Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Istočnoeuropski i eksperimentalni filmovi, ekološki dokumentarci

Festival europskog filma Palić, 27. po redu, bit će održan od 12. do 18. rujna u Subotici i na Paliću, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Nakon glavnog Natjecateljskog, predstavljeni su i programi drugih selekcija – selekcije Paralele i sudari s fokusom na kinematografiju srednje i istočne Europe, Mladi duh Europe u kojoj će se naći filmovi autora čija djela pomjeraju granice filmske umjetnosti te program ekoloških dokumentaraca Eco Dox.
Selektori programa Paralele i sudari Neil Young i Miroslav Mogorović odabrali su 11 filmova u natjecateljskoj selekciji i četiri izvan konkurencije. U obrazloženju selekcije Young je istaknuo:
»Trudili smo se da selekcija bude što raznovrsnija kako na geografskom planu, tako i što se tiče tema, od eksperimentalnih polu-dokumentaraca (FREM) i radikalne animacije (Ubij, pa napusti grad), do drama u duhu socijalnog realizma i filmova s uzbudljivom ‘žanrovskom’ aromom. Kao i uvijek kada se radi o filmovima iz ovog dijela svijeta, ozbiljna politička pitanja obično isplivaju na površinu i često redatelji prate utjecaj nedavnih političkih događaja na sadašnji trenutak – premda smo u nekim slučajevima direktno prebačeni u prošla vremena i pozvani da povučemo paralele između te epohe i trenutne situacije. Naročito smo sretni što smo odabrali veliki broj jakih naslova ženskih autorica – od etabliranih imena poput Laile Pakalnine do relativno novih autorica poput Ukrajinke Kristine Sivolap – čija su izražajna sredstva iznenađujuća i puna avanture«.
Selektor programa Eco Dox Igor Toholj odabrao je osam filmova »od kojih se izdvajaju filmovi nastali ženskim rukopisom, s mnogo poštovanja prema esenciji ovozemaljskog života u svom čistom pojavnom obliku«.
Festival se ove godine održava u kinu EuroCinema i Art kinu Lifka u Subotici, kao i kinu Abazija na Paliću. Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Europe, u 15 različitih selekcija i programskih cjelina.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika