjever
Dvije vezane pobjede

SRBOBRAN, SOMBOR – Na gostovanju u Srbobranu, kod istoimene ekipe, somborski Radnički je u izvanrednom kolu pobijedio rezultatom 1:2 (1:0). Gosti su bolje otvorili susret, a nakon stopostotne prigode i promašaja Žeželja domaći su već u narednom napadu, u 23. minuti, došli u prednost. Somborci su zaigrali još ofenzivnije, do poluvremena stvorili tri ozbiljne prigode, ali ih nisu uspjeli realizirati. U nastavku domaćini padaju u igri, što su gosti umješno kaznili. Nakon prekršaja nad Lučićem u kaznenom prostoru Srbobrana Ožegović je u 70. minuti realizirao penal za poravnanje. Za potpuni preokret pet minuta kasnije mrežu domaćina zatresao je Knežević. U 5. kolu Radnički je pokazao zavidnu efikasnost i rezultatom 5:2 (2:0) svladao ekipu Obilića iz Novog Kneževca. Somborci su odlično otvorili igru i u 10. minuti Žeželj pogađa desni gornji kut gostujućeg vratara. Već u 19. minuti Krunić je podvostručio prednost. Gosti su prepolovili prednost domaćina u 57. minuti, no, njihove nade pokopao je Žeželj pogocima u 61. i 71. minuti. Četiri minute kasnije gosti su umanjili prednost, a »točku na i« stavio je Mijović u 86. minuti. U narednom kolu Somborci će ugostiti ČSK Pivaru iz Čelareva.

Strijelci zatajili

CRVENKA, TAVANKUT – U izvanrednom kolu Tavankut je propustio prigodu da se iz Crvenke vrati s punim plijenom. U utakmici bez zgoditaka gosti su dominirali, stvarali vrlo ozbiljne prigode, ali je njihove napadače u očaj dovodio igrač utakmice, domaći vratar Jokić. O igri domaćina govori podatak da je vratar Tavankućana Lebović bio potpuno besposlen. U 5. kolu Tavankućani su ugostili lidera, Vojvodinu iz Bačkog Gradišta i zabilježili poraz rezultatom 0:1 (0:0). Igralo se prilično tvrdo i oprezno, oba rivala su se trudila izbjeći poraz. I u takvoj igri stvoreno je nekoliko ozbiljnih prigoda, više pred vratima gostiju, a zahvaljujući nesnalaženju napadača mreže se nisu tresle sve do samog finiša. U 85. minuti, nakon odglumljenog pada jednog gostujućeg napadača u kaznenom prostoru domaćina, nesigurni sudac Strahinja Kovač dosudio je penal. Gosti su s bijele točke zatresli mrežu Lebovića i učvrstili lidersku poziciju. U narednom kolu Tavankut će gostovati u Srbobranu kod istoimene ekipe. 

Glatka pobjeda

VRBAS, APATIN – U utakmici izvanrednog kola OFK Mladost APA je na gostovanju kod OFK Vrbasa rezultatom 0:1 (0:0) osvojila pun plijen. Domaćini su pružili otpor u granicama svojih mogućnosti, a Apatinci su igrali upravo onoliko koliko je bilo potrebno i pogotkom postignutim u prvom poluvremenu zabilježili minimalnu pobjedu. U redovitom, 5. kolu, protiv indisponirane Crvenke odigrali su vrlo sigurno i zabilježili čistu pobjedu rezultatom 3:0 (2:0). Apatinci su utakmicu otvorili silovito i protivniku stavili do znanja da ih zanima samo pobjeda. Gosti su čuvali mrežu svim sredstvima, pa je odlični sudac Dopuđa opravdano dosudio dva penala za domaće. Realizirali su ih Bursać u 20. i Mitrović u 36. minuti. Konačni rezultat postavio je Vukadinović u 55. minuti, a domaći vratar Jeličić ostao je svih 90 minuta neuposlen. U narednom kolu Apatinci će u derbiju gostovati u Bačkom Gradištu, kod lidera Vojvodine.

Područna liga Sombor
Vratar najzaslužniji za pobjedu

SOMBOR – Somborski ŽAK je u 4. kolu svladao ekipu BSK-a iz Bačkog Brestovca rezultatom 3:1 (1:1). Domaćini su došli u prednost već u 9. minuti pogotkom Timara. Svega četiri minute kasnije gosti iz penala poravnavaju i osokoljeni, do poluvremena, igraju znatno angažiranije. Obrana domaćina u nekoliko navrata se našla na teškim kušnjama, no, gostujućim napadačima na koncu bi se nevjerojatnim intervencijama ispriječio vratar Kozlina. U nastavku su domaći strijelci bili konkretniji, pa je Jovanović poslao loptu iza leđa gostujućeg vratara u 54. i 74. minuti. Gosti su u finišu meča stvorili još nekoliko vrlo izglednih prigoda, ali je Kozlina za njih ostao nesavladiv. U narednom, izvanrednom kolu, ŽAK će gostovati u Ruskom Krsturu kod ekipe Rusina, a potom će dočekati Tvrđavu iz Bača.

Bačani odahnuli

BAČ – Nogometaši Tvrđave u Baču su dočekali izravnog takmaca u borbi za opstanak u ovom rangu natjecanja, ekipu Radničkog 1918 iz Ratkova i zabilježili tijesnu pobjedu od 2:1. Utakmica je bila vrlo borbena, igralo se beskompromisno, a domaćini su ovom pobjedom osvojili bodove dragocjene za mirniji nastavak prvenstva. U narednom, izvanrednom kolu Tvrđava će gostovati u Bačkom Brestovcu, kod fenjeraša BSK-a, a u redovitom u Somboru kod ŽAK-a. 

Područna liga Subotica
Iz derbija u derbi

NOVI ŽEDNIK – U 4. kolu Radnički 1905 je na gostovanju u Novom Žedniku poražen od izravnog takmaca u borbi za lidersku poziciju, ekipe Preporoda, rezultatom 3:0 (1:0). Prigodu za iskupljenje Bajmačani će imati već u narednom kolu. U novom derbiju, na domaćem travnjaku će dočekati lidera Sentu. 

Novi poraz

ADA – U vrlo borbenoj utakmici 4. kola, na gostovanju u Adi kod ekipe AFK, Đurđin je zabilježio novi poraz rezultatom 2:1 (1:0). Ovaj poraz ostavio je Đurđinčane u skupini ekipa kojima će u nastavku prvenstva svaki bod biti dragocjen u borbi za opstanak u ovom rangu natjecanja. U narednom kolu, u derbiju začelja, Đurđin će ugostiti ekipu Sutjeske iz Bačkog Dobrog Polja. 
MNL Sombor - Apatin - Kula - Odžaci 1. razred
Monoštorci efikasni

MONOŠTOR – U 3. kolu Dunav je na Doli zabilježio uvjerljivu pobjedu rezultatom 4:1 (3:0) protiv starog rivala, Aleksa Šantića iz istoimenog mjesta. Mrežu gostujućeg vratara tresli su Darko Kurjakov, Željko Balaž i u dva navrata Leon Mrvičin. U narednom kolu Monoštorci će gostovati kod ekipe OFK Odžaci u istoimenom mjestu.

Pobjeda u derbiju
 
BEREG – U derbiju 3. kola Dinamo 1923 je na domaćem travnjaku svladao ekipu Kule rezultatom 2:1. S nova tri boda Berešci su na najbolji način potvrdili najavu juriša na lidersku poziciju na ljestvici. U narednom kolu Dinamo 1923 gostovat će u svojstvu favorita u Aleksa Šantiću, kod istoimene ekipe.

MNL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 2. razred
Uspavani Sonćani

SONTA – Na otvorenju nove sezone Dinamo je u Sonti poražen od Graničara iz Riđice rezultatom 2:3 (1:2). Iako su više vremena imali loptu u nogama, za razliku od vrlo borbenih Riđičana, modri su igrali dosta indolentno. Gosti su opasno prijetili iz kontranapada, pa su već u 12. minuti iz penala načeli mrežu vratara Kuruca, a osam minuta kasnije i podvostručili prednost. Dinamovce je u igru vratio Duraković pogotkom iz gužve u 34. minuti. I u nastavku ista igra. Sonćani su napadali jalovo, pa je, nakon novog pogotka Riđičana u 56. minuti, Đanić uspio samo umanjiti rezultat pogotkom iz penala u 77. minuti. U narednom kolu Dinamo će gostovati kod uvijek neugodne Rastine 1918 u istoimenom mjestu.
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika