Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pouzdajmo se u volju za životom i u Boga

U povodu obilježavanja IX. obljetnice od proglašenja hodočasničkoga mjesta Blažene Djevice Marije, pomoćnice kršćana i obraćenja duša u čistilištu, 2. rujna održano je misno slavlje u istoimenoj crkvi u Moroviću. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik domaćin vlč. Nikica Bošnjaković u koncelebraciji s vlč. Ivicom Živkovićem župnikom u Hrtkovcima, Nikincima i Platičevu i grkokatoličkim svećenikom u Berkasovu Vladimirom Edelinskim.

Obratite se, vjerujte

Crkva Blažene Djevice Marije u Moroviću potječe iz XII. stoljeća kao hodočasničko mjesto Velikoj Gospi. Blažena Djevica Marija, vlastitim odazivom Božje riječi, primjer je i uzor obraćenja. Ona je majka koja zagovara putničku i crpeću crkvu i raduje se s onom proslavljenom u nebu. Srijemski biskup mons. Đuro Gašparović 2. rujna 2011. godine proglasio je ovu crkvu i preimenovao u hodočasničko mjesto Blažene Djevice Marije, pomoćnice kršćana i obraćenja duša u čistilištu, koja nas poziva u pomoć našim pokojnima, kroz vlastito obraćenje »čistilište na zemlji« i posvećenje u nasljedovanju Gospodina Isusa. 
»Na ovom svetom mjestu se već devet godina molimo najprije za svoje osobno obraćenje i kršćansko posvećenje onako kako zahtijeva naš Gospodin Isus. To je: Obratite se, vjerujte evanđelju, jer približilo se Kraljevstvo Božje. A onda svjesni da su naši preci također bili pozivani cijeli život posvećivati se u vršenju volje Božje i svjesni da su padali na tom putu i podizali se. Mi ovdje vapimo i za oproštenje njihovih grijeha i za ublažavanje njihovih kazni koje moraju istrpjeti čistilišnim mukama zbog ravnodušnosti, zbog neimanja vremena ovdje na zemlji, svoj život uobličiti Isusu. Na ovu devetu obljetnicu, kada su nam se ispričali i pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić i naš srijemski biskup zbog nemogućnosti dolaska zbog pandemije koronavirusa, vjerujemo da će ova naša molitva i ovaj naš duhovni zanos biti krik i vapaj pred prijestolje svemogućeg Boga da se smiluje, da pomogne ljudskom rodu, da nakon ovog iskustva, ovog ropstva, ovog ludila, shvatimo koliko je blaženo stanje biti bez virusa, bez bolesti i biti u miru s Bogom. Samo osobe u miru s Bogom imaju pravo tražiti od Boga pomoć«, kazao je u svom obraćanju vjernicima župnik Bošnjaković i poručio: »Nama danas u ovom vremenu bombardiranosti brojnim vijestima sve više raste zabrinutost. Trudimo se da se ne povedemo za strujanjem vijesti kako i mi ne bismo postali zlobni i pakosni. Isus hoće da budemo raspoloženi za sutradan, ali prvo danas. Tražiti Kraljevstvo nebesko i pravednost Božju, a to znači strpljivo podnositi nepravdu ovozemaljsku da bi vršio pravednost Božju. Uz pomoć Blažene Djevice Marije pouzdajmo se u volju za životom, u radost, u osmijeh, u optimizam i silno pouzdanje u Boga.«

Dan vjere i obraćenje

Svakog drugog u mjesecu, na ovo mjesto hodočaste vjernici iz srijemskih župa i župa u Hrvatskoj, na hodočasnički dan vjere, molitve i obraćenja vlastitoga života.
»Volim ovdje doći i svojim prisustvom pružiti vjersku i moralnu podršku Hrvatima u Srijemu koji su ostali živjeti ovdje. U Hrvatskoj ima dosta svetišta i ove godine sam ih sve obišao. Kod nas postoji Marijanski zavjet za domovinu koji povezuje marijanska svetišta. Želja mi je povezati svetište u Moroviću u tu rutu svetišta, jer smo svi mi jedno«, kaže hodočasnik Zoran Mihalj iz Soljana u Hrvatskoj.
»Svake godine dolazim u Morović i žao mi je što nas je svake godine sve manje«, kaže Miša Markuš iz Hrtkovaca dodajući: »Dolazim ovdje odmoriti dušu. Želja mi je da nas iduće godine, kada ovo svetište bude slavilo desetu obljetnicu, bude mnogo više. Žalosno je što danas u katoličkim crkvama u Srijemu ima jako malo Hrvata. Ljudi neće doći, jer se još uvijek boje. A osobno se u Moroviću uvijek ugodno osjećam i svaki put ponesem lijepe dojmove.« 
Na misnom slavlju u povodu obilježavanja devete obljetnice hodočasničkoga svetišta, uz poštovanje svih epidemioloških mjera od širenja zaraze, prisustvovali su vjernici iz šidskih župa i filijala i vjernici iz Hrtkovaca, Nikinaca i Platičeva. Zbog ograničenog kretanja preko graničnog prijelaza došao je samo jedan vjernik iz susjedne Hrvatske.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika