Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Drama u palićkom trokutu

Pogled iz ptičje perspektive centra Palića – preciznije i jasnije no sa zemlje – otkriva zanimljiv trokut zemljišta, koji počinje na raskrižju Horgoškog puta i željezničkih tračnica, pa se širi ka centru naselja. U ovom trokutu danas je smješten tržni centar s nizom manjih lokala i jednim većim katnim objektom, građenim prije nekoliko desetljeća za robnu kuću. Tu su još i tri zgrade iz prijašnjih vremena, dijelom stambene.
Prije 96 godina zamisao je bila potpuno drugačija i spletom gotovo nevjerojatnih okolnosti na tako malom prostoru, ona se nije ispunila. Po tom planu danas bi na spomenutom mjestu postojalo sedam ljetnikovaca, uvučenih s uličnog fronta u dvorišta, iza precizno propisanih kovanih metalnih ograda. Poslije svih prepreka i preinaka, ostala je samo jedna takva kuća s prostranim dvorištem, najbliža željezničkoj postaji i prva podignuta po svim tadašnjim uvjetima. Izgradio ju je tadašnji vlasnik parcele Antun Mamužić.  
Lijep projekt, koji se u narednih petnaestak godina – sudeći po starim spisima – pretvorio u moru, i za grad, i za vlasnike placeva. Započet je 1924. godine, kada je Senatu predložena parcelacija »trokutne površine kod ukrštanja željezničke i tramvajske pruge na Paliću, neupotrebljive za šetalište«, ali »vrlo ugodne za grunt ljetnikovaca«, budući da se nalazi neposredno uz palićki put (u to vrijeme između grada i Palića prometovao je tramvaj, rubom spomenute površine). Na mjestu gdje se tad nalazilo »Palićko gradsko klijalo« (što god to značilo), pri tom »u parlogu«, isplanirano je sedam parcela za elitne ljetnikovce koji će krasiti turističko mjesto. Za parcele se licitiralo. Propisana je obveza izgradnje u roku od pet godina. Samo jedan objekt je podignut u tom roku i po svim propisanim uvjetima. U Povijesnom arhivu Subotica (F 47. ak. 1423 Ekonom/941 III) čuva se opsežna dokumentacija o raznim životnim nedaćama s kojima su se kupci susreli tih godina, te ih je sustigla i ekonomska kriza uoči Drugog svjetskog rata. Ona početna zamisao samo je djelomično realizirana, a potom vremenom i potpuno promijenjena.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika