Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prezentacija bunjevačkog tradicijskog pjevanja

Hrvatski sabor kulture iz Zagreba organizirao je prošloga tjedna, od 1. do 4. rujna, online seminar s temom »Tradicijsko pjevanje Bunjevaca iz Subotice i okolice«. Teorijski i praktični dio vodila je diplomirana etnomuzikologinja i profesorica u subotičkoj Muzičkoj školi Tamara Štricki-Seg.
Seminar je bio namijenjen voditeljima folklornih i pjevačkih grupa te koreografima, a preko platforme ZOOM pohađalo ga je dvadeset polaznika iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, BiH i Srbije.
Voditeljica seminara Tamara Štricki-Seg o ovom projektu kaže: 
»Cilj mi je bio da polaznicima što više približim bunjevačku tradiciju, ali i da što više pjesama nauče. Polaznici seminara su učili kraljičke pisme, pisme uz sigru i ples, preljske pisme, pisme koje se pivaju o božićnom vrimenu, kao i dio svadbenog repertoara. Inače, ovaj online pristup je bio pomalo nova i neobična situacija za mene, jer na samom početku predavanja nisam imala povratnu informaciju o tomu je li sve kako treba. No, čim smo počeli dio seminara s prvim vježbama za disanje, upjevavanje, izvođenje pjesama, sve je postalo opuštenije i ugodnije, jer su se sudionici uključivali pojedinačno i mogla sam im sugerirati na koji način da pjevaju i što da isprave. Također, uvijek su mogli postavljati pitanja oko određenih nedoumica koje su imali.« 
Moderatorica seminara Valentina Dančik kaže kako je ovaj projekt rezultat višegodišnje suradnje HSK-a i HKPD-a Matija Gubec na polju edukacije.
»Željeli smo tu suradnju produbiti, odnosno naći nove projekte u kojima će se ona još više učvrstiti. Tomu je pomoglo i moje osobno sudjelovanje na Seminaru bunjevačkog stvaralaštva 2019. godine gdje je profesorica Tamara Štricki-Seg predavala tradicijsko pjevanje. Kako se zbog situacije s koronavirusom ove godine taj projekt nije realizirao u potpunosti, predložila sam Tamari da pokušamo ideju ostvariti online. Ona ju je prihvatila i rezultat je bio četverodnevni vokalni online seminar. Projektom smo ujedno obilježili i Dane europske baštine, te promovirali i najavili jubilarni X. Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Broj polaznika i vrlo pozitivni komentari pokazatelj su da je projekt uspio. Radni materijal i informacije koje su polaznici dobili, dobar su početak ili mogućnost nastavka kvalitetne prezentacije tradicijskog pjevanja Bunjevaca iz Subotice i okolice na sceni, bez obzira gdje ona bila«, kaže Dančik. 
Online seminari i radionice Hrvatskog sabora kulture održavaju se uz financijsku potporu Ministarstva kulture.
I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika