Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kolač za doručak

Kada bih sada birala svoju profesiju, veliku priliku da uđe u uži izbor dobilo bi zanimanje kuhara. Nivo iznad toga bio bi imati vlastiti restoran koji ni ne zamišljam kao restoran, nego možda neki lokal. Ne znam ni kako bih ga zvala, ali je važno da odiše domaćom atmosferom, kao doma i da nudi fina, domaća jela. Sve zdravo, ukusno, fino kao kad majka sprema za svoje dijete; jedno biće drugom voljenom biću. Kao kada ugađate nekome koga volite. Volim to raditi, ugađati voljenima, a posebno u kuhinji i posebno za doručak, to sam skoro primijetila. Jutro mi je nekako najčistiji dio dana i prekrasno ga je učiniti još ljepšim. 
U to ime pripremam, s puno ljubavi, tortu za doručak.
Potrebno: pola kilograma roštilj kobasice / pola luka / jedna i pol šalica sitno sjeckane žute i crvene paprike / 2 šalice brašna / 1 žlica praška za pecivo / 2 žlice masti / četvrtina žličice papra / ravna žličica soli / 1 šalica isjeckanog miješanog sira / 1 šalica isjeckane mozzarele / 1 jaje / tri četvrtine šalice buttermilka / četvrtina šalice kiselog vrhnja. Za umak: četvrtina šalice senfa i četvrtina šalice putera.
Postupak: Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva Celzija, a pleh u kojem će se peći kolač podmazati uljem. U tavi, na srednjoj temperaturi, peći kobasicu dok ne postane braon i miješati tako da se razdvaja meso, do pet minuta. Izvaditi u cijetku da se ocijedi višak masnoće. Tavu vratiti na vatru i dodati ulja po potrebi, staviti luk i papriku i pržiti nekoliko minuta dok luk ne postane staklast. Maknuti tavu s vatre da se luk i paprika ohlade. Za to vrijeme u posudu staviti brašno, prašak za pecivo, mast, papar i sol. Kuhačom umiješati masne i suhe sastojke. Dodati sir i nastaviti miješati. U manjoj zdjeli umutiti jaja, buttermilk i vrhnje. U smjesi s brašnom napraviti udubljenje i u njega uliti umućeno jaje, buttermilk i kiselo vrhnje i dobro promiješati. Dodati kobasicu, luk i papriku i sve zajedno sjediniti. Smjesa treba biti gusta i ljepljiva. Posložiti u pleh za pečenje i peći oko 45 minuta dok sredina ne bude gotova, a korica ne postane zlatno-smeđa. U međuvremenu pomiješati maslac i senf i ostaviti sa strane. Kada je kolač pečen, ostaviti ga nekoliko minuta da se prohladi, pa ga preliti umakom, izrezati i poslužiti.
Važan dodatak: Kada po receptu imam buttermilk koji ne mogu naći u našim trgovinama, radim ga sama miješajući mlijeko s limunovim sokom ili octom i to tako što na jednu šalicu mlijeka sipam jednu žlicu limunovog soka i ostavim desetak minuta na sobnoj temperaturu. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika